Θα είναι το φετινό «το πιο θερμό καλοκαίρι» για την Αθήνα;

Θα είναι το φετινό «το πιο θερμό καλοκαίρι» για την Αθήνα;Καθώς η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της επιβαρύνουν ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που θεωρείται hot spot για την επιστημονική κοινότητα, οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι απασχολούν τους ειδικούς.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη ήδη από τον χειμώνα, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα, φαίνεται πως οι πιο δυσοίωνες προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο Mega ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας. Με το ρεκόρ θερμοκρασίας στην Αθήνα να είναι οι 44,8°C, πόσο πιθανό είναι να δούμε θερμοκρασίες Αφρικής και πιο συγκεκριμένα, θερμοκρασίες Σαχάρας, στη χώρα μας;

Απαντώντας σε αυτό το ενδεχόμενο, ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, θεωρεί πως μια θερμοκρασία 48°C στην Αθήνα, δεν είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί στο άμεσο μέλλον. Ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί, μιλώντας στα «ΝΕΑ» πως μια τέτοια θερμοκρασία θα ήταν απολύτως επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή: «Πρόκειται για μια τελείως ακραία θερμοκρασία που ξεπερνά οποιοδήποτε σενάριο, αφού στην Αθήνα η μέγιστη τιμή που έχουμε καταγράψει είναι 44,8°C. Μια θερμοκρασία της τάξεως των 48°C είναι οπωσδήποτε επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή, ειδικά αν έχει μεγάλη διάρκεια. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να φανταστούμε τις επιπτώσεις: Το 2007 με τον μεγάλο καύσωνα είχαμε δασικές πυρκαγιές χωρίς άνεμο και είχαμε και νεκρούς. Αυτές οι θερμοκρασίες συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή».

Διαβάστε Επίσης  Ανοιχτά σήμερα Κυριακή τα καταστήματα - Πώς θα λειτουργήσουν

Εν τούτοις, είναι δεδομένα πως η Ελλάδα βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της κλιματικής αλλαγής, με μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια, καθώς η μέση τιμή σε όλα τα σημεία της επικράτειας έχει αυξηθεί κατά 1,3°C.

Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη του ΑΠΘ εκτιμά ότι ο αριθμός των ημερών με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου θα αυξηθεί έως και κατά 16 ημέρες τον χρόνο σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μέχρι το 2050, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τους αρνητικούς δείκτες των βροχοπτώσεων, αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά βασικές ελληνικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, η πατάτα, η ντομάτα, η ελιά και το αμπέλι.

Διαβάστε Επίσης  Πώς θα χάσετε τα περιττά κιλά μέχρι το καλοκαίρι χωρίς να κάνετε δίαιτα

Όπως προσθέτει ο κ. Λαγουβάρδος, από το 2011 και μετά η θερμοκρασία στην Ελλάδα υπερβαίνει κάθε χρόνο τη μέση τιμή των 14,2°C, με ρεκόρ τα έτη 2017 και 2018 που έφτασε τους 15°C. «Στη χώρα μας παρατηρούνται δύο φαινόμενα: Το ένα είναι ότι έχουμε μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας. Η αύξηση αυτή δεν είναι παντού η ίδια, κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,5°C. Στην Αθήνα, για παράδειγμα, είναι της τάξεως του +1,5°C. Το δεύτερο είναι ότι ενώ το ετήσιο ύψος βροχής παραμένει σταθερό ως άθροισμα ή είναι και λίγο αυξητικό, έχουμε μείωση του αριθμού των ημερών με βροχόπτωση. Δηλαδή έχουμε λιγότερες μέρες βροχής και όταν βρέχει, βρέχει πάρα πολύ. Οι λιγότερες μέρες βροχής με μεγάλη ραγδαιότητα σημαίνουν μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας και ταυτόχρονα κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα για τη γεωργία» εξηγεί.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *