Το λαχανικό που καλλιεργείται στην περιοχή της Μεσογείου εδώ και 2000 χρόνια, με παραγωγή πάνω από 36.000 τόνους ετησίως, παρουσιάζει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Κι όσο κι αν μυρίζει λίγο.. παράξενα όταν μαγειρεύεται, οι λόγοι για να παραβλέψουμε τη δυσοσμία του είναι πολλοί.
Ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο και συναντάται σε διάφορα μεγέθη, από 15 εκατοστά σε διάμετρο, έως και 12 εκατοστά. Αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος, λόγω της προστασίας τους από τα παχιά πράσινα φύλλα που εμποδίζουν να τα φτάσει το φως του ήλιου και το σχηματισμό χλωροφύλλης. Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως τουρσί, ωμό, βραστό, στον ατμό κ.ά. Ωμό, όμως, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία και η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο.
Τα 2 βασικά συστατικά του, η ινδόλη-3-καρβινόλη (13 C) και η σουλφοραφάνη, αποτελούν ισχυρό όπλο κατά των ασθενειών, αφού η σουλφοραφάνη, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και απορροφά τις τοξίνες που καταστρέφουν τα κύτταρα, ενώ η 13 C βοηθά στη μείωση των οιστρογόνων, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, το οποίο προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και λόγω των διαλυτών φυτικών ινών συμβάλλει στη μείωση της LDL-χοληστερόλης.
Αν κάνετε δίαιτα είναι ό,τι πρέπει για τη διατροφή σας, καθώς περιέχει λίγες θερμίδες (23 στα 100 γραμμάρια) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει λίπος. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες το καθιστά καλό υποκατάστατο της πατάτας.
Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να μην το τρώτε πολύ βρασμένο, γιατί καταστρέφεται η βιταμίνη C του.