Φυτέψτε κολοκυθάκια στο μπαλκόνι σας
Το κολοκυθάκι ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae), υπάρχουν αρκετές ποικιλίες και υβρίδια με καρπούς που διαφέρουν ως προς το χρώμα (πράσινα ή κίτρινα),το σχήμα (κυλινδρικά, σφαιρικά, αχλαδόμορφα) και την ανθεκτικότητα σε ασθένειες.
Ορισμένες γνωστές ποικιλίες είναι : Ambassador, Bambino, Gold Rush, το στρογγυλό ανοιχτόχρωμο της Νίκαιας. Επίσης πολύ ενδιαφέρον εγχώριο, ανοιχτόχρωμο είδος είναι τα κομποκολόκυθα, μια πρώιμη πολύ παραγωγική ποικιλία με καρπούς πράσινου ή λευκοπράσινου χρώματος, όπως και τα υπόλευκα κολοκυθάκια Θεσσαλονίκης.
Τα κολοκυθάκια θέλουν ζεστό, ηλιόλουστο και προστατευόμενο μέρος. Αναπτύσσονται καλύτερα σε γόνιμο χώμα το οποίο έχει σκαλιστεί με μπόλικη καλοχωνεμένη κοπριά ή κομπόστα.
Η καλύτερη εποχή φύτευσης είναι στις αρχές του καλοκαιριού από Μάιο έως και Ιούνιο, μπορείτε βέβαια να αρχίσετε να σπέρνετε από τα μέσα της άνοιξης σε σπορείο μέσα στο σπίτι σε μια ηλιόλουστη γωνιά και όταν το έδαφος ζεσταθεί μπορείτε να μεταφυτέψετε τα φυντανάκια στο ύπαιθρο ή σε μεγάλη ζαρντινιέρα.
Πώς φυτεύεται
Επιλέγουμε την ποικιλία που θα καλλιεργήσουμε ανάλογα με τη χρήση (τηγανητό, βραστό, γεμιστό), μια εύκολη ποικιλία είναι το κομποκολόκυθο, ένα θαμνώδες φυτό κατάλληλο για όλες τις μαγειρικές χρήσεις και σχετικά πρώιμο (συγκομίζετε σε 6-7 εβδομάδες από την φύτευση).
Προετοιμάζουμε το χώμα φύτευσης αναμιγνύοντας μια ποσότητα κοπριάς ή κομπόστα (περίπου 2 lt για κάθε φυτό) και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ασβέστιο ανά φυτό. Η έλλειψη ασβεστίου στο κολοκυθάκι είναι πιθανόν να δημιουργήσει στο κάτω μέρος των καρπών μια ξηρή καστανή κηλίδα, και θα χαλάσει τα κολοκυθάκια.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και είμαστε έτοιμοι για την φύτευση. Αφαιρούμε τα σποριόφυτα από τις κυψέλες πολύ προσεκτικά ώστε να μην τραυματιστούν και τα φυτεύουμε στους λάκκους που έχουμε κάνει (υπολογίζουμε 50 -70 εκ. απόσταση μεταξύ τους, ανάλογα την ποικιλία). Έπειτα σκεπάζουμε τα φυτά με χώμα χωρίς να το πιέσουμε γύρω από αυτά μετά την φύτευση.
Κατά την αγορά των σποριόφυτων επιλέγουμε μεγάλα εύρωστα φυτά ύψους 15- 20 εκ. να έχουν βγάλει 3-4 φύλλα και οι ρίζες τους να έχουν απλωθεί μέχρι τα εξωτερικά τοιχώματα της μπάλας χώματος.
Τα κολοκύθια μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί με καλαμπόκι–πεπόνι-τάτουλα-ραπανάκι-καπουτσίνο-κατιφέ-ρίγανη.
Ο κατιφές αποτρέπει τους κανθάρους και η ρίγανη παρέχει τη γενική προστασία παρασίτων. Το νεροκάρδαμοαποτρέπει τα ζωύφια.
Δεν καλλιεργούνται μαζί με πατάτες.
Φροντίδα
Ποτίζετε τακτικά, μόλις τα φυτά ανθίσουν και οι καρποί μεγαλώνουν και ωριμάζουν. Είναι βασικό να μην αφήσετε το χώμα να στεγνώσει από υγρασία. Καθώς μεγαλώνουν τα φυτά μας αφαιρούμε τα παλιά φύλλα της βάσης τους που αρχίζουν να κιτρινίζουν, ώστε να αερίζονται καλύτερα, αλλά και να προλαμβάνουμε τυχόν προσβολές από παθογόνα.
Η λίπανση με εκχύλισμα φυκιών κάθε 20 ημέρες τους δίνει την απαραίτητη δύναμη για την συνέχεια της ανάπτυξης και παραγωγής τους.
Τα κολοκυθάκια είναι νοστιμότερα όσο είναι μικρά, όσο πιο μεγάλα γίνονται αρχίζουν να βγάζουν σπόρους, να χάνουν την γεύση τους και την τρυφερή υφή τους.
Αν διαπιστώσετε προσβολή από μελίγκρα ψεκάζετε με σαπουνόνερο (διαλύετε 2 κουταλιές της σούπας πράσινο σαπούνι τριμμένο και 1 κουταλιά της σούπας μπλε οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό).
Tip: Τοποθετήστε μια πέτρα κάτω από τα κολοκύθια που ωριμάζουν για να μην σαπίσουν πάνω στο χώμα.
Διατροφική αξία
Το κολοκύθι είναι ένα λαχανικό πολύ φτωχό σε θερμίδες (15 kcal ανά 100 γρ.) και μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (94%) γι’αυτό είναι κατάλληλο για δίαιτα. Δεν περιέχει άλατα και είναι φτωχό σε βιταμίνες σε αντίθεση με τα λουλούδια του που είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και των ματιών μας.
Άννα Αμπατζή, Γεωπόνος
Φυτοπροστασία, διαμόρφωση και συντήρηση κήπων
Ας δούμε και συνοπτικά την καλλιέργεια κολοκυθιού:
Καλλιέργεια: Η καλλιέργεια των κολοκυνθών και της κολοκύθας είναι παρόμοια με του πεπονιού και του αγγουριού που είναι και αυτά μέλη της οικογένειας των κολοκυνθών. Απαιτούν ζεστές μέρες και νύχτες για να ωριμάσουν καλά.
Σπορά: 1.5-5 εκατοστά βάθος (αναλόγως την ποικιλία)
Απόσταση φύτευσης:
– Στις σειρές : 60-70 εκ. /
– Ανάμεσα στις σειρές: 90-150 εκ.
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Εποχή σποράς-Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Αύγουστο
Έδαφος: Κρατήστε το χώμα υγρό με σάπια φύλλα και βρεγμένα άχυρα ή χορτάρια όταν αρχίζουν οι ζέστες.
Συγκομιδή: Μαζέψτε τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια όταν είναι μικρά για βραστά ή φρέσκα και μέχρι 20 εκατοστά για τηγανιτά. Τα μικρά κολοκυθάκια θα γίνουν υπερβολικά μεγάλα σχεδόν σαν κολοκύθες αν δεν τα κόψετε.