Η φαρμακευτική αξία του σκόρδου στα καρδιαγγειακά

Η φαρμακευτική αξία του σκόρδου στα καρδιαγγειακάΗ φαρμακευτική αξία του σκόρδου στα καρδιαγγειακά

Η φαρμακευτική αξία του σκόρδου Η φαρμακευτική αξία του σκόρδου στα καρδιαγγειακά

Το σκόρδο (Allium sativum) έχει χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό φυτό από τους αρχαίους Αιγυπτίους, τους Έλληνες, τους Κινέζους, και αργότερα τους Ιταλούς. Σε κορυφαία αρχαία ιατρικά κείμενα, το σκόρδο συνιστάται για τη θεραπεία των καρδιακών και άλλων παθήσεων εδώ και πολλούς αιώνες.

Το σκόρδο χρησιμοποιούνταν ως «γιατρικό» ενάντια σε μολύνσεις, ιώσεις και παράσιτα.

Οι ευεργετικές του δράσεις υπάρχουν κυρίως όμως όταν το σκόρδο τρώγεται ωμό, αφού το μαγείρεμα αλλοιώνει την ουσία «αλλισίνη» η οποία είναι μια θειούχα ένωση (κύριο ενεργό στοιχείο του σκόρδου). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε φρέσκο, είτε αφυδατωμένο ή ως εκχύλισμα. Το σκόρδο και το εκχύλισμα σκόρδου περιέχει πολλά ευεργετικά βιοδραστικά συστατικά.

 

Στη σύγχρονη εποχή, παρασκευάσματα σκόρδου έχουν αναγνωριστεί ευρέως ως παράγοντες για την πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών και άλλων μεταβολικών ασθενειών, της αθηροσκλήρωση, της υπερλιπιδαιμίας, της θρόμβωσης, της υπέρτασης και του διαβήτη.

Σκόρδο και καρδιά

Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σκόρδου και του μειωμένου κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου. Παρόλα αυτά, αν και το σκόρδο είναι ένα τρόφιμο, με υψηλή διατροφική αξία και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας το αποφεύγουμε, λόγω της έντονης χαρακτηριστικής οσμής της (οφείλεται σε μια ουσία που ονομάζεται αλλισίνη).

 

Είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη.

 

Σκόρδο και υπέρταση

Η βασική δράση του σκόρδου είναι η αντιυπερτασική. Το σκόρδο μπορεί να αποτελεί χρήσιμο συμπλήρωμα της αντιυπερτασικής αγωγής, όπως φάνηκε από μελέτες από ξένα Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, η συστηματική λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου, σε συνδυασμό μαζί με τα αντιυπερτασικά φάρμακα, μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση.

Για παράδειγμα μελέτη από την Αυστραλία έδειξε ότι η συστολική πίεση των εθελοντών που έπαιρναν το εκχύλισμα σκόρδου ήταν χαμηλότερη κατά 10 mmHg (ή 1 βαθμό) από εκείνη όσων πήραν το φάρμακο placebo.

 

Επίσης, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Cardiovascular Disorders, φάνηκε ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση εξίσου αποτελεσματικά με τα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Τέλος, μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε μόλις το Μάρτιο του 2015 δείχνει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου είναι ανώτερα από τα φάρμακα τύπου «placebo» στις περισσότερες δοκιμές, όσο αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε υπερτασικούς ασθενείς.

Διαβάστε Επίσης  Κατάπλασμα με άργιλο και αγγούρι για την καταπολέμηση της ψωρίασης

 

Σκόρδο και χοληστερόλη

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μια η δυο σκελίδες σκόρδου ημερησίως, η ισοδύναμη ποσότητα συμπληρώματος σκόρδου μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά όπως και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την μείωση της χοληστερόλης, τα όποια θεωρούνται επιτυχή όταν επιφέρουν μείωση της χοληστερόλης κατά 15%.
Θεωρούνται επιτυχή ίσως, αλλά εάν συνυπολογίσουμε και τις παρενέργειες, δεν νομίζω ότι είναι και η καλλίτερη τακτική για την χοληστερίνη

Ειδικά από την στιγμή που υπάρχουν αξιολογότατες φυσικές λύσεις και μάλιστα με την βοήθεια της επιστήμης: Οριστική λύση στα προβλήματα χοληστερίνης, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, δίνει ελληνικό πανεπιστήμιο!!

 

Σκόρδο και θρόμβωση

Άλλος ένα σημαντικός τρόπος με τον όποιο το σκόρδο καταπολεμά τις καρδιακές νόσους είναι, με την αποτροπή του σχηματισμού επικινδύνων θρόμβων η αλλιώς διευκολύνοντας την ομαλή ροή του αίματος στις αρτηρίες.

Το σκόρδο εμποδίζει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και την προσκόλληση τους στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που αποτελεί το πρώτο στάδιο για την απόφραξη των αρτηριών. Ο Ερικ Μπλοκ, καθηγητής χημείας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Ολμπανι, έχει απομονώσει ένα συστατικό του σκόρδου το ατζοένιο το οποίο έχει ισχυρότατες αντιπηκτικές ιδιότητες.

Το σκόρδο επίσης ενισχύει το ινωδολητικό σύστημα που έχει την ικανότητα να διασπά τους θρόμβους. Σε μια διπλή τυφλή μελέτη Ινδών φοιτητών της ιατρικής, η χορήγηση τριών σκελίδων σκόρδου ημερησίως βελτίωσε την θρομβολυτική δράση του ιδονολυτικου συστήματος κατά 20% περίπου.

Το μαγειρεμένο σκόρδο δείχνει να έχει ακόμη μεγαλύτερες αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Το σκόρδο καταπολεμά επίσης την γήρανση και την απόφραξη των περιφερικών αρτηριών, καθώς και των αρτηριών της καρδίας.

 

Σκόρδο και αγγεία

Oι ερευνητές πιστεύουν ότι μια από τις πιο σημαντικές καρδιοπροστατευτικές δράσεις του σκόρδου είναι η ικανότητά του να παρεμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης – μια διαδικασία που θεωρείται η πλέον καθοριστική για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.

Η εναπόθεση ασβεστίου αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη μέτρησης της αρτηριοσκλήρυνσης. Επιπλέον, σε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που δημοσιεύτηκε το 2002 στην «JAMA» (Journal of the American Medical Association), παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση σκόρδου συμβάλλει στη μείωση του σχηματισμού της αθηρωματικής πλάκας σε ποσοστό που φτάνει το 40%, κατά τα πρώτα στάδια της δημιουργίας της.

Διαβάστε Επίσης  Μέλι, η απίθανη, μαγική τροφή!!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Preventive Medicine», το σκόρδο εμποδίζει την αποτιτάνωση στεφανιαίων αρτηριών λόγω της εναπόθεσης ασβεστίου. Κατά συνέπεια, το σκόρδο φαίνεται ότι προστατεύει την καρδιά μας, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων μας.

 

Άλλες ευεργετικές δράσεις του σκόρδου

Η κατανάλωση σκόρδου έχει συνδεθεί επίσης:

1) με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι και στο παχύ έντερο

 

2) με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια σε λοιμώξεις, ιώσεις, μικρόβια και βακτήρια

 

3) την προστατευτική «ασπίδα» κατά του διαβήτη.

 

Σκόρδο και μεταβολικό σύνδρομο

Επιστήμονες χορήγησαν εκχύλισμα σκόρδου σε 55 ασθενείς, ηλικίας 40 έως 75 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο. Το σύνδρομο αυτό σημαίνει ότι είχαν τουλάχιστον τρεις από πέντε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι παράγοντες αυτοί είναι η υπέρταση, η χαμηλή καλή (HDL) χοληστερόλη, τα υψηλά τριγλυκερίδια, η υψηλή περίμετρο μέσης και ο σακχαρώδης διαβήτης.

 

Κατά την έναρξη της μελέτης οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιαιογραφία για να καταγραφεί το εύρος και η υφή των αθηρωματικών αλλοιώσεων των στεφανιαίων αρτηριών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους χώρισαν σε δύο ομάδες, ζητώντας από τους μισούς να καταναλώνουν καθημερινά εκχύλισμα σκόρδου και από τους άλλους μισούς να παίρνουν ένα εικονικό φάρμακο.

Ένα χρόνο αργότερα, επανέλαβαν σε όλους την αξονική στεφανιαιογραφία και όπως διαπίστωσαν, όσοι έπαιρναν το εκχύλισμα όχι μόνο παρουσίαζαν σημαντική επιβράδυνση της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας, αλλά και μείωση στις υφιστάμενες πλάκες. Επιπλέον, είχαν μειωθεί οι μαλακές πλάκες (είναι αυτές που συνήθως σπάνε και προκαλείται έμφραγμα).

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι

το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης και να αντιστρέψει τα πρώιμα στάδια της στεφανιαίας νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Τζ. Μπάντοφ, καθηγητής Ιατρικής στο UCLA και διευθυντής του Προγράμματος Καρδιολογικής Αξονικής στον Καρδιολογικό Τομέα του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition».  Η φαρμακευτική αξία του σκόρδου στα καρδιαγγειακά

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *