10+ λόγοι να μην ξαναφάμε ζάχαρη και άσπρο αλεύρι
Η ζάχαρη για να μεταβολιστεί καταναλώνονται θρεπτικά συστατικά και φορτώνεται ο οργανισμός με τοξίνες που έχει η ζάχαρη εξαιτίας της επεξεργασίας της.
Η αφαίρεση του πίτουρου και του σπέρματος από το σιτάρι, το απογυμνώνει από τις βιταμίνες Β, τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο και το κάνει να προσφέρει στον οργανισμό μόνο άμυλο.
Το άμυλο, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, λειτουργεί επίσης όπως η ζάχαρη στον οργανισμό: Γιατί παχαίνουν οι αμυλούχοι υδατάνθρακες: Πως μπορούμε να το αποτρέψουμε
Έτσι, όταν τρώμε ζάχαρη και άσπρο (κεκαθαρμένο) αλεύρι συμβαίνουν τα εξής:
Για να γίνει ο μεταβολισμός τους χρειάζονται βιταμίνες Β, φωσφόρος και μαγνήσιο. Αφού αυτά τους έχουν αφαιρεθεί, πρέπει ο οργανισμός να κάψει τα δικά του αποθέματα για να μεταβολίσει το αλεύρι και τη ζάχαρη. Έτσι, προκαλείται στον οργανισμό έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
– Η έλλειψη βιταμίνης Β προκαλεί κούραση, κατάθλιψη, νευρικότητα, ιδιοτροπίες, μουδιάσματα (εικόνα ήπιου αλκοολισμού).
– Η έλλειψη ιχνοστοιχείων προκαλεί κακή επούλωση τραυμάτων και τερηδόνα μεταξύ άλλων.
Η δίαιτα αυτή έχει πολλές θερμίδες και:
1. οδηγεί σε λιπογένεση, δηλαδή παχαίνουμε, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων λόγω λίπους,
Η ζάχαρη απειλεί την καρδιά πολύ περισσότερο από το αλάτι
2. αυξάνεται η αποβολή ασβεστίου με τα ούρα, δηλαδή χάνουμε ασβέστιο,
3. ελαττώνεται η ανοσολογική ετοιμότητα, δηλαδή γινόμαστε πιο ευάλωτοι στις αρρώστιες,
4. Η γλυκόζη ανταγωνίζεται την πρόσληψη της βιταμίνης C από τα κύτταρα. Όσο πιο πολλή ζάχαρη και άσπρο αλεύρι τρώμε, τόσο πιο λίγη βιταμίνη C μπορεί ο οργανισμός μας να απορροφήσει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφάται λιγότερος σίδηρος και να μεταβολίζονται πιο δύσκολα όλες οι τροφές.
5. Επίσης, να μη γίνεται γρήγορη επούλωση (λόγω μη σχηματισμού κολλαγόνου),
6. τα τριχοειδή αγγεία να παρουσιάζουν μεγάλη ευθραυστότητα,
7. να παθαίνουμε εύκολα φλεγμονές,
8. να μειώνεται η αποβολή τοξινών με αποτέλεσμα να παθαίνουμε πιο εύκολα αλλεργίες,
9. να γερνάμε πιο γρήγορα,
10. να χαλάνε τα δόντια μας.
Η τερηδόνα είναι μια χρόνια ασθένεια την οποία ο οργανισμός δεν ξεπερνά ποτέ. Η τερηδόνα ρίχνει για πάντα το επίπεδο υγείας του ατόμου.
Η αύξηση του σακχάρου του αίματος οδηγεί σε:
– Μεγάλες αυξομειώσεις της πίεσης του αίματος με πολύ κακή επίδραση σε όλο τον οργανισμό,
– Πτώση της άμυνας του οργανισμού, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουμε πιο εύκολα (λόγω μείωσης της φαγοκυτταρικής ικανότητας των πολυμορφοπύρηνων).
– Έκκριση ινσουλίνης και άμεση πτώση του σακχάρου, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμε τον οργανισμό μας και να πεινάμε πολύ γρήγορα.
Προσπαθήστε να μην τρώτε και να μη δίνετε στα παιδιά προϊόντα που περιέχουν άσπρο αλεύρι και ζάχαρη, και οπωσδήποτε να μην περιέχονται στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Οι καλές διατροφικές συνήθειες είναι απ’ τις πιο σημαντικές κληρονομιές που μπορείτε ν’ αφήσετε στα παιδιά σας.
Άννα Πατσούρου-Παιδίατρος