Ευχάριστα είναι τα νέα για όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή, καθώς σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, κινδυνεύουν λιγότερο από χρόνιες παθήσεις.
Η μεγάλη ανασκόπηση πολλών συνιστώμενων διατροφών υπό τον τίτλο «Βέλτιστα διατροφικά πρότυπα για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών», διαπίστωσε ότι η συμμόρφωση με οποιαδήποτε από αυτές, συνδέεται με καλύτερη υγεία.
Για να διερευνήσουν την επίδραση των συνιστώμενων διατροφών στην υγεία, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 32 ετών από 205.852 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 25 και 75 ετών, όταν ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων.
Στις μελέτες συμμετείχαν 162.667 γυναίκες από τη μελέτη Nurses’ Health Study και Nurses’ Health Study II και 43.185 άνδρες από τη μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τακτικά λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, το ιατρικό ιστορικό τους και την πρόσληψη τροφής. Κάθε συμμετέχων παρακολουθήθηκε επί 26 χρόνια κατά μέσο όρο. Καταγράφηκαν 44.975 μείζονα συμβάντα χρόνιας νόσου, 12.962 καρδιαγγειακά, 18.615 περιπτώσεις διαβήτη και 17.909 περιπτώσεις καρκίνου.
Παρότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν τηρούσαν πιστά τις συνιστώμενες δίαιτες, η μελέτη κατηγοριοποίησε τις δίαιτες σε επίπεδα συμμόρφωσης. Σύγκρινε τα αποτελέσματα για την υγεία έναντι των επιπέδων συμμόρφωσης σε διάφορες ομάδες διατροφικών προτύπων: Δείκτης Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής-2010, Εναλλακτική Μεσογειακή Διατροφή, Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης, Δίαιτα Μείωσης του Κινδύνου Διαβήτη, Δείκτης Υγιεινής Διατροφής Βασισμένης σε Φυτικές Τροφές, Αντίστροφος Εμπειρικός Διατροφικός Δείκτης για υπερινσουλιναιμία, Αντιφλεγμονώδης Διατροφή και Διατροφή του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν με βάση το ανώτατο 90ό εκατοστημόριο έναντι του κατώτερου 10ου εκατοστημόριου συμμόρφωσης.
Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι ανεξάρτητα από το διατροφικό μοτίβο που ακολουθούσε με συνέπεια ένα άτομο, το να βρίσκεται όσο πιο κοντά στην κορυφή οποιουδήποτε από αυτά, συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να φτάσει στο κορυφαίο 90% του δείκτη υγιεινής διατροφής με βάση τις τροφές φυτικής προέλευσης, αλλά να πέσει κάτω από το 90% της συμμόρφωσης σε άλλους λόγω της πρόσληψης καφέ ή κρασιού.
Τα άτομα που συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες που είχαν σχεδιαστεί για να μειώσουν τον κίνδυνο φλεγμονής, υψηλών επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα ή διαβήτη, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.
Ορισμένες ομάδες τροφίμων συνδέθηκαν με χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία.
Οι δίαιτες που περιελάμβαναν συχνά επεξεργασμένα κρέατα, ενεργειακά ποτά, κόκκινο κρέας, τηγανητές πατάτες και αυγά συνδέονταν θετικά με σημαντικές χρόνιες ασθένειες.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.