7 βότανα για φυσική αντιμετώπιση του άσθματος

 

7 βότανα για φυσική αντιμετώπιση του άσθματος

7 βότανα για φυσική αντιμετώπιση του άσθματος

⇒ της Μαρίας Γκέκα 7 βότανα για φυσική αντιμετώπιση του άσθματος

Το άσθμα είναι μια χρόνια διαταραχή του αναπνευστικού συστήματος. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη πάθηση των αεραγωγών που χαρακτηρίζεται από διάφορα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα, μεταβλητή στένωση των αεραγωγών και βρογχόσπασμο.

Ταλαιπωρεί τους πάσχοντες με συμπτώματα όπως
η δύσπνοια,
ο συριγμός,
ο βήχας και
ο πόνος στο στήθος.

Όταν κάποιος ασθενής με άσθμα εισπνεύσει κάποιον ερεθιστικό παράγοντα από το περιβάλλον, προκαλείται μια υπερβολική απάντηση των βρόγχων (βρογχόσπασμος), η οποία οδηγεί σε στένωση του αυλού τους.

Η φλεγμονή των βρόγχων χαρακτηρίζεται από οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων που είναι παχύρρευστες και κολλώδεις. Με τελικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της στένωσης του αυλού των βρόγχων. Έτσι, περιορίζεται η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους.

 

Αν και υπάρχουν πολλές συμβατικές θεραπείες για το άσθμα, υπάρχουν σπουδαία τσάγια από βότανα που μπορεί να ανακουφίσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα. Δείτε παρακάτω τα 7 σπουδαία βοτανικά τσάγια για το άσθμα.

1. Τσάι Τζίντζερ

Το τζίντζερ ή πιπερόριζα είναι πλούσιο σε θρεπτικά και βιοενεργά συστατικά. Εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη όπως τη μείωση των φλεγμονών, την ανακούφιση από τη ναυτία ακόμη και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

 

Επιπλέον, επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος. Πράγματι, εργαστηριακές μελέτες σε ανθρώπινα κύτταρα έχουν διαπιστώσει ότι ενώσεις του τζίντζερ, όπως η τζιντζερόλη και η σογκαόλη, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή των αεραγωγών, ανακουφίζοντας έτσι τα συμπτώματα του άσθματος.

Σε μια μελέτη που διήρκησε 2 μήνες, 92 ασθενείς με άσθμα έλαβαν 450 mg εκχυλίσματος τζίντζερ ή εικονικό φάρμακο σε καθημερινή βάση. Το 20% των ασθενών που έπιναν τζίντζερ σημείωσαν ανακούφιση από το συριγμό και το 52% από τον πόνο στο στήθος.

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τσάι τζίντζερ στο σπίτι. Κόψτε ένα μικρό κομμάτι αποφλοιωμένου τζίντζερ, και βυθίστε το σε 1 φλιτζάνι (240 mL) βραστό νερό για 10-20 λεπτά, ανάλογα με την ένταση που επιθυμείτε να έχει. Μπορείτε να απολαύσετε το τσάι τζίντζερ ως έχει ή με μια φέτα λεμόνι, μέλι ή κανέλα.

 

2. Τσάι ευκαλύπτου

Το εν λόγω τσάι παρασκευάζεται από τα φύλλα ευκαλύπτου, τα οποία είναι γεμάτα με ισχυρά αντιοξειδωτικά και φυτικές ενώσεις, όπως η ευκαλυπτόλη. Συγκεκριμένα, η ευκαλυπτόλη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων του άσθματος.

Η επιστημονική έρευνα έδειξε ότι αυτή η ένωση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, και την παραγωγή βλέννας απελευθερώνοντας τους αεραγωγούς.

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων, 32 άτομα με βρογχικό άσθμα έλαβαν 600 mg ευκαλυπτόλης ή εικονικό φάρμακο καθημερινά. Όσοι έλαβαν ευκαλυπτόλη χρειάστηκαν 36% λιγότερα φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του άσθματος, σε σύγκριση με το 7% της ομάδας ελέγχου που λάμβανε εικονικό φάρμακο.

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας τσάι ευκαλύπτου στο σπίτι χρησιμοποιώντας αποξηραμένα φύλλα ευκαλύπτου. Απλά βυθίστε τα σε 1 φλιτζάνι (240 mL) βραστό νερό για έως και 10 λεπτά και χρησιμοποιήστε ένα σουρωτήρι ή πανί για να αφαιρέσετε τα φύλλα πριν το πιείτε.

 

3. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, που παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis.

Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά, τα οποία συνδέονται με την απώλεια βάρους, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων καρκίνων.

Διαβάστε Επίσης  Οι πιο συχνοί τύποι τοξικών συντρόφων

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του άσθματος. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες. Σύμφωνα με άλλη μελέτη σε 1.000 ασθενείς με άσθμα, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια πράσινου τσαγιού είχαν σημαντικά καλύτερη αναπνευστική λειτουργία.

Τέλος, το πράσινο τσάι είναι μια καλή πηγή καφεΐνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των αεραγωγών για έως και 4 ώρες και να σας παρέχει προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος. Το πράσινο τσάι μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα σπίτι σας χρησιμοποιώντας αποξηραμένα φύλλα πράσινου τσαγιού ή αντίστοιχα φακελάκια τσαγιού.

 

4. Μαύρο τσάι

Όπως το πράσινο τσάι, ομοίως και το μαύρο προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis. Ωστόσο, εκτίθεται στον αέρα για οξείδωση. Άρα το μαύρο τσάι είναι ένα πλήρως οξειδωμένο τσάι. Τα φύλλα του παίρνουν το σκούρο χρώμα λόγω της ζύμωσης που υφίστανται με την επαφή του στο οξυγόνο.

Σε σύγκριση με το πράσινο τσάι έχει μια ισχυρότερη γεύση και επίδραση στο σώμα, καθώς περιέχει καφεΐνη σε μεγαλύτερη ποσότητα. Όπως το πράσινο τσάι, έτσι και το μαύρο τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των αεραγωγών, βελτιώνοντας τη λειτουργία των πνευμόνων.

Τα άλλα πιθανά οφέλη του μαύρου τσαγιού περιλαμβάνουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Το μαύρο τσάι, επίσης, αποτελεί έναν άριστο σύμμαχο κατά της κακοσμίας του στόματος. Επειδή είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και φθόριο, προστατεύει το σμάλτο της οδοντοστοιχίας.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για στοματικές πλύσεις, πλένοντας 5-6 φορές καθημερινά το στόμα και τα δόντια σας. Το μαύρο τσάι μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα σπίτι σας χρησιμοποιώντας αποξηραμένα φύλλα μαύρου τσαγιού ή φακελάκια μαύρου τσαγιού.

 

5. Τσάι γλυκόριζας

Το τσάι γλυκόριζας παρασκευάζεται από τη ρίζα του φυτού γλυκόριζας (Glycyrrhiza glabra) και έχει μια ιδιαίτερη γλυκόπικρη γεύση. Στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική, η ρίζα γλυκόριζας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του άσθματος.

Είναι γνωστή από την αρχαιότητα, και οι αρχαίοι Έλληνες, Βαβυλώνιοι, Κινέζοι και Ινδοί, την περιελάμβαναν σε διάφορα παρασκευάσματα που έφτιαχναν, προκειμένου να θεραπεύσουν το άσθμα, τα προβλήματα του λάρυγγα, τις καούρες του στομάχου, τις παθήσεις του θώρακα και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Πράγματι, η γλυκόριζα έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση στον στρεπτόκοκκο και έχει θετική δράση σε βρογχίτιδα, πνευμονία και βήχα.

Μελέτες σε ζώα σημειώνουν ότι το εκχύλισμα της γλυκόριζας και συγκεκριμένα η γλυκυριζίνη που περιέχεται στη γλυκόριζα ανακουφίζει τα συμπτώματα του άσθματος, ειδικά όταν συνδυάζεται με συμβατικές θεραπείες για το άσθμα όπως η σαλβουταμόλη.

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας τσάι γλυκόριζας στο σπίτι σιγοβράζοντας 30 γρ. γλυκόριζας επί 20 λεπτά σε 1 κούπα νερό. Πιείτε τρεις ή τέσσερις φορές τη μέρα από 1/4 της κούπας.

⊗ Λάβετε υπόψη ότι μεγάλες ποσότητες ρίζας γλυκόριζας μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες. Είναι καλύτερο να περιορίσετε την πρόσληψη τσαγιού σας σε 1 φλιτζάνι (240 mL) την ημέρα. Σε κάθε περίπτωση, μόνο ο γιατρός σας είναι αρμόδιος να σας κατευθύνει σωστά. Καλό είναι να μην το καταναλώνετε συστηματικά χωρίς την συμβουλή του.

Διαβάστε Επίσης  Αμυγδαλέλαιο: 3 πολύτιμες χρήσεις του για το μακιγιάζ, τα μαλλιά και τα νύχια σου

 

6. Τσάι από φλόμο

Το τσάι του φλόμου έχει πλούσια, αρωματική γεύση και φτιάχνεται από τα φύλλα του ανθισμένου φυτού που φύεται σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Verbascum thapsus (Φλόμος ο θάψος). Άλλα ελληνικά τοπικά ονόματα που αναφέρονται στο ίδιο φυτό είναι: μελισσαντρό, βερμπάσκο, αλισφακιά.

Αν και δεν το γνωρίζουν πολλοί, ο φλόμος είναι ένα από τα πλέον θεραπευτικά βότανα που έχουμε στην Ελλάδα. Στη λαϊκή ιατρική του τόπου μας γνώριζαν από παλιά τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού.

Χρησιμοποιήθηκε στην παραδοσιακή ιατρική για χιλιάδες χρόνια ως θεραπεία για αναπνευστικές παθήσεις, όπως βρογχίτιδα, συσσώρευση βλέννας (καταρροή) και άσθμα. Επίσης μούσκευαν άνθη του φυτού σε ελαιόλαδο για μερικές μέρες και χρησιμοποιούσαν το λάδι κατά της ωτίτιδας υπό μορφή σταγόνων για τα αυτιά.

Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες σε ζώα και ανθρώπους επιβεβαίωσαν ότι ο φλόμος μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία συμπτωμάτων άσθματος. Μπορεί να κατευνάσει το βήχα, το συριγμό και τη δύσπνοια μειώνοντας τη φλεγμονή, η οποία βοηθά στη χαλάρωση των μυών στην αναπνευστική οδό.

Το εν λόγω τσάι διατίθεται σε προσυσκευασμένα σακουλάκια τσαγιού ή σε αποξηραμένα φύλλα. Εάν θέλετε να φτιάξετε τσάι φλόμου με αποξηραμένα φύλλα, απλώς προσθέστε μια μικρή ποσότητα σε 1 φλιτζάνι (240 mL) βραστό νερό και βυθίστε τα για 15-30 λεπτά.

Χρησιμοποιήστε ένα σουρωτήρι ή ένα πανί για να αφαιρέσετε τα φύλλα και πιείτε το. Το έγχυμα των ανθέων θέλει προσεκτικό σούρωμα για να μην περάσουν οι μικρές τρίχες που μπορούν να ερεθίσουν τον λαιμό και να προκαλέσουν βήχα.

 

7. Τσάι μάραθου

O μάραθος ή το μάραθο (Foeniculum vulgare η λατινική του ονομασία), είναι ένα γνωστό βότανο της Μεσογείου. Έχει γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή κουζίνα.

Τα φύλλα του μάραθου είναι βρώσιμα. Ωστόσο οι σπόροι του χρησιμοποιούνται τόσο ως καρύκευμα στη μαγειρική όσο και ως φυτικό φάρμακο. Πράγματι, ο μάραθος έχει μια μακρά ιστορία στη θεραπεία μιας ποικιλίας προβλημάτων, ειδικά εκείνων του πεπτικού συστήματος. Έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από εντερικούς σπασμούς και κράμπες στο πεπτικό σύστημα.

Ο μάραθος έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως ένα αποσυμφορητικό του αναπνευστικού και βοηθά να χαλαρώσει το φλέγμα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από βρογχίτιδα και βήχα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματά τους πίνοντας ζεστό τσάι από μάραθο.

Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τσάι μάραθου, χρησιμοποιώντας 1-2 κουταλάκια του γλυκού πολτοποιημένους σπόρους μάραθου (υπάρχει στην αγορά) σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Μπορείτε ακόμα να βρείτε εκχύλισμα σπόρων μάραθου. 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό είναι η κατάλληλη δόση.

 

Επωφεληθείτε από τη βοτανοθεραπεία

Τα παραπάνω 7 σπουδαία βοτανικά τσάγια για το άσθμα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τόσο η παραδοσιακή ιατρική όσο και η σύγχρονη επιστημονική έρευνα συνηγορούν στο ότι το τσάι τζίντζερ, το πράσινο και το μαύρο τσάι, το τσάι ευκαλύπτου, μάραθου και γλυκόριζας μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή των αεραγωγών, να χαλαρώσουν τους αναπνευστικούς μύες και να ενισχύσουν την αναπνοή σας, μεταξύ άλλων ευεργετικών πλεονεκτημάτων που έχουν για την υγεία.

 

πηγή: natura nrg.gr, Natura Nrg #116

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *