Μωρό: 6 μύθοι σχετικά με τα πρώτα του δοντάκια

Μωρό: 6 μύθοι σχετικά με τα πρώτα του δοντάκια

Ποια η πραγματικότητα πίσω από τους μύθους που αφορούν τα πρώτα δοντάκια του μωρού σας;

Είναι όλα όσα λέγονται σχετικά με την οδοντοφυΐα στα μωρά τόσο αληθινά όσο ακούγονται; Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των πρώτων δοντιών του, κάθε μωρό μπορεί να αισθάνεται ενόχληση μιας και τα ούλα του πρήζονται και είναι πιο ευαίσθητα. Γι’ αυτό, μπορεί να γίνει νευρικό, ευερέθιστο ακόμη και να μην μπορεί να κοιμηθεί καλά.

Για να υποστηρίξετε λοιπόν κατάλληλα το μωράκι σας, πέραν της στοργής και της υπομονής, θα πρέπει να γνωρίζετε και τα γεγονότα που πραγματικά αφορούν αυτή τη διαδικασία.

6 μύθοι σε σχέση με τα πρώτα δόντια του μωρού που πρέπει να καταρρίψετε

#1 Όταν το μωράκι έχει πολύ σάλιο είναι επειδή τα πρώτα δόντια του πρόκειται να εμφανιστούν

Είναι σύνηθες να ακούγεται αυτή η φράση που συνδέει τη σιελόρροια με την εμφάνιση των πρώτων δοντιών. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Οι σιελογόνοι αδένες των μωρών ενεργοποιούνται περίπου στην ηλικία των 2- 3 μηνών. Σε αυτή την ηλικία, τα μικρά παιδιά δεν ξέρουν ακόμη πώς να καταπιούν το πολύ σάλιο με αποτέλεσμα να βγαίνει από το στοματάκι τους. Τα δόντια εν τω μεταξύ συνήθως βγαίνουν μετά την ηλικία των 4 ή 6 μηνών. Επομένως, η υπερβολική έκκριση σάλιου συμβαίνει ανεξάρτητα από την εμφάνιση των δοντιών.

Σε ορισμένα μωρά, το σάλιο μπορεί να συμπίπτει με την πρώιμη εμφάνιση των δοντιών, αλλά αυτό είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας.

#2 Τα πρώτα δόντια προκαλούν πυρετό

Η πεποίθηση ότι η εμφάνιση των δοντιών προκαλεί πυρετό είναι άλλος ένας μύθος και μάλιστα επικίνδυνος αφού μπορεί να εφησυχάσει έναν γονέα και να μην αναζητήσει την πραγματική αιτία της αδιαθεσίας του μωρού.

#3 Η εμφάνιση των πρώτων δοντιών προκαλεί πεπτικά προβλήματα και διάρροιες

Η διαδικασία αυτή δεν προκαλεί διάρροια, κρυολογήματα, εξανθήματα και άλλα σχετικά προβλήματα.

Είναι σύνηθες φαινόμενο τα μωρά να βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους και τα μικρόβια να εισάγονται και να προκαλούν πεπτικά προβλήματα. Η ικανότητα να καταπίνουν σταδιακά περισσότερο σάλιο και η ενσωμάτωση νέων τροφών στη διατροφή ενός μωρού μπορεί επίσης να ευθύνονται για τη διάρροια.

#4 Βάζει τα πάντα στο στόμα του επειδή βγάζει δοντάκια

Η αλήθεια είναι ότι τα μωρά βάζουν τα πάντα στο στόμα τους έτσι κι αλλιώς. Αυτός είναι ο τρόπος τους να εξερευνήσουν τον κόσμο, είτε βγάζουν δόντια είτε όχι. Στη στοματική κοιλότητα, υπάρχουν πολλές νευρικές απολήξεις μέσω των οποίων αντιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα, την υφή και τη συνοχή των πραγμάτων γύρω τους.

Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι τη στιγμή που αρχίζουν να βγαίνουν τα πρώτα δόντια, τα μωρά μπορεί να βάλουν πράγματα στο στόμα τους για να απαλύνουν την ταλαιπωρία αυτής της διαδικασίας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σφιχτά, σκληρά και κρύα αντικείμενα ανακουφίζουν τη φλεγμονή και την ευαισθησία των ούλων.

Όμως, να είστε σίγουροι πως όπως και να έχει, το μωρό σας θα βάζει πράγματα στο στόμα του διότι όπως είπαμε ακόμη εξερευνά και ανακαλύπτει.

#5 Εάν τα δόντια αργούν να βγουν υπάρχει σίγουρα κάποιο πρόβλημα

Κάθε μωρό έχει το δικό του χρόνο όταν πρόκειται για τη διαδικασία αυτή, όπως και για κάθε άλλο αναπτυξιακό ορόσημο. Επομένως, εάν ο εκτιμώμενος χρόνος περάσει και τα δόντια δεν εμφανιστούν, μην υποθέσετε ότι το παιδί έχει αναπτυξιακό πρόβλημα ή έλλειψη ασβεστίου. Απλά περιμένετε κι αν κοντά στον πρώτο χρόνο δεν εμφανιστούν δόντια, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που μπορεί να προκαλεί την καθυστέρηση.

#6 Δε χρειάζεται να καθαρίσετε τα πρώτα δόντια του μωρού

Όλα τα δόντια είναι ευαίσθητα στην τερηδόνα. Ως εκ τούτου, το βούρτσισμα πρέπει να ξεκινά μόλις ανατείλει το πρώτο δόντι του μωρού. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγετε να του προσφέρετε ροφήματα με ζάχαρη. Το μασάζ στα ούλα και ο χρόνος στοματικής υγιεινής μπορούν να καταπραΰνουν τυχόν ενοχλήσεις.

Τέλος, συνίσταται να επισκεφθείτε έναν παιδοδοντίατρο μόλις το μωρό σας γίνει ενός. Εκείνος θα αξιολογήσει ενδεχόμενα προβλήματα και θα σας συμβουλεύσει αναλόγως ώστε να παρέχετε στα δοντάκια του μωρού σας τη σωστή φροντίδα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *