Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ να εμποδίζουμε ένα φτέρνισμα

Γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΈ να εμποδίζουμε ένα φτέρνισμα

Λίγα πράγματα είναι τόσο ανακουφιστικά και ικανοποιητικά όσο ένα καλό φτέρνισμα. Εκτός από αυτό όμως, υπάρχει αρκετοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει το συγκρατείτε.

Έτσι, πολλοί προτιμούν να κλείνουν τη μύτη τους και να βγάζουν ένα υπόκωφο «ατς», από το να αφεθούν και να προκύψει ένα δυνατό, ξεγυρισμένο «αψψψτσού». Οι περισσότεροι το κάνουν για λόγους τακτ και διακριτικότητας, ειδικά όταν βρίσκονται σε χώρους μαζί με άλλα άτομα, όπως το εργασιακό περιβάλλον, ένα τραπέζι κ.α.

Κι ενώ δεν συνιστούμε να φτερνίζεστε μπροστά ή πολύ κοντά σε κάποιον άλλον, σίγουρα είναι προτιμότερο να αφήνετε ελεύθερο το φτέρνισμά σας και όχι να το «καταπιέζετε».

 

Λένε ότι το φτέρνισμα είναι μια «επανεκκίνηση» της μύτης.

Όταν γίνει κανονικά, επαναφέρει τις κατάλληλες συνθήκες στις ρινικές διόδους ώστε να μπορούν να παγιδεύουν τα παθογόνα σωματίδια που εισέρχονται στον οργανισμό με την αναπνοή και να εμποδίσουν την είσοδό τους στον οργανισμό.

Έχει αναφερθεί και το παρελθόν η προειδοποίηση των γιατρών να μην προσπαθούμε να καταπνίξουμε το φτέρνισμα κλείνοντας σφιχτά το στόμα και τη μύτη, καθώς υπάρχει κίνδυνος σοβαρής σωματικής βλάβης. Ένα περιστατικό επαναφέρει τη σύσταση.

Ένας 34χρονος άνδρας στο Λέστερ της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται ότι δεν είχε ακούσει τις προειδοποιήσεις ή προτίμησε να τις αγνοήσει. Το αποτέλεσμα ήταν να εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σοβαρό τραυματισμό στον λάρυγγα, που προκλήθηκε όταν προσπάθησε να συγκρατήσει ένα δυνατό φτέρνισμα.

Διαβάστε Επίσης  Κορoνοϊός: Τρία βασικά συμπτώματα σε παιδιά

 

Χωρίς να βρίσκει διέξοδο από πουθενά, η πίεση εξαπλώθηκε μέσω του μαλακού ιστού και, παρότι τέτοια περιστατικά είναι στην πραγματικότητα σπάνια, οι γιατροί λένε ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε τον πιθανό κίνδυνο.

Η παρεμπόδιση ενός φτερνίσματος θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει βλάβη στα

αυτιά ή ακόμη και να διαρρήξει ένα ανεύρυσμα στο εγκέφαλο, όπως προειδοποιούν οι γιατροί στην επιθεώρηση BMJ Case Reports, όπου δημοσιεύθηκε το περιστατικό.

Όπως επισημαίνει η Ωτορινολαρυγγολόγος Δρ. Aliison Catlett Woodall Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Αρκάνσας, μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για τον οργανισμό σας να προσπαθείτε να αποφύγετε το φτέρνισμα.

“Πριν από το φτέρνισμα, ένα σημαντικό ποσό πίεσης του αέρα συσσωρεύεται στους πνεύμονες κατά την προετοιμασία του της άμεσης εκκένωσης της ρινικής κοιλότητας. Αν συγκρατείτε το φτέρνισμα, αυτό ωθεί τον πεπιεσμένο αέρας πίσω στην ευσταχιανή σάλπιγγα και μέσα στην κοιλότητα του μέσου ωτός”, αναλύει η Δρ.Woodlall.

Αυτή η κίνηση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ή και απώλεια ακοής σε εξαιρετικά σπάνια περιπτώσεις αλλά δεν είναι καθόλου σπάνιο να προκληθεί εσωτερική ζημιά στο αυτί, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης τυμπάνου”. Η Δρ. Woodall επισημαίνει πως αυτού του είδους οι τραυματισμοί στις μεμβράνες του μέσου και έσω ωτός μπορούν να επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην ακοή, να προκαλέσουν βαρηκοΐα, ακόμη και ίλιγγο.

Διαβάστε Επίσης  Ημικρανία: Το απλό «φάρμακο» που μειώνει την συχνότητα των κρίσεων

Το να κρατάτε όμως το φτέρνισμα δεν είναι επικίνδυνο μόνο για τα αυτιά αλλά μπορεί να είναι η αιτία για τραυματισμούς διαφράγματος, ρήξη των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια, και ρήξη ή αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.

Ο άνδρας δήλωσε ότι

αισθάνθηκε σαν κάτι να έφυγε από τη θέση του στον λαιμό του όταν συνέβη το περιστατικό και αμέσως μετά ένιωσε έντονο πόνο και δυσκολία να καταπιεί και να μιλήσει. Όταν οι γιατροί τον εξέτασαν, διαπίστωσαν ότι είχε οίδημα στον λαιμό του και γύρω από αυτόν.

Οι ακτινογραφίες αποκάλυψαν ότι αέρας εξερχόταν από την τραχεία του προς τον μαλακό ιστό του λαιμού του μέσω του σκισίματος που είχε προκληθεί. Ο 34χρονος τρεφόταν επί επτά μέρες μέσω σωλήνα, ώστε να επουλωθεί ο τραυματισμός του, και τελικά ανάρρωσε πλήρως.

Οι γιατροί του δήλωσαν:

«Το να σταματήσουμε ένα φτέρνισμα, κλείνοντας το στόμα και τη μύτη είναι επικίνδυνο και πρέπει να αποφεύγεται».

Το φτέρνισμα ωστόσο μπορεί να μεταδώσει ασθένειες, οπότε αν και είναι καλό να το αφήνουμε να εκδηλώνεται, θα πρέπει να το «παγιδεύουμε» σε ένα χαρτομάντιλο ή το εσωτερικό του αγκώνα μας. Με την εποχιακή γρίπη να είναι στα φόρτε της αυτή την περίοδο, θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην σκορπάμε μικρόβια γύρω μας.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *