Ας μη γελιόμαστε. Για τους περισσότερους, λαχανικά όπως το κουνουπίδι και η αγκινάρα αποτελούν παιδικό εφιάλτη που κάποιους τους ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή. Επειδή, όμως, κάποια λαχανικά τα έχουμε συνδυάσει με συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος –και τα έχουμε «μισήσει» γι’ αυτόν- μήπως ήρθε η ώρα να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία, δοκιμάζοντάς τα αλλιώς;
Μπρόκολο
Άλλο ένα λαχανικό της ίδιας οικογένειας των σταυρανθών, το μπρόκολο, διατηρεί κι αυτό έντονη οσμή και μια καλή θέση στα παιδικά μας «τραύματα». Η βιταμίνη C του όμως, φτάνει στα ύψη, είναι πλούσιο και σε βιταμίνες Α και Ε και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, φυτικές ίνες, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και άλλες θρεπτικές ουσίες. Δώστε του, λοιπόν, άλλη μια ευκαιρία και δοκιμάστε το σε σουφλέ, όπου μπορείτε να το συνδυάσετε και με κουνουπίδι. Βράστε τα και τα δύο, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και απλώστε τα σε πυρέξ που έχετε βουτυρώσει. Περιχύστε τα με κρέμα γάλακτος και τριμμένη παρμεζάνα που θα τα έχετε χτυπήσει με αυγό και ψήστε μέχρι να ροδίσει. Δοκιμάστε, επίσης να το προσθέσετε στα ζυμαρικά σας, τσιγαρίζοντάς το με σκόρδο και πιπεριά ή να φτιάξετε μια πεντανόστιμη σούπα βελουτέ με μπρόκολο, καρότο, κρεμμύδι και ζωμό κοτόπουλου, προσθέτοντας βούτυρο, κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και χτυπώντας στο μπλέντερ στο τέλος.
Κουνουπίδι
Πόσες φορές κλείσατε τη μύτη σας ως παιδιά όταν μαγειρευόταν κουνουπίδι στο σπίτι; Ότι μυρίζει λίγο έντονα δεν το αρνείται κανείς. Όπως δεν αρνείται και την μεγάλη διατροφική του αξία, αφού μας παρέχει μεταξύ άλλων, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, σίδηρο, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο… Γι’ αυτό πειραματιστείτε μαζί, του, ξεχάστε τη σκέτη, βραστή του εκτέλεση και βάλτε το στη διατροφή σας με φαντασία. Μπορείτε να το ψήσετε στο φούρνο με λάδι, μπαχαρικά, λεμόνι ή παρμεζάνα και να το δοκιμάσετε ψητό ή αφού το βράσετε να το πολτοποιήσετε και να το προσθέσετε στον πουρέ σας… καμουφλαρισμένο ή ακόμη και να φτιάξετε πουρέ μόνο με κουνουπίδι, βούτυρο, γάλα, αλάτι και πιπέρι. Πολύ διαδεδομένη είναι επίσης και η ζύμη πίτσας από κουνουπίδι, την οποία μπορείτε να φτιάξετε εύκολα με 2,5 φλιτζάνια τριμμένο κολοκύθι, ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα, 1 αυγό, αλάτι και πιπέρι. Τα αναμειγνύεται όλα μαζί και πλάθετε τη ζύμη σας. Τέλος, το κουνουπίδι ταιριάζει και στη σαλάτα σας, για όσους αναζητούν την ευκολία. Βράστε το, κόψτε το σε μικρά κομμάτια και πασπαλίστε το στη σαλάτα σας.
Φασολάκια
Αν η λαδερή τους μορφή σας κάνει να ξινίζεται το πρόσωπό σας, μην πτοείστε. Έχετε κι άλλες επιλογές να απολαύσετε τα οφέλη τους και τη μεγάλη τους θρεπτική αξία, αφού είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Δοκιμάστε να φτιάξετε μια υπέροχη και ζεστή, διαφορετική σαλάτα με φασολάκια, ξηρούς καρπούς, λιαστή ντομάτα, βραστές baby πατάτες και μυρωδικά, στην οποία θα περιχύσετε ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, μουστάρδα, μέλι και λάιμ. Μπορείτε επίσης να τα βράσετε, να βράσετε και λίγο καλαμπόκι και καρότο, να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια και να τα αναμείξετε με το ρύζι σας ή να τα μαγειρέψετε stir fry με άλλα λαχανικά και να τα συνδυάσετε με λίγο κοτόπουλο.
Αγκινάρα
Τις ξέρετε κυρίως αλά πολίτα, αλλά αν αυτή η κλασική συνταγή δεν ταιριάζει στον ουρανίσκο σας, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τις απολαύσετε και οι λόγοι είναι πολλοί. Καταρχάς κάνουν καλό στο πεπτικό, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, ενισχύουν χάρη στη βιταμίνη C τους την άμυνα του οργανισμού, ενώ οι ανθοκυανίνες τους ωφελούν τη μνήμη και η βιταμίνη Κ τους, όταν βρίσκεται σε επαρκή επίπεδα στη διατροφή μας, βοηθά στη μείωση εμφάνισης βλαβών στους νευρώνες του εγκεφάλου –γι’ αυτό άλλωστε και χρησιμοποιείται στη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Δοκιμάστε να προσθέσετε κομμάτια βρασμένης αγκινάρας σε μακαρόνια φούρνου μαζί με τυριά ή αφού την καθαρίσετε και τη βράσετε, να την ψήσετε σε λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο, μαϊντανό και χυμό λεμονιού. Μπορείτε ακόμη, όπως και όλα τα παραπάνω λαχανικά, να την προσθέσετε σε μικρά κομμάτια στην ομελέτα σας ή να την προσθέσετε σε μια νόστιμη τάρτα.