Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη: Πόσες θερμίδες χρειάζεται η έγκυος στη διατροφή της;

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη: Πόσες θερμίδες χρειάζεται η έγκυος στη διατροφή της;

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη: Πόσες θερμίδες χρειάζεται η έγκυος στη διατροφή της;
Δρ Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος

 

Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι για την υγεία μας η ορθή και ισορροπημένη διατροφή, εντούτοις ελάχιστοι ακολουθούμε ένα σωστό διαιτολόγιο.

Τώρα όμως που είστε έγκυος, έχετε ευθύνη για την τρυφερή ζωή του μωρού που κουβαλάτε. Μεγαλώνετε στα σπλάχνα σας το παιδί σας. Γι’ αυτό μια έγκυος όχι μόνο χρειάζεται να τρώει περισσότερο, αλλά το πιο ουσιώδες είναι να ακολουθεί με ευλάβεια τις συμβουλές διατροφής που συστήνει ο γιατρός.

 

Πόσες περισσότερες θερμίδες χρειάζεται η έγκυος;

Στην εγκυμοσύνη, η έγκυος μαμά αυξάνει το βάρος της περίπου 12 κιλά. Τα κιλά αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου τα ακόλουθα:
1. Έμβρυο 3.5 κιλά
2. Πλακούντας 0.7 κιλά
3. Αύξηση στήθους εγκύου μαμάς 0.8 κιλά
4. Αύξηση βάρους σώματος εγκύου μαμάς 3 κιλά
5. Αμνιακό υγρό 1 κιλό
6. Αύξηση αίματος, υγρών σώματος εγκύου 3 κιλά

Άρα λοιπόν για να γίνουν τα πιο πάνω, πρέπει η έγκυος μαμά να παίρνει περίπου 300 θερμίδες περισσότερες την ημέρα σε σχέση με αυτές που έπαιρνε πριν την εγκυμοσύνη.

 

Τι πρέπει να τρώει η έγκυος;

Κάθε υγιής άνθρωπος πρέπει να ακολουθεί τον οδηγό-πυραμίδα της διατροφής, αλλά επειδή εσείς είστε έγκυος, έχετε περισσότερες ανάγκες για τα ακόλουθα:
Φυλλικό οξύ.

Διαβάστε Επίσης  Διατροφή ενάντια στη χοληστερόλη

Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη φυλλικού οξέος στην εγκυμοσύνη μειώνει τις πιθανότητες να γεννηθεί παιδί με νευρολογικά προβλήματα (Ιδιαίτερα δισχιδής ράχη). Μάλιστα πολλοί γιατροί συστήνουν επιπλεόν χορήγηση φυλλικού οξέος για κάποιο διάστημα πριν την εγκυμοσύνη.
Ασβέστιο.

Οι ανάγκες μιας εγκύου σε ασβέστιο είναι αυξημένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ταυτόχρονα όμως το έμβρυο έχει πολλές απαιτήσεις σε ασβέστιο. Ασβέστιο υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επειδή όμως πολλές έγκυες γυναίκες δεν μπορούν ή δε θέλουν να παίρνουν μεγάλες ποσότητες τέτοιων τροφών, ο γιατρός συνήθως συστήνει να παίρνει η έγκυος ασβέστιο σε χάπια.

Σίδηρος. Όπως διαβάσατε πιο πάνω το αίμα στην εγκυμοσύνη αυξάνεται περίπου 1.7 κιλά. Το αίμα για να δημιουργηθεί χρειάζεται σίδηρο. Έτσι λοιπόν ο γιατρός πιθανότατα να χορηγήσει στην έγκυο μαζί με το φυλλικό οξύ και σίδηρο.

Τροφές πλούσιες σε ίνες. Η δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη είναι ένα συχνό πρόβλημα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες μειώνει το πρόβλημα αυτό. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ινών. Επίσης η καθημερινή άσκηση της εγκύου βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Νερό. Η έγκυος μαμά χρειάζεται πάρα πολύ νερό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρειάζεστε περίπου δύο λίτρα (8 ποτήρια) το εικοσιτετράωρο.

Διαβάστε Επίσης  Κόψε το γάλα και τη ζάχαρη από τον καφέ!

Επιπλέον, αυξημένες ανάγκες έχει ο οργανισμός της εγκύου σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες A, B6, B12, C, D. Η έγκυος δεν πρέπει να παίνρει ποτέ οποιαδήποτε βιταμίνη χωρίς την έγκριση του γιατρού.

 

Αν η έγκυος είναι χορτοφάγος τότε η διατροφή…

Αν η έγκυος είναι χορτοφάγος τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσει το γιατρό, γιατί θα πρέπει να της χορηγήσει συμπληρώματα απαραίτητων στοιχείων τα οποία δεν παίρνει με τη διατροφή που ακολουθεί. Πιθανό η έγκυος να χρειάζεται περισσότερες πρωτεΐνες, βιταμίνη B12, D. Αν κριθεί αναγκαίο, η έγκυος πρέπει να συμβουλευτεί εκτός από το γυναικολόγο, ένα διαιτολόγο.

 

Τι πρέπει να αποφεύγει η έγκυος στην εγκυμοσύνη;

1.Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει εντελώς το αλκοόλ. Καμιά ποσότητα αλκοόλ δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.
2.Η έγκυος καλό είναι να μειώσει τους καφέδες ή άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη. Μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί με τις αποβολές.
3.Απαγορεύεται η έγκυος να τρώει ωμά φαγητά, ειδικά κρεατικά ή αυγά. Να καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα καλά παστεριωμένα. Η κατανάλωση των πιο πάνω τροφών αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Γι αυτό να αποκλείονται από τη διατροφή της εγκύου.
4.Η έγκυος δεν είναι σωστό να παίνρει βιταμίνες ή βότανα χωρίς την έγκριση γιατρού.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *