Σπανακόρυζο κλασικό λεμονάτο ή σπανακόρυζο με ντομάτα;
Η υψηλή διατροφική του αξία, το χαμηλό κόστος του, αφού πρόκειται για πολύ οικονομικό φαγητό, ο γρήγορος χρόνος μαγειρέματος του αλλά και η νοστιμιά του, το κάνουν μοναδικό.
Το σπανάκι αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, βιταμίνης A, C, E, K και αντιοξειδωτικών, που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, φαίνεται πως η κατανάλωσή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι δεν θα μας δώσει περισσότερες από 10 θερμίδες, ενώ ένα φλυτζάνι βρασμένο, θα μας δώσει μόνο 40 θερμίδες.
Έτσι λοιπόν το σπανακόρυζο, ο πλούτος του σε βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες, το καθιστούν ένα απαραίτητο φαγητό στο εβδομαδιαίο μας μενού.
Έχει ελάχιστες θερμίδες, γι’ αυτό και σε ειδική διατροφή για απώλεια βάρους, το συστήνουν όλοι οι διατροφολόγοι. Οι θερμίδες του, γύρω στις 280 ανά μερίδα, το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό φαγητό για όλους μας.
Το σπανακόρυζο είναι ίσως το καλύτερο και πιο νόστιμο φαγητό της ελληνικής κουζίνας. Ο συνδυασμός από το σπανάκι με βιταμίνη C από το λεμόνι, δίνουν καλύτερη απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό.
Τα υλικά για το σπανακόρυζο είναι απλά. Σπανάκι φρέσκο, κρεμμύδι ξερό, φρέσκα κρεμμυδάκια, ελαιόλαδο, λεμόνι και άνηθος. Μπορούμε να το φτιάξουμε με ρύζι της επιλογής μας, όμως γίνεται και με πλιγούρι, κινόα, ακόμα και φαγόπυρο. Είναι καθαρά δική σας η επιλογή.
Μερικές φορές φτιάχνουμε το σπανακόρυζο και με ντομάτα, κυρίως το καλοκαίρι. Γίνεται με πελτέ ντομάτας και φρέσκια ώριμη γλυκιά ντομάτα.
Σπανακόρυζο κοκκινιστό
Το σπανακόρυζο γίνεται με φρέσκο αλλά και με κατεψυγμένο σπανάκι. Σας προτείνω, αν αυτό είναι εφικτό, να το φτιάχνετε πάντα με φρέσκο σπανάκι.
Η αναλογία σπανάκι με το ρύζι, θα δείτε ότι είναι σχετικά δυσανάλογη. Αυτό είναι θέμα καθαρά προσωπικού γούστου. Εγώ αγαπώ το σπανακόρυζο με μπόλικο σπανάκι, καμία φορά αν έχω προσθέτω και σέσκουλα και λάπαθα, έτσι γίνεται απίστευτα νόστιμο. Όμως στο πιάτο μου θέλω να έχω μπόλικο σπανάκι με λαχανικά και λίγο ρύζι, ίσα που να ρουφάει τα υγρά των λαχανικών. Δεν θέλω πιλάφι με πολύ ρύζι και ελάχιστα χόρτα. Γι’ αυτό, το δικό μου σπανακόρυζο βγαίνει ζουμερό, καταπράσινο αλλά και πολύ σπυρωτό συγχρόνως. Δεν λασπώνει, δεν κολυμπάει σε ζουμιά ούτε σε λάδια.
Έχει τόση υγρασία όση χρειάζεται. Γι’ αυτό τον λόγο θα δείτε ότι το νερό που βάζω είναι ελάχιστο. Γιατί όλα τα χόρτα και τα λαχανικά, θα βγάλουν τα δικά τους υγρά στο σπανακόρυζο και το ρύζι θα τα απορροφήσει. Έτσι γίνεται το καλύτερο σπανακόρυζο και το πιο νόστιμο που έχεις δοκιμάσει.
Απαραίτητος ο άνηθος και το λεμόνι. Είναι συνδυασμός μοναδικός σε γεύση. Ακόμα και αν βάλω ντομάτα στην καλοκαιρινή εκδοχή του ή λίγο πελτέ ντομάτας, πάλι θα το σερβίρω με λεμόνι γιατί ταιριάζει πολύ. Με την βιταμίνη C από το λεμόνι έχουμε καλύτερη απορρόφηση σιδήρου από το σπανάκι. Η απορρόφηση του σιδήρου στο σπανακόρυζο αυξάνεται όταν συνδυάζονται σωστά τα υλικά, με τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης C. Όπως εδώ με το λεμόνι.
Σπανακόρυζο: Λίγες θερμίδες & υψηλή διατροφική αξία