Nευρική Bουλιμία: Τι είναι και πόσο μοιάζει με την ανορεξία

 

Nευρική Bουλιμία: Τι είναι και πόσο μοιάζει με την ανορεξία

Nευρική Bουλιμία: Τι είναι και πόσο μοιάζει με την ανορεξία

 

Η νευρική βουλιμία έχει πολλά κοινά με την νευρική ανορεξία και παρουσιάζεται σίγουρα συχνότερα από την νευρική ανορεξία.

Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας και την καταφυγή σε πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών, διουρητικών και την υπερβολική σωματική άσκηση.

Οι ασθενείς με νευρική βουλιμία έχουν συνήθως κανονικό ή περίπου κανονικό βάρος σώματος αλλά έχουν πάντοτε την επιθυμία απώλειας βάρους. Οι ασθενείς με νευρική βουλιμία μπαίνουν σε ένα κύκλο ο οποίος επαναλαμβάνεται συχνά και περιλαμβάνει διαδοχικά επεισόδια υπερφαγίας και διορθωτικής ή ακυρωτικής συμπεριφοράς (προκλητός εμετός, χρήση καθαρτικών και διουρητικών, υπερβολική άσκηση).

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς νιώθουν συνήθως άσχημα και ντρέπονται για τα βουλιμικά τους επεισόδια αλλά κατανοούν το πρόβλημα πολύ πιο εύκολα από τους ασθενείς με νευρική ανορεξία και ζητούν βοήθεια.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί δεν πρέπει να μπαίνετε με τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, για τη διάγνωση της νευρικής βουλιμίας πρέπει ο ασθενής να παρουσιάζει τουλάχιστον δύο επεισόδια υπερφαγίας με επεισόδια ακύρωσης εβδομαδιαίως για τρείς μήνες.

 

Η νευρική βουλιμία όπως και η ανορεξία μπορεί να απειλήσει τη ζωή και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει:
• Στομαχικές διαταραχές
• Καρδιακά προβλήματα
• Νεφρικά προβλήματα
• Οδοντικά προβλήματα λόγω των οξέων του στομάχου από τους εμετούς
• Αφυδάτωση
• Αμηνόρροια.

Είναι σημαντικό να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, ιδιαίτερα σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες.

Διαβάστε Επίσης  Χρόνια Νεφρική Νόσος: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο - Ο ρόλος της κύησης

Είναι απόλυτα θεμιτό να προσπαθούμε να τρεφόμαστε υγιεινά, επισημαίνουν οι διατροφολόγοι, και μάλιστα πολλές φορές η κατάσταση της υγείας μας το επιβάλλει κιόλας. Είναι ανθυγιεινό, όμως, η διατροφή μας να επηρεάζει και κυρίως να πλήττει την ποιότητα της ζωής μας. Όταν οι διατροφικές μας επιλογές «απειλούν» την οικογενειακή ισορροπία, αλλά και τις κοινωνικές μας συναναστροφές, τότε σίγουρα δεν ευεργετούν την υγεία μας.

Έτσι πάν μέτρον άριστον έλεγα οι αρχαίοι και είχαν δίκιο. Μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς ακρότητες είναι το καλύτερο για την υγεία μας.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *