4 σούπες που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

4 σούπες που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

4 σούπες που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Αν και συνήθως τρώμε το μαρούλι ωμό σε σαλάτες, αξίζει να επισημανθεί ότι γίνεται πολύ πιο εύπεπτο αν το μαγειρέψουμε όπως άλλα λαχανικά.

4 σούπες για την αποβολή των τοξινών. Το συκώτι και τα νεφρά είναι τα όργανα που συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών που συσσωρεύονται στο σώμα. Τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, η συσσώρευση τοξινών μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής, καθώς και να προκαλέσει οξεία και χρόνια προβλήματα υγείας.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να βοηθάμε τα συγκεκριμένα όργανα στο έργο τους τρώγοντας πότε-πότε φυσικές αποτοξινωτικές τροφές.

 

4 σούπες που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού

 

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε απλούς και νόστιμους τρόπους να βοηθήσετε αυτά τα όργανα να εκτελέσουν τα αποτοξινωτικά τους καθήκοντα με τέσσερις σούπες που απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα.

 

Από πού προέρχονται οι τοξίνες;

Όλοι συσσωρεύουμε τοξίνες, παρά το γεγονός ότι το συκώτι και τα νεφρά εργάζονται συνεχώς για την αποβολή τους.

Ωστόσο πολλά πράγματα μπορούν να εμποδίσουν αυτή τη διαδικασία, ενώ όταν οι τοξίνες είναι παρούσες σε μεγάλες ποσότητες, τα όργανα της αποτοξίνωσης δυσκολεύονται να εκτελέσουν την καθημερινή καθαριστική τους εργασία.

Οι παράγοντες που προκαλούν τη συγκέντρωση τοξινών είναι οι εξής:

Τροφές που δεν χωνεύονται σωστά.
Ανθυγιεινές τροφές πλούσιες σε λιπαρά.
Υπερβολική ποσότητα ζωικών πρωτεϊνών.
Πρόσθετα τροφίμων: συντηρητικά, χρωστικές, τεχνητές γεύσεις.
Οινόπνευμα.
Κάπνισμα και άλλα είδη τοξικών συνηθειών.
Συμβατικά προϊόντα περιποίησης σώματος (σαπούνια, γαλακτώματα, οδοντόκρεμα).
Περιβαλλοντική μόλυνση (παρασιτοκτόνα, καυσαέρια κ.λπ.).
Φάρμακα.Αρνητικά συναισθήματα.

Για να φτιάξουμε αυτές τις σούπες, επιλέγουμε τροφές γνωστές για τις αποτοξινωτικές τους ιδιότητες, προκειμένου να διευκολύνουμε τις φυσικές λειτουργίες του συκωτιού και των νεφρών.

Διαβάστε Επίσης  Υδατάνθρακες: Ποιους πρέπει να τρώμε κάθε εβδομάδα;

 

Για να βελτιώσετε τη γεύση τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο χυμό λεμονιού, μηλόξυδο, ελαιόλαδο, μια πρέζα πιπέρι καγιέν και θαλασσινό αλάτι.

Να τις τρώτε το βράδυ για μια περίοδο δύο εβδομάδων ως ορεκτικό, μαζί με λίγη ελαφριά πρωτεΐνη (ψάρι, αυγά) και ένα μήλο ή κάποιο άλλο φρούτο.

 

Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, προσπαθείτε να τρώτε όσο πιο ισορροπημένα μπορείτε και να πίνετε περισσότερο νερό ανάμεσα στα γεύματα. Προσπαθείτε να αποφεύγετε τις ουσίες που αναφέραμε παραπάνω, έτσι ώστε οι σούπες να μπορούν να επιδρούν στην υγεία σας όσο το δυνατόν θετικότερα.

 

Σούπα με τσουκνίδα και σέλινο

Η τσουκνίδα είναι ένα άγριο φυτό που καθαρίζει το αίμα. Μπορείτε να τη συλλέξετε σε χωράφια, σε μη μολυσμένες περιοχές χρησιμοποιώντας πλαστικά γάντια. Μπορείτε επίσης να τη βρείτε σε καταστήματα βοτάνων. Η τσουκνίδα είναι γνωστή για τις παρακάτω ιδιότητες:

Αντισηπτική.
Αντιφλεγμονώδης.
Στυπτική.
Αποτοξινωτική.
Αντιρευματική.
Υπογλυκαιμική.

 

Το σέλινο είναι επίσης ένα θαυμάσιο αποτοξινωτικό φυτό, το οποίο όχι μόνο βελτιώνει τη λειτουργία του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης αλλά ωφελεί και τα νεφρά, γι’αυτό και το περιλαμβάνουμε στη συγκεκριμένη συνταγή.

 

Σούπα με πικραλίδα και μαρούλι 

Η πικραλίδα περιέχει βιταμίνες Α, Β και C, φολικό οξύ, κάλιο, πυρίτιο, σίδηρο και τανίνες. Έχει ολοκληρωμένη αποτοξινωτική δράση τόσο στα νεφρά όσο και στο συκώτι. Διαθέτει επίσης διουρητικές, χωνευτικές και ελαφρώς υπακτικές ιδιότητες. Μπορεί να φαγωθεί φρέσκια ή αποξηραμένη.

Διαβάστε Επίσης  Νέα στοιχεία για τη διατροφή σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα

 

Έχουμε συνηθίσει να τρώμε το μαρούλι σε σαλάτες. Ωστόσο μπορούμε επίσης να το μαγειρέψουμε όπως κάθε άλλο λαχανικό για να γίνει ακόμα πιο εύπεπτο.

Διαθέτει θαυμάσιες διουρητικές ιδιότητες και συμβάλλει στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, επομένως είναι ωφέλιμο για έναν καλό νυχτερινό ύπνο μετά το βραδινό γεύμα.

 

Σούπα με κύμινο και βρώμη 

Η βρώμη, πέρα από το ότι δίνει στη συγκεκριμένη σούπα πιο παχύρρευστη υφή, περιέχει ίνες και φυτικές πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην αποβολή των τοξικών ουσιών από το σώμα.

Το δημητριακό αυτό είναι επίσης πραγματικά θρεπτικό αλλά και προάγει την εντερική διάβαση, γεγονός που το καθιστά ιδανικό όταν θέλετε να κάνετε έναν πλήρη καθαρισμό του οργανισμού.

 

Το κύμινο αποτελεί ένα απαραίτητο μπαχαρικό στην καθημερινή μας διατροφή. Διαθέτει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην αποβολή της χολής και στην αποσυμφόρηση του συκωτιού.

 

Σούπα με κρεμμύδι και αγκινάρα 

Η κρεμμυδόσουπα είναι μια κλασική συνταγή που είναι και ανακουφιστική και φαρμακευτική. Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος και το θείο, μεταξύ άλλων. Περιέχουν επίσης καλές ποσότητες βιταμινών Α, Β, C και Ε. Είτε τρώγονται ωμά είτε μαγειρεμένα, συνεισφέρουν στη λειτουργία των νεφρών.

 

Οι αγκινάρες είναι ένα από τα πλέον γνωστά λαχανικά για την προστασία του συκωτιού. Μπορείτε να τις φάτε όπως είναι ή να φτιάξετε έγχυμα με τα φύλλα τους. Έχετε υπόψη σας ότι η αγκινάρα μπορεί να δώσει πικρή γεύση στη σούπα, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε τα φύλλα.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *