Βότανα για την φροντίδα των μαλλιών

Βότανα για την φροντίδα των μαλλιώνΒότανα για την φροντίδα των μαλλιών

Μήπως τα μαλλιά σας φαίνονται θαμπά, άτονα ή ταλαιπωρημένα; Ή μήπως είστε από τα άτομα που πάσχουν από τριχόπτωση, λεπιοειδές δέρμα ή πιτυρίδα; Μέχρι τώρα σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει διάφορα conditioner, σαμπουάν και serum, έτσι ώστε τα μαλλιά σας να αποκτήσουν και πάλι την λάμψη τους, την ζωντανά και την καλή υγεία τους. Δυστυχώς όμως οι προσπάθειες αυτές ήταν άκαρπες. Έχετε σκεφτεί τη χρήση βοτάνων για το σκοπό αυτό;

Τα βότανα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Τα βότανα δεν είναι μόνο κατάλληλα για την αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών, αλλά είναι κατάλληλα και για τη γενική φροντίδα του σώματος, την περιποίηση των μαλλιών, την περιποίηση του δέρματος της κεφαλής αλλά και της επιδερμίδας του προσώπου.

Σε ό,τι αφορά στη φροντίδα των μαλλιών, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και στο σπίτι με τη μορφή χλιαρού αφεψήματος, το οποίο παρασκευάζουμε βράζοντας 1 φλιτζάνι φρέσκα βότανα (η 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα) σε 1 1/2 φλιτζάνι νερό για περίπου 3-5 λεπτά.

Θυμάρι:
Διαθέτει τις περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες από όλα τα αρωματικά βότανα και προέρχεται από το φυτό thymus vulgaris. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σαν απολυμαντικό στις πληγές, ενώ οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι για να αναζωογονηθούν και να δυναμώσουν. Περιέχεται σε πολλά σαμπουάν, που χαρίζουν δύναμη, ελαστικότητα και όγκο στα μαλλιά.

Δεντρολίβανο:
Χρησιμοποιείται κυρίως ως καρύκευμα στη μαγειρική, στη θρησκευτική παράδοση για τους αγιασμούς, αλλά και ως φάρμακο. Προέρχεται από το φυτό rosemarinus officinalis και έχει εξαιρετικές τονωτικές ιδιότητες, θεωρείται δε ότι η χαρακτηριστική μυρωδιά του, που θυμίζει καμφορά, διεγείρει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και βελτιώνει τη μνήμη. Ως συστατικό στα σαμπουάν δίνει δύναμη και λάμψη στα μαλλιά.

Χαμομήλι:
Είναι το κατεξοχήν καταπραϋντικό βότανο και προέρχεται από το φυτό marticaria chamomilla. Ως αφέψημα ενδείκνυται για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιπυρετικές του ιδιότητες, ενώ το εκχύλισμά του περιέχεται σε όλα σχεδόν τα κοσμετολογικά προϊόντα, που προορίζονται για τη φροντίδα της ευαίσθητης, αλλεργικής ή ερεθισμένης επιδερμίδας από εξωτερικά αίτια (π. χ. UV ακτινοβολία). Επίσης, χρησιμοποιείται σε σαμπουάν που «ξανθαίνουν» τα μαλλιά.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί να αγοράζεις σκόρδο όταν μπορείς πανεύκολα να το καλλιεργήσεις;

Φασκόμηλο:
Προέρχεται οπό το φυτό salvia officinalis και το χρησιμοποιούσαν στην αρχαιότητα ως αντισηπτικό στα τραύματα από δάγκωμα φιδιού. Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ιερό φυτό και πίστευαν πως χαρίζει μακροζωία και ενισχύει τη γονιμότητα. Ως αφέψημα δεν συνιστάται μόνο στις γυναίκες που θηλάζουν, γιατί δίνει μια πικρή γεύση στο μητρικό γάλα.
Δείτε και Το φασκόμηλο και πως σκουραίνει τα γκρίζα μαλλιά

Μελισσόχορτο:
Προέρχεται από το φυτό melissa officinalis, το οποίο ονομάστηκε έτσι γιατί προσελκύει τις μέλισσες λόγω της ευωδιάς του, που θυμίζει έντονα λεμόνι. Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται σε τονωτικές λοσιόν, ζελ καθαρισμού και μια πληθώρα προϊόντων σύσφιγξης-αδυνατίσματος.

Ρίγανη:
Προέρχεται από το φυτό origanum vulgare και χρησιμοποιείται κυρίως αποξηραμένη, σαν μπαχαρικό. Το εκχύλισμα ρίγανης περιέχεται σε πολλά σαμπουάν, επειδή ρυθμίζει τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και περιορίζει την έκκριση σμήγματος.

Καλέντουλα:
Είναι αποκλειστικά φαρμακευτικό βότανο και δεν χρησιμοποιείται ως καρύκευμα. Προέρχεται από το φυτό calendula officinalis και σε πολλές περιοχές της χώρος μας αποκαλείται «νεκρολούλουδο». Χάρη στις άριστες επουλωτικές του ιδιότητες, απαντάται ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά για τη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών, στα οποία περιλαμβάνονται αντιγηραντικές κρέμες νύχτας, κοντίσιονερ και μάσκες επανόρθωσης για ταλαιπωρημένα ή βαμμένα μαλλιά.

Μέντα:
Προέρχεται οπό το φυτό mentha piperita, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το δυόσμο (mentha viridis). Στην αρχαιότητα θεωρούνταν εξαιρετικό αφροδισιακό, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται στη μαγειρική και την κοσμετολογία, κυρίως σε οδοντόπαστες, καταπραϋντικές κρέμες και σαμπουάν. Δεν ενδείκνυται ως αφέψημα για τις νέες μητέρες που θηλάζουν, επειδή εμποδίζει την παραγωγή γάλακτος.

Τσουκνίδα:
Στη βοτανολογία ονομάζεται urtica dioica και περιέχει ένα ισχυρό κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων, που την καθιστά άριστο φαρμακευτικό βότανο. Ως αφέψημα έχει διουρητική, τονωτική και αντιρρευματική δράση, ενώ τα φύλλα της χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική, σε σαλάτες ή γευστικότατες τσουκνιδόπιτες. Η επαφή του φυτού με τη γυμνή επιδερμίδα προκαλεί έντονο ερεθισμό, που εκδηλώνεται με παροδικό κάψιμο και φαγούρα. Τα συμπτώματα, ωστόσο, υποχωρούν αν τοποθετήσουμε φύλλα μολόχας πάνω στην ερεθισμένη περιοχή.

Διαβάστε Επίσης  Πεντανόστιμο ρόφημα αδυνατίσματος με φασκόμηλο!

Αλόη:
Περιέχει μια ουσία (Aloenin), η οποία είναι δυνητική – διεγερτική για την ανάπτυξη των τριχών. Είναι ένα αποτελεσματικό conditioner μαλλιών χωρίς παρενέργειες. Καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής σας και αναζωογονεί τα κύτταρα της ρίζας των μαλλιών.

Άρνικα:
Προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών και παρέχει θρεπτικά συστατικά. Λέγεται ότι αυτό το βότανο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία της πιτυρίδας, ενώ μπορεί να προλάβει διάφορες άλλες ασθένειες των μαλλιών.

Brahmi:
Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και “δροσίζει” το τριχωτό της κεφαλής. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια στην ξηρότητα της επιδερμίδας του τριχωτού της κεφαλής, στην πιτυρίδα και την τριχόπτωση.

Nettles (Είδος τσουκνίδας):
Αυτό το βότανο είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Α και C. Είναι αποτελεσματικό κατά της τριχόπτωσης, καθώς αναστέλλει την παραγωγή ενζύμων που είναι η βασική αιτία της τριχόπτωσης. Επίσης πολλοί ισχυρίζονται ότι βελτιώνει την κυκλοφορία

Κατιφές:
Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται για θαμπά μαλλιά δίνοντας μια πλήρη υγιή και λαμπερή εμφάνιση. Είναι μια αποτελεσματική λύση για λιπαρά μαλλιά, λεπτή τρίχα αλλά και για ξηρά μαλλιά.

Μαϊντανός:
Δρα ως τονωτικό μαλλιών για λεπτά μαλλιά και για μαλλιά που είναι επιρρεπή στην πιτυρίδα.

Κολλιτσίδα:
Η ρίζα αυτού του φυτού βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τριχωτού της κεφαλής. Βοηθά να απαλλαγούμε από πιτυρίδα και φαγούρα. Επίσης, βελτιώνει την αντοχή των μαλλιών, επαναφέρει την λάμψη και αντιστρέφει την αραίωση.

Προσοχή,
τα βότανα δεν αντικαθιστούν την φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.
Για οποιαδήποτε πρόβλημα έχετε με τα μαλλιά σας και την επιδερμίδα του κεφαλιού σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο.
Παραπάνω παρουσιάσαμε ορισμένα βότανα και διάφορα χαρακτηριστικά τους. Για τη σωστή χρήση τους ρωτήστε κάποιον ειδικό.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *