Κατοικίδια και παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πείτε «ναι»
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο δεσμός μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους μπορεί να αυξήσει τη φυσική κατάσταση, να μειώσει το άγχος και να φέρει ευτυχία στους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, τα κατοικίδια μπορεί μερικές φορές να φέρουν επιβλαβή μικρόβια που μπορεί να μας αρρωστήσουν ακόμα και όταν το ζωάκι μας φαίνεται υγιές.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν εσάς και την οικογένειά σας να παραμείνετε υγιείς, ενώ απολαμβάνετε τα κατοικίδια της επιλογής σας.
Επιλέγοντας το σωστό κατοικίδιο
Πριν υιοθετήσετε ένα νέο κατοικίδιο, βεβαιωθείτε ότι είναι το κατάλληλο για εσάς και την οικογένειά σας. Κάντε κάποια έρευνα εκ των προτέρων σχετικά με τις συγκεκριμένες ανάγκες του ζώου.
Δοκιμάστε να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας πριν αποκτήσετε ένα κατοικίδιο:
Πόσο θα ζήσει;
Τι τρώει;
Πόση άσκηση χρειάζεται;
Πόσο μεγάλο θα γίνει;
Πόσο θα κοστίσει η κτηνιατρική περίθαλψη;
Έχω αρκετό χρόνο για να το φροντίσω και να το καθαρίσω σωστά μετά;
Τι είδους περιβάλλον χρειάζεται για να είναι υγιές;
Τι είδους άσκηση χρειάζεται;
Επιτρέπονται τα κατοικίδια στο διαμέρισμά ή στην πολυκατοικία που μένω;
Υπάρχουν μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι ή άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα που θα φροντίζουν ή θα βρίσκονται γύρω από αυτό;
Ποια κατοικίδια παρουσιάζουν κινδύνους για την υγεία
Επειδή τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν από επιβλαβή μικρόβια που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα, τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τα ακόλουθα pets:
Ερπετά (σαύρες, φίδια και χελώνες)
Αμφίβια (βάτραχοι, φρύνοι, τρίτωνες και σαλαμάνδρες)
Πουλερικά στην πίσω αυλή, συμπεριλαμβανομένων νεοσσών ή παπιών
Τρωκτικά (αρουραίοι, ποντίκια, χάμστερ, γερβίλοι και ινδικά χοιρίδια)
Η θέση των άγριων ζώων είναι στη φύση – όχι στο σπίτι σας
Αν και μπορεί να φαίνονται χαριτωμένα, αποφύγετε να αγγίζετε άγρια ζώα για να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας και τραυματισμού. Μην ενθαρρύνετε άγρια ζώα όπως ρακούν, κυνόμυες ή τρωκτικά να έρθουν στο σπίτι σας, ταΐζοντάς τα. Μπορεί να βρείτε ένα νεαρό ζώο που φαίνεται να είναι εγκαταλελειμμένο και να θέλετε να το σώσετε, αλλά συχνά ο γονέας του είναι κοντά.
Επιπλέον, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν επισκέπτονται φάρμες και όταν βρίσκονται γύρω από περιοχές με ζώα φάρμας, συμπεριλαμβανομένων των ζώων σε ζωολογικούς κήπους και εκθέσεις.
Κατοικίδια και υγιεινή
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από μια σοβαρή ασθένεια από μικρόβια που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρά παιδιά συχνά αγγίζουν επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με περιττώματα ζώων και τους αρέσει να βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους. Αντικείμενα όπως οι πιπίλες μπορεί να πέσουν σε βρώμικες επιφάνειες και στη συνέχεια να τοποθετηθούν στο στόμα ενός βρέφους. Τα μικρά παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να πλένουν καλά τα χέρια τους.
Αλλά υπάρχουν και καλά νέα. Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε τα παιδιά σας υγιή, ενώ παράλληλα απολαμβάνετε τα κατοικίδιά σας. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να διατηρήσετε τα βρέφη και τα μικρά παιδιά υγιή, αν έχετε κατοικίδιο:
Να επιβλέπετε πάντα τα παιδιά γύρω από τα ζώα.
Ποτέ μην επιτρέπετε στα παιδιά να φιλούν ζώα ή να βάζουν τα χέρια τους ή άλλα αντικείμενα στο στόμα τους αφού χειρίζονται ζώα.
Πάντα να πλένετε τα χέρια των παιδιών σχολαστικά με σαπούνι και νερό αμέσως μετά το άγγιγμα, το τάισμα ή τη φροντίδα των ζώων ή τον καθαρισμό των σπιτιών τους.
Είτε έχετε σκύλο, γάτα, άλογο, παπαγάλο, γερβίλο, γενειοφόρο δράκο ή άλλο διασκεδαστικό κατοικίδιο, η παροχή τακτικής, δια βίου κτηνιατρικής φροντίδας είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του κατοικίδιου ζώου σας και της οικογένειάς σας.
Δώστε στο κατοικίδιο ζώο σας καλή διατροφή, φρέσκο νερό, καθαρό κρεβάτι και πολλές ασκήσεις. Συνεχίστε με τα εμβόλια του κατοικίδιου ζώου σας, την αποπαρασίτωση και τον έλεγχο των ψύλλων και των κροτώνων.
Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα και τις προμήθειες τους έξω από την κουζίνα ή άλλους χώρους όπου ετοιμάζετε, σερβίρετε ή τρώτε φαγητό. Απολυμάνετε τα σπιτάκια τους και τις προμήθειές τους έξω από το σπίτι, όταν είναι δυνατόν.
Τα κακά της γάτας μπορεί να περιέχουν παράσιτα και μικρόβια που μπορεί να είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους. Μαζέψτε τα απορρίμματα της γάτας σας καθημερινά (ειδικά υπάρχει έγκυος στο σπίτι) και αλλάξτε τα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να καθαρίζουν τα απορρίμματα γάτας. Καλύψτε τα κουτιά άμμου, ώστε οι γάτες να μην τα χρησιμοποιούν ως κουτί απορριμμάτων.
Πάντα αφαιρείτε τα περιττώματα του σκύλου σας από την αυλή και τους δημόσιους χώρους χρησιμοποιώντας μια τσάντα και πετάτε τα σε κατάλληλους χώρους. Κρατήστε τα παιδιά μακριά από περιοχές που μπορεί να περιέχουν κακά σκύλου ή γάτας, για να αποφύγετε να κολλήσουν σκουλήκια και αγκυλόστομα.
Προτιμήστε το ήπιο παιχνίδι με τα κατοικίδιά σας για να αποφύγετε δαγκώματα και γρατσουνιές. Μάθετε στα παιδιά να παίζουν σωστά με τα ζώα. Επίσης, μην αφήνετε τα παιδιά σας κοντά σε κατοικίδια που τρώνε.
Καθαρίστε αμέσως τα τσιμπήματα και τις γρατσουνιές με σαπούνι και νερό και αναζητήστε ιατρική φροντίδα αν το τραύμα είναι σοβαρό ή γίνει κόκκινο, επώδυνο, ζεστό ή πρησμένο, αν το ζώο φαίνεται άρρωστο, ή, αν δεν γνωρίζετε την κατάσταση εμβολιασμού του ζώου.
Απολαύστε την άγρια ζωή από μια ασφαλή απόσταση για να αποφύγετε ασθένειες και τραυματισμούς.
πηγή