Επίθεση σκύλου σε παιδί – Πώς αντιδρούμε και τι πρέπει να προσέξουμε

Επίθεση σκύλου σε παιδί – Πώς αντιδρούμε και τι πρέπει να προσέξουμε

Επίθεση σκύλου σε παιδί – Πώς αντιδρούμε και τι πρέπει να προσέξουμε

 

Μία δυσάρεστη είδηση είναι ο τραυματισμός παιδιού από σκύλο. Ας δούμε, πώς μπορεί να προβλεφθεί, ή/και να αποφευχθεί

Προτού καταδικάσουμε έναν σκύλο που εκδήλωσε επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε ένα παιδί, ας αναλογιστούμε τι δεν κάναμε σωστά ως προς τη διαπαιδαγώγηση και την καθοδήγησή του.

«Συχνά, γίνονται γνωστά περιστατικά ατυχημάτων που προκαλούνται από σκύλους σε παιδιά διαφόρων ηλικιών. Ορισμένες εύλογες ερωτήσεις που γεννιούνται, είναι: «Πώς αντιδρούμε;», «Τι πρέπει να προσέξουμε;», «Υπάρχουν τρόποι πρόληψης;»», θέτει τα ερωτήματα ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, Δημήτρης Πιτσικάλης.

Διαχωρίζει τα ατυχήματα που συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια από τον σκύλο της οικογένειας, από τα ατυχήματα που προκαλούνται από άγνωστους σκύλους σε άγνωστα σε εκείνους παιδιά.

Τονίζει πως στην πλειονότητα τους οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές ενός σκύλου -συμπεριλαμβανομένων και των επιθετικών συμπεριφορών– ξεκινούν από λάθη που γίνονται όταν οι σκύλοι είναι νεαροί ηλικιακά – κυρίως κατά την περίοδο της κοινωνικοποίησης.

«Πολλές οικογένειες θεωρούν, ορθώς, πως η συμβίωση των παιδιών τους με έναν σκύλο, και η μεταξύ τους συντροφικότητα, έχει πολλαπλά οφέλη. Δυστυχώς, όμως, πολλές φορές δεν ενημερώνονται κατάλληλα, και δεν επενδύουν σε αυτήν την σχέση», αναφέρει ο κ. Πιτσικάλης.

Η αξιολόγηση και η επιλογή σκύλου για μία οικογένεια ενδείκνυται να γίνεται, σύμφωνα με τον κ. Πιτσικάλη, υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Ο οποίος, στη συνέχεια, πρέπει να παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση, τόσο του σκύλου όσο και των μελών της οικογένειας, ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν και να αναγνωρίζουν τη «γλώσσα του σώματος» του σκύλου τους.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να επιλέξουμε τις κατάλληλες τροφές για το σκυλί μας

«Σε αυτές τις περιπτώσεις η πιθανότητα ενός ατυχήματος λόγω επιθετικής συμπεριφοράς του σκύλου απέναντι στα παιδιά της οικογένειας μπορεί να προβλεφθεί, ή και να αποφευχθεί.
Ακόμη, όμως, και οι ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι δεν συμβιώνουν με παιδιά, καλούνται να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους, ώστε να μην αντιδρά στη θέα, ή στη συναναστροφή του με παιδιά», επισημαίνει ο κ. Πιτσικάλης.

Δίνει έμφαση στο ότι τα παιδιά, ιδίως αυτά μικρών ηλικιών, κινούνται έντονα, φωνάζουν και, ενδεχομένως, να τρομάζουν έναν σκύλο. Έτσι, οι πιθανότητες εμφάνισης ανεπιθύμητων συμπεριφορών ενός σκύλου αυξάνονται.

 

Επισημαίνει πως, στην πιθανότητα επίθεσης, η ψυχραιμία για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι απαραίτητη.

«Αν ένας σκύλος προβεί σε οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά και εμείς, ως ενήλικες, πανικοβληθούμε, και -για παράδειγμα- φωνάζουμε, οδηγούμε τον σκύλο που εμπλέκεται σε υψηλότερα επίπεδα στρες», τονίζει ο κ. Πιτσικάλης.

Σε αυτό το σημείο λέει πως οι σκύλοι που έχουν ήδη εκπαιδευτεί, έχουν πολλές πιθανότητες να ακούσουν τις οδηγίες του χειριστή τους και να απομακρυνθούν από το συμβάν.

Αποσαφηνίζει ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός από τον άλλον, γι’ αυτό η αντίδρασή μας σε οποιοδήποτε περιστατικό εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασία του σκύλου.

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Πιτσικάλης τονίζει πως οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν τα παιδιά τους έρχονται σε επαφή με οποιονδήποτε σκύλο. Να μην κάνουν έντονες κινήσεις, και να μην κινούνται προς ένα ζώο, ιδίως όταν δεν το γνωρίζουν.

Τέλος, επισημαίνει για ακόμη μία φορά πως η επαρκής εκπαίδευση, τόσο των σκύλων όσο και των ιδιοκτητών σκύλων και των γονέων, είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος.

Διαβάστε Επίσης  Μπορώ να ταΐσω φράουλες το κουνέλι μου;

 

Ο κ. Δημήτρης Πιτσικάλης είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων με 20ετή εμπειρία.

Το 1994, σε ηλικία 16 ετών, πέρασε τις Εξετάσεις Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) με τον πρώτο του σκύλο, ένα θηλυκό Dobermanονόματι “Υβόν”. Η εξέταση Σκύλου Συνοδείας (BH) και Συμπεριφοράς/Χαρακτήρα (VT) είναι μια εξέταση κατά την οποία ο σκύλος πρέπει να παρουσιάσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, αλλά και τη σχέση και υπακοή του προς τον ιδιοκτήτη του. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, τόσο εκπαίδευσης σκύλων όσο και Κυναθλημάτων (Knut Fuchs, Peter Scherk, Ivan Balabanov, Bart Bellon, κ.ά). Το 2013 κατέκτησε τον τίτλο IPO III (IGP III), τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας του αθλήματος, που περιλαμβάνει καθήκοντα προστασίας, υπερπήδηση εμποδίου με επαναφορά αντικειμένου, αναρρίχηση τοίχου, υπακοή και ιχνηλασία.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις μορφολογίας, παίρνοντας δύο φορές τον Τίτλο “Πρωταθλητής Ελλάδος” με τον σκύλο του Diesel – pedigree name: Dreamingabout twister chaser o’bg. Έχει πιστοποίηση Ερεθιστή (IGP Helper) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Έρευνας και Διάσωσης με εισηγητή τον BorutModic. Επιλέχθηκε και συμμετείχε ως Ιχνηθέτης (IGP Track Layer) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βελγικών Ποιμενικών που διεξήχθη τον Μάιο του τρέχοντος έτους (2022) στην Ελλάδα. Έχει ζήσει και εργαστεί ως εκπαιδευτής σκύλων στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς και ιδιαίτερα με επιθετικές συμπεριφορές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *