Νηστεία Χριστουγέννων: τι τρώμε αυτήν την περίοδο;
Στις 15 Νοεμβρίου ξεκινά επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα, αφού μπαίνουμε σε περίοδο νηστείας, που κρατά 40 μέρες, μέχρι και την παραμονή, στις 24 Δεκεμβρίου.
Η νηστεία των Χριστουγέννων είναι λιγότερο… δημοφιλής θα λέγαμε σε σχέση με εκείνη του Πάσχα, ενώ είναι γεμάτη γευστικούς πειρασμούς, μιας και -αρχής γενομένης από τις 21 Νοεμβρίου- είναι γεμάτη από ονομαστικές εορτές, που κορυφώνονται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η νηστεία, πέρα από μια χριστιανική πρακτική, είναι και ένας τρόπος αποτοξίνωσης.
Αν ενδιαφέρεστε να νηστεύσετε αυτήν την περίοδο, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω.
Το ψάρι
Στη νηστεία των Χριστουγέννων καταλύεται το ψάρι, κάτι που δεν ισχύει για τη νηστεία του Πάσχα. Οπότε αν αποφασίσετε να κόψετε το κρέας τη Σαρακοστή, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με το ψάρι και φυσικά με τα θαλασσινά, που θεωρούνται έτσι κι αλλιώς νηστίσιμα και στις δυο μεγάλες νηστείες.
Τα όσπρια
Εννοείται ότι τα όσπρια είναι μια βασική πηγή βιταμινών και πρωτεΐνης για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, σε μερικά μέρη, όπως τα Επτάνησα, Ευρυτανία, Δυτ. Μακεδονία, σχεδόν στην αρχή της νηστείας των Χριστουγέννων, στις 21 Νοεμβρίου, τη Γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου φτιάχνουν τα Πολυσπόρια ή Πολύσπορα. Τι είναι αυτά; Ουσιαστικά είναι μια σούπα που περιέχει όλα τα είδη οσπρίων αλλά και δημητριακών, κάτι σαν την οσπριάδα. Βράζουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα ό,τι σπόρους βρίσκουν στην περιοχή, όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα, καλαμπόκι… Στόχος του εθίμου είναι να εξασφαλίσουν και την επόμενη χρονιά την αφθονία των καρπών.
Πέρα από το συγκεκριμένο έθιμο, που αφορά κάποιες περιοχές της χώρας και έχει αρχίσει να φθίνει, τα όσπρια μπορούν άνετα να αντικαταστήσουν το κρέας, όπως συμβαίνει άλλωστε και στη vegan διατροφή.
Τα φρούτα και τα λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι νηστίσιμα, αν καταναλώνονται ωμά ή μέσα σε σαλάτες, αρκεί να μην έχουμε προσθέσει στο dressing ή στα υλικά της σαλάτας κάτι αρτύσιμο, όπως πχ κάποιο τυρί. Αν αποφασίσουμε να τα βάλουμε σε συνταγές, τότε τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα.
Τα βραστά λαχανικά, όπως πχ το κουνουπίδι ή το μπρόκολο με λαδολέμονο είναι νηστίσιμα. Το λαχανόρυζο και το σπανακόρυζο επίσης, εκτός αν τα αυγοκόψετε, οπότε παύουν να είναι νηστίσιμα.
Αν σας αρέσουν οι πίτες, τότε μπορείτε να φτιάξετε νηστίσιμη εκδοχή, χωρίς τυρί, χρησιμοποιώντας είτε vegan υποκατάστατα, είτε ρύζι, είτε και τίποτα.
Γάλα
Αν πίνετε τον καθημερινό καφέ σας με γάλα, τότε την περίοδο της νηστείας θα δυσκολευτείτε λίγο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια με τις νέες τάσεις με τα υποκατάστατα γάλακτος, τα πράγματα είναι για σας πολύ πιο εύκολα. Υπάρχουν τα «φυτικά» γάλατα, που πλέον κυκλοφορούν ευρέως. Από αυτά, εκείνα που ταιριάζουν πολύ με τον καφέ είναι το «γάλα» αμυγδάλου και το «γάλα» βρώμης. Αν σας αρέσει ο σκέτος, ο πικρός καφές, σίγουρα δεν θα σας συνιστούσαμε το γάλα καρύδας γιατί γλυκίζει πολύ. Προσοχή στην επιλογή των ροφημάτων: υπάρχουν εκείνα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, που έχουν λιγότερες θερμίδες.
Τα επιδόρπια
Ποιος είπε ότι η νηστεία δεν έχει επιδόρπια; Όσο κι αν δεν το φαντάζεστε, υπάρχουν πολλές νηστίσιμες επιλογές, άλλες πιο λαχταριστές και άλλες λιγότερο.
Κλασικό νηστίσιμο γλυκό: ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, που μπορεί να σερβιριστεί και ως κέρασμα στις ονομαστικές γιορτές της περιόδου της νηστείας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορες άλλες ιδέες, όπως πχ νηστίσιμο κέικ λαδιού. Μην ξεχνάτε ότι η σοκολάτα υγείας είναι νηστίσιμη, οπότε μπορεί να δώσει άλλη νοστιμιά σε ένα απλό νηστίσιμο κέικ. Η σοκολάτα υγείας βγάζει υπέροχα κεράσματα σοκολάτας αν τη συνδυάσετε με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα δαμάσκηνα.
Επίσης, νηστίσιμη είναι η καρύδα, οπότε είναι ωραία ιδέα να φτιάξετε κάποιο κέρασμα με βάση την καρύδα.
Θρεπτικό γλυκό είναι και η βαρβάρα ή ασουρέ, που φτιάχνεται παραδοσιακά την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου) αλλά μπορείτε να το βρείτε και όλη την περίοδο της νηστείας σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Βασικό υλικό εδώ είναι το στάρι, αλλά στη γιορτινή του εκδοχή.
Και φυσικά οι πρωταγωνιστές της εποχής, τα μελομακάρονα, είναι νηστίσιμα. Ωστόσο, όσο και να σας αρέσουν, όσο υγιεινά και να είναι ως γλυκά, έχουν πολλές θερμίδες. Οπότε δυστυχώς πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Προσοχή όμως: ό,τι είναι νηστίσιμο, δεν σημαίνει ότι είναι ταυτόχρονα και διαίτης. Πολλά νηστίσιμα προϊόντα έχουν πολλές θερμίδες, οπότε να διαβάζετε καλά τις ετικέτες των προϊόντων, ώστε να γνωρίζετε καλά τι ποσότητες μπορείτε να καταναλώσετε.