Καλλιεργώ Αγκινάρες

Καλλιεργώ ΑγκινάρεςΑγκινάρες

Χαρακτηριστικά Φυτού

Κατηγορία Φυτού:
Λαχανικά

Πόσο Ήλιο Χρειάζεται (σε τι θέση να το φυτέψω)
Πλήρης ΗλιοφάνειαΠλήρης Ηλιοφάνεια ή Μερική Σκιά

Τύπος Εδάφους (τι χώμα χρειάζεται)
Έδαφος με Καλή Αποστράγγιση

Κλίμα (πόσο αντέχει στο κρύο)
Αντέχει σε Παγετό

Άρωμα (τα άνθη του είναι αρωματικά)
Μη Αρωματικά Λουλούδια

Δυσκολία (είναι εύκολο ή δύσκολο φυτό στην καλλιέργειά του)
Καλλιεργείται Εύκολα

Γιατροσόφια: Αγκινάρα για τα νεφρά, την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και τους πόνους των αρθρώσεων

Καλλιεργώ Αγκινάρες

Οι αγκινάρες, είναι ένα φυτό που δε θα δυσκολέψει το νέο καλλιεργητή. Οι καρποί της αγκινάρας είναι στην ουσία τα λουλούδια του φυτού. Μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και είναι πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Βάλτε στον κήπο σας το φυτό που κάποτε μόνον οι ευγενείς είχαν το προνόμιο να γεύονται!

Άλλα ονόματα
Λατινικό όνομα: Cynara scolymus
Αγγλικό όνομα: Artichoke – Artichokes

Οι αγκινάρες μπορούν να αναπαραχθούν από σπόρους. Οι αγκινάρες θέλουν καλό χώμα, τακτικό πότισμα και λίπανση, καθώς και προστασία από την παγωνιά κατά το χειμώνα.

Σπορά αγκινάρας

Η σπορά της αγκινάρας, ξεκινά σπέρνοντας τους σπόρους εντός κλειστού χώρου. Βάλτε 2 σπόρους σε κάθε κουπάκι. Διατηρήστε τα κουπάκια με τους σπόρους σε ζεστό μέρος και με το χώμα υγρό μέχρι να βλαστήσουν. Η βλάστηση θα γίνει σε 7 έως 21 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία. Μεταφυτεύστε τα πιο δυνατά φυτάκια περίπου 2 εβδομάδες πριν τη τελευταία παγωνιά. Οι αγκινάρες θέλουν μία κρύα περίοδο (250 ώρες κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου), πριν βγάλουν λουλούδια, αλλά δε θα επιβιώσουν μίας παγωνιάς.

Διαβάστε Επίσης  Καλλιέργεια δεντρολίβανου σε γλάστρα

Απόσταση φυτών αγκινάρας

Οι αγκινάρες θέλουν χώρο για να απλωθούν και αναπτυχθούν. Φροντίστε οι αγκινάρες να απέχουν μεταξύ τους από 60 εκατοστά έως 1 μέτρο.

 

Πολλαπλασιασμός αγκινάρας με παραφυάδες

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος πολλαπλασιασμού της αγκινάρας είναι με τις παραφυάδες που παράγει το ίδιο το φυτό. Οι παραφυάδες εμφανίζονται σα μικρά φυτά αγκινάρας, γύρω από το κεντρικό φυτό.

Ο Σεπτέμβριος, είναι ο καταλληλότερος μήνας για να αφαιρέσετε τις παραφυάδες και να τις μεταφυτεύσετε. Η αφαίρεση της παραφυάδας πρέπει να γίνει προσεκτικά για να μη πληγωθεί η ρίζα και το κεντρικό φυτό. Σκάψτε βαθιά και γύρω από την παραφυάδα ώστε να την αφαιρέσετε ευκολότερα. Θυμηθείτε ότι η παραφυάδα συνδέεται με το κεντρικό φυτό μέσω έντονου ριζικού συστήματος. Στο τελικό στάδιο της αφαίρεσης, θα πρέπει να κόψετε τις συνδετικές ρίζες.

Διαβάστε Επίσης  Συγκαλλιέργειες λαχανικών στο βιολογικό περιβόλι

Τοποθετήστε την παραφυάδα που αφαιρέσατε, σε ένα άλλο σημείο του κήπου ή χωραφιού, αφού πρώτα ανοίξετε μία τρύπα και ρίξετε μέσα σε αυτή λίπασμα (π.χ. κομπόστ ή άλλο εμπορικό). Βάλτε την παραφυάδα στην τρύπα και σκεπάστε τη ρίζα με χώμα. Ποτίστε καλά. Συνεχίζετε να ποτίζετε.

Τις πρώτες εβδομάδες, είναι πιθανό η νέα αγκιναριά να μοιάζει πολύ ταλαιπωρημένη. Να έχουν μαραζώσει τα φύλλα της και να έχει χάσει τη ζωντάνια της. Μην απογοητευτείτε. Αυτό είναι φυσιολογικό λόγω του στρες που δέχτηκε το φυτό. Μπορεί να πάρετε αγκινάρες από αυτό το φυτό ακόμη και τον πρώτο χρόνο.

Τι έδαφος χρειάζεται η αγκινάρα;

Το έδαφος μπορεί να έχει pH μεταξύ 6,5 και 8,0 αλλά η αγκινάρα προτιμά ένα pH πιο κοντά στο 7,0. Οι αγκινάρες θέλουν πολύ υγρασία για να έχουν μεγάλη ανάπτυξη. Προσθέστε λίπασμα πριν φυτέψετε τους σπόρους. Θέλει καλά στραγγιζόμενο χώμα. Η αγκινάρα θέλει να τη βλέπει πολύ ο ήλιος.

Συγκομιδή αγκινάρας

Η συγκομιδή της αγκινάρας ξεκινά συνήθως τέλη άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Κόβετε τα άνθη της αγκινάρας πριν ανοίξουν.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *