ΙΦΝΕ: «Σούπερ» προβιοτικά καταπολεμούν τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

ΙΦΝΕ: «Σούπερ» προβιοτικά καταπολεμούν τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

Μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου ανακάλυψε ερευνητική ομάδα – Η υπό δοκιμή θεραπεία θα χορηγείται από του στόματος απλοποιώντας τα υπάρχοντα θεραπευτικά σχήματα ΙΦΝΕ: «Σούπερ» προβιοτικά καταπολεμούν τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

Μια καινοτόμο λύση στη διαχείριση και την αντιμετώπιση των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ) ανακάλυψε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον. Τα ενδιαφέροντα ερευνητικά ευρήματα δημοσιεύονται στο Science Advances.

Ειδικότερα, η ομάδα μελέτης διεξήγαγε έρευνα σε ποντίκια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ορισμένα φιλικά προς το έντερο βακτήρια, εάν «επενδυθούν» με συγκεκριμένα προβιοτικά, είναι πολλά υποσχόμενα για τη βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ΙΦΝΕ, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Πριν το ερευνητικό στάδιο, η ομάδα με επικεφαλής τον βιοϊατρικό μηχανικό και καθηγητή στη Σχολή Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν-Μάντισον, Quanyin Hu προχώρησε στη δημιουργία τεχνολογίας, που περιλάμβανε σύνολα ωφέλιμων προβιοτικών βακτηρίων, «ντυμένων» με εξειδικευμένα σωματίδια, τα οποία περικλείονταν μέσα σε ένα πολύ λεπτό προστατευτικό κέλυφος. Το περίβλημα αυτό χρησιμοποιήθηκε ώστε τα προβιοτικά βακτήρια να μπορέσουν να επιβιώσουν από την επίθεση οξέων του στομάχου και ανταγωνιστικών μικροβίων, ώστε να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιαστούν στο έντερο.

Οι ΙΦΝΕ χαρακτηρίζονται ως πολύπλοκες ασθένειες, κατά τις οποίες συνήθως περισσότερες από μία μικροβιακές κοινότητες του εντέρου παρουσιάζουν δυσλειτουργία. Ενώ τα βασικά αίτια βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, ένας πιθανός ένοχος είναι η υπερπαραγωγή μορίων γνωστών ως αντιδραστικών ειδών οξυγόνου. Πρόκειται για μόρια ζωτικής σημασίας για ορισμένες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, τα οποία, όμως, όταν βρίσκονται σε περίσσεια στο έντερο, μπορούν να πυροδοτήσουν καταστροφική φλεγμονή κατά μήκος της επένδυσης.

Διαβάστε Επίσης  Mισό λίτρο μπίρα την ημέρα την καρδιακή προσβολή κάνει πέρα

Τα εξειδικευμένα νανοσωματίδια που κατασκεύασαν οι ερευνητές ανέλαβαν να εξουδετερώσουν τα μόρια που εμπλέκονται στην πρόκληση των ΙΦΝΕ. Αποτελούμενα κατά ένα μέρος από σουλφίδιο, το οποίο στοχεύει άμεσα τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου και κατά ένα άλλο μέρος από υαλουρονικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό για την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα ποντικών με ΙΦΝΕ, σε μερικούς από τους οποίους δόθηκε η θεραπεία και σε άλλους όχι. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα των θεραπειών μετρώντας τις αλλαγές στο βάρος και στο μήκος του παχέος εντέρου. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ποντίκια με ΙΦΝΕ παρουσιάζουν συνήθως απώλεια βάρους και βράχυνση του παχέος εντέρου καθώς η νόσος εξελίσσεται. Ο Hu και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν την πλήρη θεραπεία παρουσίασαν τη μικρότερη απώλεια βάρους και πολύ λιγότερη βράχυνση του παχέος εντέρου από τα αντίστοιχα που έλαβαν μερική ή καθόλου θεραπεία.

Διαβάστε Επίσης  Κάνουμε κακό στην καρδιά μας όταν τρώμε μόνοι μας;

Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εξοπλισμένα με νανοσωματίδια προβιοτικά βακτήρια θα μπορούσαν να βελτιώσουν και να απλοποιήσουν σημαντικά τις θεραπείες για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Ένα καινοτόμο στοιχείο της έρευνας του Hu είναι ότι αυτή η πιθανή θεραπεία έχει ολιστικό χαρακτήρα και είναι ανεξάρτητη από το στάδιο και τη σοβαρότητα της νόσου, σε αντίθεση με τις τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές. «Θέλαμε να επιλέξουμε τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη διαχείριση ή τη θεραπεία της νόσου σε οποιοδήποτε στάδιο», λέει ο δρ. Hu.

Επιπλέον, η θεραπεία χορηγείται από το στόμα, γεγονός που θα μπορούσε να την καταστήσει μια προτιμητέα εναλλακτική σε σύγκριση με άλλες, πιο επεμβατικές μορφές θεραπείας, όπως η μερική ή πλήρης αφαίρεση του παχέος εντέρου.

Αν και τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, θα περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να δοκιμαστούν οι θεραπείες σε ανθρώπους.

Στόχος των ερευνητών, σε μεταγενέστερο στάδιο, είναι να ελέγξουν εάν τα νανοσωματίδια λειτουργούν καλά με άλλα είδη προβιοτικών βακτηρίων και να τεκμηριώσουν εάν η θεραπεία έχει παρενέργειες. Η απλοποίηση της διαδικασίας δημιουργίας των νανοσωματιδίων θα είναι επίσης κρίσιμη για να γίνουν οι θεραπείες κλινικά εφικτές.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *