Σπιτική μπεσαμέλ: τα μυστικά της επιτυχίας της
Είναι μια από τις κύριες παρασκευές για το παστίτσιο αλλά δίνει επιπλέον νοστιμιά σε πολλές ακόμη συνταγέςς.
Υπάρχει έτοιμη σε σκόνη στο εμπόριο αλλά η γεύση της δεν μπορεί να συγκριθεί με το γευστικό αποτέλεσμα μιας σπιτικής μπεσαμέλ.
Αν έχετε δοκιμάσει πολλές φορές να την ετοιμάσετε στο σπίτι και οι προσπάθειές σας έχουν καταλήξει σε… παταγώδη αποτυχία, τότε σας έχουμε συγκεντρώσει όλα τα μυστικά για να την πετύχετε την επόμενη φορά.Σπιτική μπεσαμέλ: τα μυστικά της επιτυχίας της
Το κόλπο για να θυμάστε τις ποσότητες
Αν δεν έχετε κάποια συνταγή μπροστά σας και δεν μπορείτε να ψάξετε και στο Ίντερνετ τη δεδομένη στιγμή, δεν πειράζει. Μπορείτε εύκολα να θυμάστε τις ποσότητες. Θέλει τόσο αλεύρι όσο και βούτυρο. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με το γάλα, μόνο που πρέπει να προσθέσετε ένα μηδενικό παραπάνω… Δηλαδή έχουμε 100γρ βούτυρο- 100 γρ αλεύρι και 1000 ml (1 λίτρο δηλαδή) γάλα.
Σε χαμηλή φωτιά
Ο λόγος που μπορεί να έχετε κάψει κάποιες φορές την μπεσαμέλ σας είναι ότι την ετοιμάζετε σε υψηλή φωτιά. Η μπεσαμέλ είναι μια λευκή σάλτσα που πρέπει να παραμείνει λευκή. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να τη δουλέψουμε σε χαμηλή φωτιά, αυξάνοντας λιγάκι τον χρόνο παρασκευής της.
Ξεκινάμε λιώνοντας σιγά σιγά το βούτυρο, στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι. Όταν δημιουργηθεί ένας ενιαίος χυλός, που έχει ροδίσει ελάχιστα, τότε προσθέτουμε όλο το γάλα και αφήνουμε τη σάλτσα να ετοιμαστεί ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.
Κρύο-ζεστό
Για να πετύχουμε καλύτερη υφή στη μπεσαμέλ μας, συστήνεται να δημιουργήσουμε στον χυλό μας ένα «σοκ» θερμότητας. Ο χυλός από το βούτυρο και το αλεύρι πρέπει να είναι ζεστός και το γάλα κρύο ή το αντίστροφο. Αρκεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ τους. Εννοείται ότι ανακατεύουμε πολύ καλά τα δυο στοιχεία, ώστε να αναμειχθούν σωστά.
Πώς «σώζουμε» μια πολύ υγρή ή μια πολύ πηχτή μπεσαμέλ
Αν η μπεσαμέλ σας είναι πολύ υγρή, τότε υπάρχει τρόπος να τη σώσετε. Πρώτον βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμη. Από την ώρα που θα προσθέσετε το γάλα, χρειάζεται περίπου ένα τέταρτο σε χαμηλή φωτιά για να φτάσει στη σωστή υφή. Αν έχει περάσει ένα τέταρτο και δεν έχει δέσει καλά, τότε παίρνουμε 1 κουταλιά σάλτσα και την ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα μας στην μπεσαμέλ μας. Αν συνεχίσει να είναι υγρή επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
Προσοχή πρέπει να ανακατεύετε πολύ καλά όλο το διάστημα για να μην δημιουργηθούν μικρά «μπαλάκια» αλευριού και σας χαλάσουν την υφή της σάλτσας.
Αντίστροφα, αν η μπεσαμέλ σας έχει γίνει περισσότερο πηχτή από ό,τι πρέπει, τότε πρέπει να προσθέσετε ζεστό γάλα ανακατεύοντας σιγά-σιγά μέχρι να πετύχετε την υφή που θέλετε.
Αν έχετε την τέλεια υφή αλλά υπάρχουν κάποια κομπάκια, τότε μπορείτε να τη χτυπήσετε λίγο στο μίξερ ή να την περάσετε από ένα σουρωτήρι.
Αυγοδάρτης ή ξύλινη κουτάλα;
Το ιδανικό εργαλείο κουζίνας για να ανακατέψετε σωστά την μπεσαμέλ χωρίς να κολλήσει είναι ο αυγοδάρτης. Οπότε προτού ξεκινήσετε να τη φτιάχνετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαθέσιμο αυγοδάρτη.
Η συνταγή
Υλικά
100γρ βούτυρο
100 γρ. Αλεύρι
1 λίτρο γάλα
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο τριμμένο (τρίβουμε περίπου μισό μοσχοκάρυδο στον τρίφτη)
Διαδικασία
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Όταν το βούτυρο έχει λιώσει πολύ καλά και έχει μια κρεμώδη υφή, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη. Όταν έχουν αναμειχθεί καλά, κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα σιγά σιγά μέσα στον κρύο χυλό από το βούτυρο και το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Όταν έχουμε ρίξει όλο το γάλα, ξαναβάζουμε την μπεσαμέλ στη φωτιά και ρίχνουμε αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφαιρούμε από τη φωτιά. Και η μπεσαμέλ είναι έτοιμη! Αν δεν τη χρησιμοποιήσετε απευθείας, την βάζετε σε ένα γυάλινο μπολ και καλύπτετε την επιφάνειά του με μια διάφανη μεμβράνη.