Aνεπιθύμητες σκέψεις: Πώς μπορούμε να τις ελέγξουμε;

Aνεπιθύμητες σκέψεις: Πώς μπορούμε να τις ελέγξουμε;

Κάθε φορά που πρέπει να απορρίψουμε αντιδραστικά μία ανεπιθύμητη σκέψη, αυτή έχει τη δυνατότητα να γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Μπορούμε να προλάβουμε αυτή τη διαδικασία συσχέτισης (ερέθισμα-αρνητική σκέψη);Aνεπιθύμητες σκέψεις: Πώς μπορούμε να τις ελέγξουμε;

Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη σκέψη, συχνά απορρίπτουν αντιδραστικά τη σκέψη και την αντικαθιστούν αφού εμφανιστεί.

Όμως η προληπτική αποφυγή του συσχετισμού (ενός ερεθίσματος με μία σκέψη), μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική και να βοηθήσει στην αποτροπή της επαναλαμβανόμενης επανάληψης των ανεπιθύμητων σκέψεων.

Η προσπάθεια να σταματήσει κανείς να σκέφτεται ανεπιθύμητες επαναλαμβανόμενες σκέψεις είναι μια οικεία εμπειρία για τους περισσότερους ανθρώπους.

Διαβάστε Επίσης  Ακόμα και η αποταμίευση ενός πολύ μικρού ποσού βελτιώνει τον ύπνο μας

Συχνά, ένα ερέθισμα μπορεί να προκαλέσει επανειλημμένα ανεπιθύμητες σκέψεις ή αναμνήσεις.Aνεπιθύμητες σκέψεις: Πώς μπορούμε να τις ελέγξουμε;

 

Εκτός από την ανάγκη να διώξουν τους ανεπιθύμητους συσχετισμούς από το μυαλό τους, οι άνθρωποι πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται ατελείωτα ξανά και ξανά και δεν θα γίνονται όλο και πιο ισχυροί με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικές προσεγγίσεις για να μοντελοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αποφεύγουν τις επαναλαμβανόμενες συσχετίσεις και διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον αντιδραστικό έλεγχο -απορρίπτοντας ανεπιθύμητους συσχετισμούς αφού έχουν ήδη έρθει στο μυαλό τους.

Διαβάστε Επίσης  Μανιοκατάθλιψη: Ποια είναι τα 4 είδη της ψυχικής νόσου

Με άλλα λόγια, κάθε φορά που πρέπει να απορρίψουμε αντιδραστικά έναν ανεπιθύμητο συσχετισμό, αυτός έχει τη δυνατότητα να γίνει ακόμη πιο ισχυρός. Είναι κρίσιμο, ωστόσο, να διαπιστώσουμε επίσης ότι οι άνθρωποι μπορούν να προλάβουν εν μέρει αυτή τη διαδικασία, αν θέλουν να διασφαλίσουν ότι η σκέψη αυτή θα έρχεται στο μυαλό τους όσο το δυνατόν λιγότερο.

Αν και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες σκέψεις, μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι η σκέψη μιας ανεπιθύμητης σκέψης δεν αυξάνει την πιθανότητα να έρθει ξανά στο μυαλό τους.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *