Πώς να αντιμετωπίσετε την υπερκόπωση φυσικά

Η υπερκόπωση είναι παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονη εξάντληση, η οποία προέρχεται από υπερβολική εργασία, υπερβολική άσκηση ή ανεπαρκή ξεκούραση κατά την διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων.Πώς να αντιμετωπίσετε την υπερκόπωση φυσικά

Τι μας συμβαίνει ακριβώς;

Υπό συνθήκες αυξημένων εργασιακών απαιτήσεων, τα βιολογικά αντανακλαστικά τα οποία πρακτικά ρυθμίζουν την λειτουργία των σπλάγχνων, δίνουν εντολή στα ζωτικά όργανα να λειτουργήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό με κίνδυνο να προκληθεί πρόωρη γήρανση τους και να εξαντληθούν.

Η καταπόνηση προκαλεί αυξημένη έκκριση ορμονών του stress (π.χ. γλυκοκορτικοειδή κατεχολαμίνες), αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση της καρδιακής παροχής και έκλυση ταχυκαρδίας. Ορισμένες μελέτες αναδεικνύουν αυξήσεις στην παραγωγή ελευθέρων ριζών. Οι διαταραχές στη σεροτονίνη και τα μειωμένα επίπεδα ενδορφινών που εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις, προάγουν περαιτέρω την βιολογική κόπωση. Προοδευτικά η κόπωση μετατρέπεται σε υπερκόπωση και δεν αποκαθίσταται μετά από συνήθη μέτρα ξεκούρασης!

Διαβάστε Επίσης  Θεραπεία για κριθαράκι στο μάτι: Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι

Θεραπεία

Δεν υπάρχει μια μοναδική θεραπεία για την κόπωση, διότι η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από τα αίτια της κόπωσης. Αν η διαγνωστική διαδικασία αποκλείσει οργανικά αίτια, οι ακόλουθες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής και τη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση:

Βελτίωση των συνηθειών του ύπνου και επάρκεια ύπνου
Κανονική άσκηση και εξισορρόπηση άσκησης και δραστηριότητας
Περιορισμός καφεϊνης και επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού
Ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή για τη διατήρηση σταθερού σωματικού βάρους
Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής αν κρίνεται αναγκαίο
Θέσπιση ρεαλιστικών στόχων για το φόρτο εργασίας και καλός προγραμματισμός της εργασίας
Εξεύρεση χρόνου για χαλάρωση, διαλογισμό και γιόγκα
Ανίχνευση και διαχείριση στρεσογόνων παραγόντων, όπως για π.χ επίλυση προβληματικών σχέσεων
Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, νικοτίνης και παράνομων ουσιών
Για κάποιους ανθρώπους με υπερκόπωση, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν την αναζήτηση συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας, όπως γνωστικοσυμπεριφορικής θεραπείας.

Διαβάστε Επίσης  Δύο καθημερινές συνήθειες που μειώνουν τη νοημοσύνη μας

Τέλος, μπορεί να προτείνουν μια δομημένη, διεπιστημονική προσέγγιση στη θεραπεία που να περιλαμβάνει επίσκεψη σε διαιτολόγο και γυμναστή.Πώς να αντιμετωπίσετε την υπερκόπωση φυσικά

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *