Κατάψυξη: ο σύμμαχός σου κατά της σπατάλης τροφίμων

Κατάψυξη: ο σύμμαχός σου κατά της σπατάλης τροφίμωνΠως θα αξιοποιήσεις τον πιο χρήσιμο αποθηκευτικό χώρο στην κουζίνα σου, για να έχεις πάντα ένα πιάτο ζεστό, σπιτικό φαγητό.

Υπάρχουν πολλοί έξυπνοι τρόποι να μειώσεις την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι σου. Απλώς μέρα με τη μέρα -δίχως κόπο- αλλάζεις κάποιες συνήθειές σου και απολαμβάνεις τόσο την αίσθηση ότι συμβάλλεις σε κάτι μεγαλύτερο από σένα, δηλαδή στο καλό του πλανήτη, καθώς και το αποτέλεσμα που βλέπεις στην ίδια σου την καθημερινότητα. Φροντίζεις να πηγαίνεις πάντα με λίστα στο σουπερμάρκετ, να αποθηκεύεις σωστά όλα τα τρόφιμα που ψωνίζεις και να εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο όλες τις πρώτες ύλες, ακόμα και αυτές που -υπό άλλες συνθήκες- θα πέταγες.

Υπάρχει άλλος ένας αποθηκευτικός χώρος στο σπίτι σου, που θα σε βοηθήσει να μειώσεις κατά πολύ την άσκοπη σπατάλη τροφίμων και δεν είναι άλλος από την κατάψυξή σου. Ειδικά τώρα που #MenoumeSpiti, η κατάψυξη είναι σωτήρια! Δες με ποιους τρόπους μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και με τι να τον γεμίσεις, για να μην στερηθείς ποτέ θρεπτικά γεύματα για σένα και την οικογένειά σου.

Φρούτα & λαχανικά, έτοιμα προς μελλοντική χρήση

Αν έχεις ένα σωρό φρούτα ή λαχανικά στο ψυγείο σου και δεν προλαβαίνεις να τα μαγειρέψεις πριν προλάβουν να χαλάσουν, μπορείς πάντα να τα αποθηκεύσεις έτσι, ώστε να τα χρησιμοποιήσεις σε μελλοντικές συνταγές όπως είναι, παγωμένα. Πλύνε και ψιλόκοψε κρεμμύδια, φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκα μυρωδικά, πιπεριές και σέλερι, κλείσ’τα αεροστεγώς σε κάποιο γυάλινο τάπερ (σημειώνοντας ημερομηνία αποθήκευσης) και θα έχεις πάντα λίγα κομμένα λαχανικά που μπορείς να σοτάρεις για ομελέτες ή να προσθέσεις σε μαγειρευτά.

Το φρέσκο τζίντζερ ή το σκόρδο, μιας και πάντα χρησιμοποιείς λίγο, μπορείς να το ψιλοτρίψεις και να το αποθηκεύσεις και αυτό. Κάποια άλλα λαχανικά, ειδικά τα εποχιακά όπως τα κολοκυθάκια, τα φασολάκια, τις μπάμιες και τα χόρτα καλύτερα να τα ζεματίσεις σε καυτό νερό για 2-3 λεπτά, να τα περάσεις από παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και αφού στεγνώσουν να τα βάλεις κατάψυξη. Τα πολύ γινωμένα φρούτα, όπως τις φράουλες, τα ροδάκινα και τις μπανάνες μπορείς να τα καταψύξεις κι έπειτα να τα χρησιμοποιήσεις σε υγιεινά smoothies ή μέσα σε γλυκά κέικ.

Διαβάστε Επίσης  Πως θα εντάξουμε τον λιναρόσπορο στη διατροφή μας

Μουλιασμένα ή βρασμένα όσπρια

Ένα πολύ καλό μυστικό για να μπορείς πάντα να μαγειρέψεις μια κατσαρόλα σπιτική φασολάδα ή ρεβυθάδα, δίχως να περιμένεις τις 8-10 ώρες που χρειάζονται κάποια όσπρια για να μουλιάσουν, είναι να έχεις πάντα μια δόση μουλιασμένα στην κατάψυξη. Βάλε μεγάλη ποσότητα φασολιών ή ρεβυθιών να μουλιάσουν για πολλές ώρες, στράγγιξέ τα, βάλ’τα να βράσουν σε νερό για 5 λεπτά, στράγγιξέ τα και πάλι και όταν στεγνώσουν καλά, χώρισέ τα σε ποσότητες των 500 γρ. και αποθήκευσέ τα στην κατάψυξη. Αν πάλι θέλεις να χρησιμοποιείς λίγη ποσότητα βρασμένων οσπρίων μέσα σε φαγητά κατσαρόλας ή χορτοφαγικά κάρι, μπορείς να τα βράσεις κανονικά και να τα καταψύξεις -και πάλι χωρισμένα σε μικρότερες ποσότητες- ήδη βρασμένα.

Συσκευασμένα κατεψυγμένα τρόφιμα

Κάποια τρόφιμα που αγοράζουμε κατεψυγμένα από το σουπερμάρκετ, είναι πολύτιμα για όλες εκείνες τις μέρες που ίσα-ίσα μας φτάνει ο χρόνος να μαγειρέψουμε ένα σπιτικό φαγητό. Τα κατεψυγμένα λαχανικά όπως το καλαμπόκι, το μπρόκολο και ο αρακάς, είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα (αφού καταψύχονται αμέσως μετά την συγκομιδή) και μπαίνουν σε χίλιες δυο συνταγές του 20λέπτου, όπως τα stir-fry, τα ριζότο και οι μακαρονάδες. Τα κατεψυγμένα θαλασσινά επίσης, μιας και όταν αγοράζεις φρέσκα πρέπει να τα μαγειρεύεις σχεδόν άμεσα, είναι μια καλή λύση για όταν λιγουρεύεσαι γαριδομακαρονάδες ή θέλεις να ψήσεις μόνο ένα ατομικό φιλέτο ψαριού για βραδινό. Αν πάλι σου αρέσουν οι πίτες και οι τάρτες και τις φτιάχνεις συχνά με ό,τι υλικά έχεις, είναι πάντα έξυπνο να έχεις πάντα κάποιες συσκευασίες ζύμης στην κατάψυξη, όπως φύλλα κρούστας ή σφολιάτα.

Μαγειρεμένο φαγητό

Κι αν έφτιαξες με τεράστια κατσαρόλα φαγητό και δεν σκοπεύεις να το τρως για 4 μέρες, μπορείς πάντα -όταν κρυώσει- να το χωρίσεις σε μερίδες και να το καταψύξεις για μελλοντική χρήση. Έπειτα, μια μέρα με πολλή δουλειά και κούραση, θα μπορείς να το βγάλεις από την κατάψυξη και να το ζεστάνεις στο φούρνο, σε τηγάνι ή σε κατσαρόλα (αναλόγως τον τύπο φαγητού), απολαμβάνοντας ένα σπιτικό πιάτο, δίχως καθόλου κόπο. Σπιτικές πίτες, μαγειρευτά, μαγειρεμένος κιμάς, σπιτικός ζωμός πουλερικών ή λαχανικών, σάλτσες για ζυμαρικά και σούπες, καταψύχονται μια χαρά και με σωστό ζέσταμα, γίνονται εξίσου νόστιμα όσο πρώτα. Το ίδιο ισχύει για τα ψωμιά και για κάποια γλυκά: το ψωμί καταψύχεται σε κομμάτια κι έπειτα από λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου είναι σχεδόν σα φρέσκο (ή απλώς το φρυγανίζεις), τα αγλασάριστα κέικ επίσης καταψύχονται σε ατομικές μερίδες, ενώ τα σπιτικά brownies και τα μπισκότα είναι εξίσου απολαυστικά μετά από 15-20 λεπτά εκτός κατάψυξης.

Διαβάστε Επίσης  Κι όμως: Αυτές είναι οι τροφές που περιέχουν πρωτείνη και δεν είναι το κρέας

Ωμό φαγητό, έτοιμο προς ψήσιμο

Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις πίτα, λαζάνια φούρνου κ.λ.π. καλύτερα φτιάξε δύο μικρότερα ταψιά αντί για ένα μεγάλο. Ψήσε το ένα κανονικά και το δεύτερο, κάλυψέ το καλά και βάλτο στην κατάψυξη. Κάποια στιγμή μελλοντικά, για κάποιο τραπέζι, απρόσκλητους επισκέπτες ή μια καθημερινή με πολλή δουλειά, θα μπορείς να το ψήσεις κατευθείαν από την κατάψυξη, απλά αυξάνοντας τον χρόνο ψησίματος. Ιδανικά -ειδικά αν το έχεις καταψύξει σε πυρίμαχο/γυάλινο σκεύος- θα έχεις φροντίσει να το περάσεις πρώτα από το ψυγείο για μερικές ώρες και μετά να το βάλεις για ψήσιμο (σταδιακή απόψυξη). Το ίδιο μπορείς να κάνεις με τα σπιτικά μπισκότα: ετοίμασε την ζύμη, κατέψυξέ την σε μπαλίτσες που αντιστοιχούν σε ένα μπισκότο κι έπειτα θα μπορείς να ψήσεις όσα μπισκότα θες, κατευθείαν από την κατάψυξη.

Από εδώ και στο εξής θα χρησιμοποιείς την κατάψυξή σου έξυπνα, όχι μόνο για να αποθηκεύεις παγωτό και παγάκια για τα αναψυκτικά σου. Έτσι, θα μπορείς να καταναλώνεις ό,τι τρόφιμο αγοράζεις, μειώνοντας δραματικά την σπατάλη τροφίμων στο σπίτι σου και θα μπορείς, για ό,τι επιλογές κάνεις και ό,τι θες να είσαι, να ετοιμάζεις υγιεινά, θρεπτικά και πεντανόστιμα γεύματα για σένα και τους δικούς σου.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *