Ραδίκια: Απολαυστικά και πολύτιμα για την υγεία μας

Ραδίκια: Απολαυστικά και πολύτιμα για την υγεία μαςΤα ραδίκια ξεπροβάλλουν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να δημιουργήσουν ένα τέλειο πράσινο γκαζόν και να παραγκωνίσουν τις πετούνιες στον κήπο με τα λουλούδια σας. Αλλά αντί να ξεριζώσετε τα κίτρινα ζιζάνια, ίσως να θέλετε να τα καλωσορίσετε στην κουζίνα σας.

Γιατί πρέπει να τα προσθέσετε στη διατροφή σας; Ας δούμε μερικά από τα οφέλη που έχουν για την υγεία σας.

Η διατροφική αξία του ραδικιού

Αν και ταπεινά στην εμφάνιση, το ραδίκι είναι ένα φυτό εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Η διατροφική του αξία, μάλιστα, ξεπερνά ακόμη κι εκείνη που έχει το λάχανο ή το σπανάκι.

Το πράσινα φύλλα του ραδικιού, ειδικότερα, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, φολικού οξέος, ασβεστίου και καλίου.

Πώς μπορούν να μας ωφελήσουν τα ραδίκια

Εκτός από το ότι είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, τα ραδίκια περιέχουν ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη προβλημάτων υγείας, όπως συμβαίνει με πολλά άγρια ​​βότανα και φυτά. Κι ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν όλα όσα μπορούν να κάνουν τα ραδίκια, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι έχουν τις ακόλουθες ιδιότητες:

Μας παρέχουν αντιοξειδωτικά
Τα ραδίκια περιέχουν αρκετούς διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών σε στις ρίζες, τα φύλλα και τα άνθη τους. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες – αδίστακτα μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματός σας και να σας κάνουν να γερνάτε πιο γρήγορα.

Διαβάστε Επίσης  Πόσο ψάρι μπορούμε να καταναλώνουμε την εβδομάδα

 

Μειώνουν τη φλεγμονή
Η χρόνια φλεγμονή στο σώμα παίζει ρόλο σε μια μακρά λίστα σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Ένας τρόπος για να παραμείνετε υγιείς είναι να τρώτε τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Προσθέστε τα ραδίκια στην αντιφλεγμονώδη διατροφή σας: Εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι οι ενώσεις σε αυτά το φυτό μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

 

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση
Τα ραδίκια είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο τις καθιστά φυσικό διουρητικό. Με άλλα λόγια, σας βοηθούν να ουρείτε τακτικά. Τα διουρητικά χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 

Μειώνουν τη χοληστερόλη
Η μείωση της χοληστερόλης είναι ένα βασικό βήμα για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι εκχυλίσματα από ρίζες και φύλλα ραδικιού μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

 

Ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα
Τα ραδίκια έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο ως φυσικός τρόπος για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν αυτή τη σύνδεση, αλλά μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι ενώσεις σε αυτό το φυτό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Διαβάστε Επίσης  Διατροφή για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος

 

Πώς να φάτε τα ραδίκια

Το υπέροχο με τα ραδίκια είναι ότι κάθε μέρος του φυτού είναι βρώσιμο.

Φύλλα: Τα φύλλα είναι πικρά, αλλά έχουν ένα πικάντικο λάκτισμα παρόμοιο με της ρόκας. Δοκιμάστε να ρίξετε μερικά φρέσκα, πλυμένα φύλλα σε μια σαλάτα. Για να αφαιρέσετε την πικρίλα, μπορείτε επίσης να τα μαγειρέψετε. Μουλιάζουμε τα φύλλα σε κρύο, αλατισμένο νερό για 10 ή 15 λεπτά και μετά τα ζεματάμε σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν (όχι περισσότερο από 5 λεπτά). Τελειώνουμε σοτάροντας τα βρασμένα χόρτα με λίγο ελαιόλαδο, κρεμμύδι ή σκόρδο. Πασπαλίστε αν θέλετε με λίγο τριμμένο τυρί παρμεζάνα.

Λουλούδια: Τα ηλιόλουστα άνθη του φυτού δίνουν χρώμα σε μια σαλάτα. Χρησιμοποιήστε τα φρέσκα ή αποξηραμένα για να φτιάξετε τσάι από ραδίκια. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τα εμποτίσετε με λάδι ή ξύδι (το έλαιο ραδικιού μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρασκευαστεί μια αλοιφή που είναι ιδανική για μυϊκούς πόνους).

Ρίζες: Οι ψημένες ρίζες του φυτού χρησιμοποιούνται σε ένα νόστιμο ρόφημα παρόμοιο με τον καφέ. Μπορείτε να βρείτε υποκατάστατα καφέ με βάση τα ραδίκια σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Δεν χρειάζεται να ραδίκια καθημερινά για να αποκομίσετε τα οφέλη τους. Απλά προσεγγίστε τα όπως κάθε άλλο βότανο και προσθέστε τα στην πολύχρωμη διατροφή σας.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *