Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Τι αλλάζει

Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Τι αλλάζει

Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Τι αλλάζει

 

Σε τι διαφέρει μια εγκυμοσύνη στα 35 σε σχέση με μια άλλη σε μικρότερη ηλικία;

Τι πρέπει να προσέχει η έγκυος, από τι μπορεί να κινδυνεύει και πώς θα έχει μια ασφαλή κύηση;

Οι περισσότερες υγιείς γυναίκες που μένουν έγκυες μετά την ηλικία των 35 ετών, ακόμη και στα 40, αποκτούν υγιή μωρά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δώσετε προσοχή σε όλα εκείνα που θα διασφαλίσουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στην εγκυμοσύνη.

 

Κατανοήστε τους κινδύνους

Προβλήματα μπορεί να προκύψουν ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε, όταν μείνετε έγκυος. Αλλά μερικά γίνονται πιο πιθανά όταν φτάσεις τα 35, όπως:

 

Υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προεκλαμψία (επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση και βλάβη οργάνων)

Διαβήτης κύησης
Αποβολή ή θνησιγένεια
Προβλήματα τοκετού που απαιτούν καισαρική τομή
Πρόωρος τοκετός
Χαμηλό βάρος γέννησης
Διαταραχές χρωμοσωμάτων στο μωρό, όπως το σύνδρομο Down

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η ηλικία των ανδρών κατά τη στιγμή της σύλληψης μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των παιδιών.

 

Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Τι αλλάζει

 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να κάνετε τη χάρη στον εαυτό σας και στο μωρό σας αναβάλλοντας την τεκνοποίηση μέχρι να μεγαλώσετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι:

Οι μεγαλύτερες μαμάδες τείνουν να είναι καλύτερα μορφωμένες και να έχουν υψηλότερα εισοδήματα, επομένως μπορεί να έχουν περισσότερους πόρους από τις νεότερες μαμάδες.

Οι μεγαλύτερες μαμάδες είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο.

Τα παιδιά μεγαλύτερων μητέρων μπορεί να καταλήξουν πιο υγιή, να προσαρμόζονται πιο εύκολα και να έχουν καλύτερη μόρφωση.

Διαβάστε Επίσης  Στον ανακριτή ο Λυκουρέζος

Κάντε υγιεινές επιλογές

Η καλή φροντίδα του εαυτού σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε το μωρό σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα βασικά:

 

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας πριν τη σύλληψη. Πριν μείνετε έγκυος, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας για τη γενική σας υγεία. Συζητήστε τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που βελτιώνουν τις πιθανότητές σας για μια υγιή εγκυμοσύνη και μωρό. Αντιμετωπίστε τις ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τη γονιμότητα ή την εγκυμοσύνη. Ρωτήστε για το πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης. Ρωτήστε επίσης για πιθανές επιλογές αν έχετε πρόβλημα να μείνετε έγκυος.

 

Επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό σας. Όταν μείνετε έγκυος, συνεχίστε με τις προγεννητικές επισκέψεις. Επιτρέπουν στον γυναικολόγο σας να παρακολουθεί την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας. Αναφέρετε τυχόν συμπτώματα που σας απασχολούν. Η συζήτηση με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης είναι πιθανό να χαλαρώσει.

 

Τρώτε μια υγιεινή διατροφή. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα χρειαστείτε περισσότερο φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εάν ακολουθείτε ήδη μια υγιεινή διατροφή, συνεχίστε την. Μια καθημερινή προγεννητική βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη τυχόν κενών. Ξεκινήστε να παίρνετε μια προγεννητική βιταμίνη λίγους μήνες πριν μείνετε έγκυος.

 

Προσοχή στο βάρος που θα πάρετε. Το σωστό βάρος μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του μωρού σας. Μπορεί επίσης να διευκολύνει την απώλεια επιπλέον κιλών μετά τον τοκετό. Συνεργαστείτε με τον γυναικολόγο σας για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο που είναι κατάλληλο για εσάς.

 

Γυμνάζεστε τακτικά. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να τονώσει την ενέργειά σας και να βελτιώσει τη συνολική σας υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αντοχής και της μυϊκής δύναμης, η οποία βοηθά στον τοκετό και τη γέννα. Πριν ξεκινήσετε ή συνεχίσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, φροντίστε ωστόσο να πάρετε έγκριση από τον γυναικολόγο σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε μια υποκείμενη πάθηση.

Διαβάστε Επίσης  Εκτός αθηναϊκής πίστας η Ελένη Φουρέιρα

Αποφύγετε επικίνδυνες ουσίες. Το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα ναρκωτικά απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας πριν πάρετε οποιαδήποτε φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.

 

Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Τι αλλάζει

 

Μάθετε για τον προγεννητικό έλεγχο για χρωμοσωμικές καταστάσεις. Ρωτήστε τον γυναικολόγο σας σχετικά με τον προγεννητικό έλεγχο. Ένα συνηθισμένο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου είναι το ελεύθερο εμβρυϊκό DNA (cell-free DNA). Αυτή είναι μια μέθοδος για τον έλεγχο ορισμένων χρωμοσωμικών καταστάσεων σε ένα αναπτυσσόμενο μωρό, όπως το σύνδρομο Down.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, λαμβάνεται DNA από τη μητέρα και το έμβρυο, από το αίμα της μητέρας. Ελέγχεται για την αυξημένη πιθανότητα συγκεκριμένων προβλημάτων χρωμοσώματος, όπως το σύνδρομο Down, η τρισωμία 13 και η τρισωμία 18.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις όπως η δειγματοληψία χοριακής λάχνης και η αμνιοπαρακέντηση μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο συγκεκριμένων χρωμοσωμικών καταστάσεων. Αυτές οι εξετάσεις ενέχουν έναν μικρό κίνδυνο αποβολής. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να σταθμίσετε τους κινδύνους και τα οφέλη.

Οι επιλογές που κάνετε τώρα —ακόμα και πριν μείνετε έγκυος— μπορεί να έχουν διαρκή επίδραση στο μωρό σας. Σκεφτείτε την εγκυμοσύνη ως μια ευκαιρία να αναθρέψετε το μωρό σας και να προετοιμαστείτε για τις συναρπαστικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *