Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε στο παιδί το πρώτο του κινητό τηλέφωνο

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε στο παιδί το πρώτο του κινητό τηλέφωνο

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε στο παιδί το πρώτο του κινητό τηλέφωνο

 

Αν θεωρείτε ότι έφτασε η στιγμή να αποκτήσει το παιδί σας το πρώτο του κινητό τηλέφωνο,θα πρέπει να έχετε ήδη περάσει το στάδιο της «διαπραγμάτευσης».

Το στάδιο εκείνο που το παιδί σχεδόν απαιτεί να αποκτήσει το δικό του κινητό, καθώς όπως συνήθως ισχυρίζεται «όλοι οι φίλοι του έχουν».

Αργά η γρήγορα αυτό θα συμβεί, καθώς δεν είναι εφικτό να κρατήσουμε το παιδί μακριά από την τεχνολογία.

Πριν αρχίσουν να σας κατακλύζουν φόβοι για αυτή σας την απόφαση, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα σχετικά με το «προνόμιο» που του παραχωρείτε. Ας δούμε τα πιο σημαντικά.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε στο παιδί το πρώτο του κινητό τηλέφωνο

Κανόνες και πάλι κανόνες

Συμφωνείτε, πριν ακόμα προβείτε στην αγορά, σε συγκεκριμένους κανόνες χρήσης από πλευράς του. Ιδανικά οι κανόνες αυτοί θα είναι γραπτοί, ώστε να μην αγνοούνται και να μην παρερμηνεύονται. Πόσο και πότε μπορεί να το χρησιμοποιεί καθώς και το με ποιόν τρόπο,είναι κάποια σημεία στα οποία θα πρέπει να συμφωνήσετε.

Σημαντικό εδώ είναι να τονίσετε στο παιδί πως το κινητό του τηλέφωνο ναι μεν του ανήκει, αλλά θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στη διάθεσή σας. Για παράδειγμα θα ορίσετε ένα σημείο του σπιτιού στο οποίο θα πρέπει να το αφήνει το βράδυ, ώστε να έχετε πάντα πρόσβαση.

Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να είναι απλοί και ξεκάθαροι. Έτσι ενισχύεται το αίσθημα «ασφάλειας» που καλό είναι πάντα να θυμόμαστε πως τα παιδιά έχουν ανάγκη

Διαβάστε Επίσης  Το «μαγικό κόλπο» για να κάνετε το μωρό να ησυχάσει και να κοιμηθεί - Τι αποκαλύπτει ειδικός

 

Πώς θα παρακολουθείτε τη χρήση του

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Το ότι παρακολουθείτε τη χρήση του κινητού δεν σημαίνει ότι το εξαπατάτε. Να είστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς εξαρχής. Ανάλογα με τον τύπο του κινητού, θα αναζητήσετε τρόπους επίβλεψης και θα ορίσετε τους αριθμούς, από τους οποίους θα μπορεί να δέχεται αλλά και να πραγματοποιεί κλήσεις. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να ισχύει και για τα γραπτά μηνύματα.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις ρυθμίσεις της συσκευής που θα σας επιτρέπουν να έχετε τον έλεγχο όλων των παραπάνω. Για να έχουμε τον έλεγχο είναι πολύ βασικό να έχουμε και τη γνώση. Φροντίστε η συσκευή που θα του διαθέσετε να είναι φιλική ως προς τη χρήση όχι μόνο για το παιδί αλλά και για εσάς.

 

Επικοινωνούμε

Από τη στιγμή που παραχωρούμε το κινητό στο παιδί, του κάνουμε σαφές πως οτιδήποτε «μοιράζεται» μέσω αυτής της συσκευής μπορεί να κοινοποιηθεί. Μηνύματα και φωτογραφικό υλικό, παύουν να είναι ιδιωτικά από τη στιγμή που αποφασίζει να τα μοιραστεί με οποιονδήποτε.

Επίσης του τονίζουμε πως αν για κάποιο λόγο δεν αισθάνεται άνετα με κάτι που θα δει ή θα διαβάσει,θα πρέπει να έχει την άνεση να μας το πει.
Κανένα παιδί δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τις συνέπειες του να μοιράζεται ή να δέχεται ακατάλληλο περιεχόμενο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να χτίσουμε μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης.

Διαβάστε Επίσης  Ανάπτυξη παιδιού - Τι είναι αλήθεια και τι ψέμμα

 

Συμφωνούμε στις συνέπειες

Ξεκαθαρίζουμε αρχικά εμείς μέσα μας και ύστερα στο παιδί, πως σίγουρα στην αρχή μπορεί να γίνουν λάθη. Με τον καιρό όμως και εφόσον έχουμε θέσει τους κανόνες, η μη τήρησή τους από την πλευρά του, θα έχει φυσικές συνέπειες.

Για παράδειγμα, εάν έχετε συμφωνήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί καθημερινά το κινητό του τηλέφωνο για μια ώρα και τύχει να υπερβεί το χρονικό περιθώριο, την επόμενη μέρα θα το χρησιμοποιήσει λιγότερο.

Αν επίσης δεν προσέχει τη συσκευή του ή την καταστρέψει, θα πρέπει να συζητήσετε εξαρχής ποιες συνέπειες θα έχει αυτή του η στάση. Δεν λειτουργούμε ποτέ εν βρασμώ, αντίθετα έχουμε συμφωνήσει από πριν και ακολουθούμε τους κανόνες αλλά και τις συνέπειες αν οι κανόνες αυτοί δεν τηρηθούν.

 

Επιβράβευση

Το να επιβραβεύουμε το παιδί όποτε τα καταφέρνει με μια καινούρια πρόκληση είναι σημαντικό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο τρόπος να το επιβραβεύσουμε για την σωστή χρήση του κινητού τηλεφώνου, είναι να του παραχωρήσουμε κάποια προνόμια, όπως για παράδειγμα να μπορεί να παρακολουθήσει κάποια επιπλέον βίντεο ή τη δέσμευση να του αγοράσουμε μελλοντικά μια καλύτερη συσκευή.

Να θυμάστε πάντα πως ό,τι κι αν συμβεί δεν υπεραντιδρούμε και δεν φτάνουμε σε ακρότητες. Μέσω της επικοινωνίας και του διαλόγου μπορούμε πάντα να βρίσκουμε λύσεις και να αντιμετωπιζουμε οποιαδήποτε κατάσταση και αν προκύψει.

 

Μαριάντζελα Χατζηεφραιμίδου

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε στο παιδί το πρώτο του κινητό τηλέφωνο

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *