Παραλίες για σκύλους στην Ελλάδα: Πού θα επιτρέπονται με βάση το νόμο

Το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί τους «κηδεμόνες» σκύλων το καλοκαίρι, είναι το αν επιτρέπεται η παρουσία του τετράποδου φίλου τους σε όλες τις παραλίες, καθώς κι εάν επιτρέπεται να βουτήξει το κατοικίδιό τους στη θάλασσα.Παραλίες για σκύλους στην Ελλάδα: Πού θα επιτρέπονται με βάση το νόμο

Όπως δήλωσε ο ο διπλωματούχος εκπαιδευτής και σύμβουλος συμπεριφοράς σκύλων, Σεραφείμ Δράκος:

«Πολλές φορές, οι «κηδεμόνες» σκύλων αναρωτιούνται: “Επιτρέπεται ο σκύλος στην παραλία που θα πάμε;”. “Κι αν έχει κόσμο που δεν θέλει τον σκύλο μέσα στη θάλασσα;”. Γενικότερα, έχουν απορίες που αφορούν την παραμονή τους στην παραλία μαζί με τον σκύλο τους. Καθώς οι περισσότεροι «κηδεμόνες» σκύλων θέλουν να απολαύσουν ξένοιαστες στιγμές στην παραλία με τον αγαπημένο τετράποδο φίλο τους -μία δραστηριότητα που οι περισσότεροι σκύλοι ευχαριστιούνται, ακόμη και αν δεν βουτήξουν στη θάλασσα-, ας αποσαφηνίσουμε τι ορίζει ο σχετικός νόμος».

«Στον νόμο 4830 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 169/18-9-2021), το άρθρο 19 «Πρόσβαση στις παραλίες» αναφέρει ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπονται στις μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα.

Διαβάστε Επίσης  Πώς θα κάνετε το μπάνιο του σκύλου σας την τέλεια εμπειρία;

Εκτός θάλασσας, είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

Στις οργανωμένες παραλίες η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας, ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η παράγραφος 3 του άρθρου 19 αναφέρει ότι απαγορεύεται η πρόσβαση σκύλων στις παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 21, οι σκύλοι βοήθειας και τα ζώα θεραπείας μπορούν να εισέρχονται όπου επιτρέπεται η είσοδος των ατόμων τα οποία συνοδεύουν, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησιών, εφόσον το επιτρέπουν το μέγεθος και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Διαβάστε Επίσης  Περίεργα πράγματα που δεν ήξερες για το κατοικίδιό σου

Το άτομο το οποίο δέχεται τις υπηρεσίες του ζώου, φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, που αποδεικνύουν ότι το ζώο είναι σκύλος βοήθειας, ή ζώο θεραπείας, και τα επιδεικνύει, εφόσον του ζητηθεί, από τους υπευθύνους των χώρων στους οποίους δεν επιτρέπεται κατά κανόνα η είσοδος σε ζώα συντροφιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Δράκο, εφόσον θέλουμε να επισκεφτούμε παραλία με λουόμενους, είναι απαραίτητο, ο σκύλος μας να έχει εξοικειωθεί με την πολυκοσμία και να μην ενοχλεί. Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Είναι απαραίτητο να βρούμε ένα μέρος σκιερό, ή να δημιουργήσουμε σκιά, ώστε να μπορεί να προφυλαχθεί από τον ήλιο, διότι υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας, ή ηλίασης. Μαζί μας έχουμε άφθονο νερό, για να τον δροσίζουμε. Επίσης, προτείνεται να έχουμε μαζί μας τα αγαπημένα του παιχνίδια, έτσι ώστε να τον παροτρύνουμε να ασχολείται με αυτά, και να παίζουμε κι εμείς μαζί του.»Παραλίες για σκύλους στην Ελλάδα: Πού θα επιτρέπονται με βάση το νόμο

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *