Μαύρο σουσάμι: Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία σας

 

 

Μαύρο σουσάμι: Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία σας

Μαύρο σουσάμι: Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία σας

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι συγχέουν το μαύρο σουσάμι με το λευκό σουσάμι, ωστόσο πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά είδη μεταξύ τους.

Ο σπόρος του προέρχεται από το αυτοφυές φυτό της Νοτιοδυτικής Ασίας nigella sativa. Την πρώτη γραπτή αναφορά για αυτόν τον ιδιαίτερο σπόρο, τη βρίσκουμε στην Παλαιά Διαθήκη. Αλλά και ο προφήτης Μωάμεθ πρότεινε τη χρήση μαύρου σουσαμιού για τη θεραπεία πολλών νόσων.

Το μαύρο σουσάμι είναι γνωστό στην Αρχαία Αίγυπτο, αφού σπόροι του καθώς και λάδι από μαύρο σουσάμι ανακαλύφθηκαν σε ταφικά μνημεία.

Η γεύση του είναι πικρή χωρίς να είναι δυσάρεστη, παράλληλα έχει μιαν αψάδα και αρκετοί θα πουν πως τους θυμίζει τη γεύση της φράουλας.

Διαβάστε Επίσης  Πώς η διαδικασία της αποτοξίνωσης σχετίζεται με τον καφέ

Χρησιμοποιείται στην παρασκευή των λικέρ, της καραμέλας και των γλυκών γενικότερα. Το λατρεύει η γιαπωνέζικη κουζίνα, αλλά θα το βρείτε και σε πολλά αρτοσκευάσματα.

 

Μαύρο σουσάμι: Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία σας

Τα οφέλη του μαύρου σουσαμιού

Η περιεκτικότητα του μαύρου σουσαμιού σε ασβέστιο είναι 60% υψηλότερη από εκείνη του λευκού σουσαμιού. Πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Οι σπόροι του διευκολύνουν την πέψη και αντιμετωπίζουν τα παράσιτα του εντέρου. Ακόμη, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτική δράση.

Μειώνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης, είναι μικροβιοκτόνο, αντιμυκητιακό και διουρητικό.

 

Το μαύρο σουσάμι στη διατροφή

Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε ένα αφέψημα που θα σας βοηθήσει στην πέψη. Βράστε 1 φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο σουσάμι. Αφήστε το για 10 λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε το.

Διαβάστε Επίσης  Σέλινο, το φυτό δυναμίτης για την διατροφή μας!

Μπορείτε βεβαίως να το χρησιμοποιήσετε και στη μαγειρική. Φτιάξτε ένα υπέροχο ρυζώτο και προσθέστε μαύρο σουσάμι ωμό.

Ταιριάζει άψογα και με πολλά από τα μπαχαρικά που συνηθίζουμε στην κουζίνα μας.

Μπαχάρι, κάρδαμο, κύμινο, τζίντζερ, μάραθο, κανέλα, κουρκουμάς, δένουν πολύ αρμονικά με το μαύρο σουσάμι.

Ομοίως και κάποια αρωματικά βότανα όπως το θυμάρι, ο δυόσμος και το θρούμπι. Εκείνο που θα πρέπει να φροντίσετε, είναι να το φυλάξετε σε δροσερό μέρος.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *