Παιδί και διαδίκτυο – Η γνωστή Παιδοψυχολόγος-Λογοπαθολόγος κ. Χριστίνα Μπογιατζή μας λύνει όλες τις απορίες

Δεν είναι λίγες οι φορές που το tablet ή το κινητό στα χέρια του παιδιού, γίνεται αντικείμενο συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια. ‘Παιδί και διαδίκτυο – Η γνωστή Παιδοψυχολόγος-Λογοπαθολόγος κ. Χριστίνα Μπογιατζή μας λύνει όλες τις απορίες

Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε νήπια, ή ακόμα και πιο μικρά παιδιά να αρνούνται πεισματικά να αποχωριστούν τη συσκευή, με τους γονείς να μην ξέρουν κυριολεκτικά πως να αντιμετωπίσουν τα ξεσπάσματα και τις αντιδράσεις!

Η γνωστή Παιδοψυχολόγος-Λογοπαθολόγος κ. Χριστίνα Μπογιατζή μιλάει αποκλειστικά στο govastileto.gr και στη Μαριάντζελα Χ. Εφραιμίδου και μας λύνει τις απορίες, προκειμένου να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να επέμβουμε αποτελεσματικά.

Υπάρχει τελικά συγκεκριμένο χρονικό όριο που επιτρέπεται το παιδί μας να χρησιμοποιεί το tablet;

Το tablet εδώ αναφέρεται ως συσκευή, όμως όλα εξαρτώνται από τις εφαρμογές και τα videogames που λειτουργούν σε αυτό.

Ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιεί το tablet από τα 6-7 έτη, για μία περίπου ώρα την ημέρα ,αλλά μετά το πέρας της μέσης παιδικής ηλικίας,(11έτη) αυτό σίγουρα αυξάνεται.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να οργανώσετε το καλύτερο πάρτι γενεθλίων για το μωρό σας!

Σε καμία περίπτωση όμως, όταν μιλάμε για videogames δεν θέλουμε να υπερβαίνει ούτε τη μία ώρα την ήμερα.

Εάν πρόκειται όμως για ταινίες και video,με μουσικό περιεχόμενο, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και σίγουρα πιο ελαστικά.

Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το παιδί μας έχει εθιστεί και πόσο σοβαρό είναι αυτό;

Ο εθισμός εμφανίζει τα συμπτώματά του όταν βλέπουμε πια ένα ευερέθιστο παιδί, έναν ευέξαπτο χαρακτήρα, που δεν μπορεί πια να διαχειριστεί οποιαδήποτε ματαίωση, είτε εντός, είτε εκτός παιχνιδιού.

Η πιο σίγουρη ένδειξη, είναι η μη ανοχή στην οριοθέτηση, στα αρνητικά συναισθήματα, αλλά και στην αλλαγή που προκύπτει μέσα από φυσιολογικές συνθήκες καθημερινότητας μέσα σε μία οικογένεια.

Σαφέστατα θεωρείται δείκτης αυτού του εθισμού, το γεγονός πως το παιδί δεν μπορεί να ελέγξει ,να ελαττώσει ή να διακόψει τη δραστηριότητά του, μέσα από τα video games ή το διαδίκτυο.

Πού απευθυνόμαστε όταν αντιληφθούμε ότι υφίσταται πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο;

Υπάρχουν ειδικοί ψυχολόγοι που έχουν ασχοληθεί με τον εν λόγω εθισμό, ωστόσο υπάρχει και Η ΚΛΙΜΑΚΑ. Είναι ένας επίσημος κοινωνικός φορέας, μη κερδοσκοπικός-μη κυβερνητικός
οργανισμός (ΝΠΙΔ),που ιδρύθηκε το 2000 .Δραστηριοποιείται στη λειτουργία Μονάδων και την υλοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων, για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και
την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των αποκλεισμένων ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί τα παιδιά δεν πηγαίνουν στην Εκκλησία;

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς το θέμα αυτό χρήζει συνεχούς παρακολούθησης και εποπτείας από τους γονείς.

Επίσης στο «Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαίας Κυριακού», λειτουργεί η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 έως τις 15:00, για θέματα που αφορούν την ορθή χρήση της τεχνολογίας από ανηλίκους (εξάρτηση από το διαδίκτυο, διαδικτυακός εκφοβισμός- bullying, αποπλάνηση-grooming, ακατάλληλο περιεχόμενο, θέματα προσωπικών δεδομένων, πορνογραφικό υλικό, τζόγος, βίαια παιχνίδια κλπ). Παιδί και διαδίκτυο – Η γνωστή Παιδοψυχολόγος-Λογοπαθολόγος κ. Χριστίνα Μπογιατζή μας λύνει όλες τις απορίες

Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς. τηλ.800 11 800 15.

Χριστίνα Μπογιατζή  
@psyparentsonline.com

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *