Τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και οι μέλισσες και οι σφήκες καραδοκούν. Τα τσιμπήματα μέλισσας και σφήκας δεν είναι κάτι σοβαρό, ωστόσο πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης ή μόλυνσης.

Ένα τσίμπημα μέλισσας ή ένα τσίμπημα σφήκας, αναγνωρίζεται συνήθως από έναν οξύ πόνο και ένα τραύμα στο δέρμα. Το δηλητήριο που περιέχεται σε τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας προκαλεί τοπική τοξική αντίδραση στο σημείο του τσιμπήματος.

Θεραπευτική αγωγή

Τα περισσότερα τσιμπήματα μέλισσας μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς ιατρική φροντίδα, αλλά ορισμένα προϊόντα μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση της ενόχλησης.

Η ασπιρίνη ή η ακεταμινοφαίνη μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο.

Σπρέι ή κρέμες που περιέχουν αναισθητικό μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Διαβάστε Επίσης  Αιμορροΐδες – ραγάδα και συρίγγιο πρωκτού: Εξελιγμένες και αναίμακτες θεραπείες

Οι αντιισταμινικές κρέμες ή τα από του στόματος αντιισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του οιδήματος.

Εάν η τοπική αντίδραση είναι μεγάλη, με σοβαρό, τοπικό οίδημα, μπορεί να συνταγογραφηθούν κορτικοστεροειδή από το στόμα για 3 έως 5 ημέρες. Κάποιος που γνωρίζει ότι είναι αλλεργικός στα τσιμπήματα μπορεί να έχει κοντά του ένεση αδρεναλίνης (επινεφρίνης).

 

Τι να κάνεις:

Αφαίρεσε αμέσως το κεντρί εάν έχει παραμένει στο δέρμα.
Πλύνε το σημείο του τσιμπήματος με απλό σαπούνι και νερό.
Εφάρμοσε μια κρύα κομπρέσα για να μειώσεις το πρήξιμο.
Τι να μην κάνεις:

Μην πιέζεις το κεντρί και μην χρησιμοποιείς τσιμπιδάκι για να το αφαιρέσεις, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει την έγχυση περισσότερου δηλητηρίου.
Μην ξύνεις το τσίμπημα, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση
Μην χρησιμοποιείς ξύδι ή μαγειρική σόδα, καθώς δεν θα εξουδετερώσουν το δηλητήριο που είναι βαθιά στους ιστούς του δέρματος.
Μην πειράξεις φουσκάλες που μπορεί εμφανιστούν, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.
Πότε να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια

Διαβάστε Επίσης  Τι είναι ο κιρκάδιος ρυθμός

Κάλεσε αμέσως ιατρική βοήθεια, εάν παρατηρήσεις σημάδια συριγμού, πρήξιμο ή άλλα συμπτώματα αναφυλαξίας ή εάν γνωρίζεις ότι είναι πιθανή μια αλλεργική αντίδραση.

Επισκέψου επίσης γιατρό, εάν ένα τσίμπημα εντόμου οδηγήσει σε φουσκάλες, εάν ανησυχείς για οίδημα, εάν εμφανιστούν σημεία μόλυνσης, όπως πύον, ή εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε λίγες ημέρες.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *