Ελεύθερο γεύμα στην διατροφή: Τελικά επιτρέπεται; Ξεκινήσατε διατροφή και θέλετε να δείτε αν μπορείτε να έχετε ελεύθερο γεύμα;
Διαβάστε παρακάτω.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή στις μέρες μας. Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν ότι η διατροφή πρέπει να γίνει ομαλά. Με λίγα λόγια, δεν είναι σωστό ένας άνθρωπος από την υπερφαγία να πάει στην αφαγία και σίγουρα δεν είναι σωστό να ξεκινήσει να τα κάνει όλα μαζί.
Για παράδειγμα όταν ένας άνθρωπος έχει συνηθίσει για 20 χρόνια να τρώει μόνο λιπαρά και να μην γυμνάζεται, αν ξαφνικά μέσα σε μία μέρα ξεκινήσει να γυμνάζεται πάνω από 2 ώρες την ημέρα ενώ παράλληλα κόψει μαχαίρι την ζάχαρη, τα τηγανιτά και όλες του τις απολαύσεις, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ.
Η διατροφή δεν έχει να κάνει μόνο με το αδυνάτισμα. Έχει να κάνει με τον συνολικότερο τρόπο σκέψης σχετικά με το φαγητό και την κουλτούρα. Αν θέλεις λοιπόν να χάσεις κιλά και να διατηρήσεις τα κιλά σου, θα πρέπει σίγουρα να έχεις υπομονή και να δίνεις χρόνο και χώρο στον εαυτό σου για παρατυπίες και λάθη.
Με αυτήν την λογική πολλοί διατροφολόγοι αλλά και άνθρωποι που κάνουν διατροφή μόνοι τους, επιτρέπουν στον εαυτό τους μία φορά την εβδομάδα να έχουν ένα ελεύθερο γεύμα. Με λίγα λόγια στο ελεύθερο γεύμα ο άνθρωπος που κάνει διατροφή έχει το ελεύθερο να φάει και να πιει ό,τι θέλει, ό,τι ώρα θέλει σαν να μην κάνει διατροφή.
Αυτό σύμφωνα με μερικούς διατροφολόγους αλλά και ανθρώπους που κάνουν μόνοι τους διατροφή, βοηθάει το άτομο που κάνει διατροφή να γεμίσει μπαταρίες και να συνεχίσει από την επόμενη μέρα από εκεί που σταμάτησε.
Επίσης υπάρχουν και μερικές αμφιλεγόμενες θεωρίες που υποστηρίζουν ότι ένας οργανισμός για να κάψει μερικές φορές χρειάζεται και το…λιπαρό του, ειδικότερα μετά από μία περίοδο μεγάλης στέρησης. Δεν ξέρουμε κατά πόσο ισχύει αυτό βέβαια.
Τελικά όμως επιτρέπεται το ελεύθερο γεύμα στην διατροφή ή όχι; Οι ειδικοί μιλούν σχετικά με αυτό κι εμείς θα μοιραστούμε την θεωρία τους μαζί σας.
Διαβάστε παρακάτω:
Το ελεύθερο γεύμα στην διατροφή δίνεται για να μην πάθουν “στερητικό” οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή.
Όπως είπαμε και στον πρόλογο το ελεύθερο γεύμα δίνεται σε ανθρώπους που κάνουν διατροφή έτσι ώστε να γεμίσουν μπαταρίες και να συνεχίσουν από την επόμενη μέρα, την διατροφή τους κανονικά. Σκοπός είναι το άτομο να μην στερηθεί και να μην του λείψει τίποτα έτσι ώστε να έχει περισσότερη πειθαρχία στην διατροφή του.
Με λίγα λόγια το ελεύθερο γεύμα δίνεται σε ανθρώπους που παθαίνουν στερητικά από την έλλειψη λιπαρών τροφών και αυτό από μόνο του είναι μία λάθος αντίληψη. Άλλο η δίαιτα, άλλο η διατροφή. Στην δίαιτα όντως οι άνθρωποι στερούνται αρκετά πράγματα για να χάσουν το επιθυμητό βάρος.
Συνήθως οι δίαιτες έχουν αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής και ο μόνος σκοπός του ατόμου είναι να χάσει τα κιλά. Η διατροφή από την άλλη είναι τρόπος ζωής. Κάνεις διατροφή όχι μόνο για να χάσεις κιλά αλλά και για να βελτιώσεις τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα σου.
Δεν τρως γλυκά με στέβια επειδή σε πιέζει η ζυγαριά να τα φας αλλά επειδή θεωρείς ότι όντως η ζάχαρη είναι ένα χαμένο υλικό και βλαβερό για την υγεία μας οπότε προτιμάς την στέβια. Με λίγα λόγια η δίαιτα είναι καταναγκασμός και η διατροφή κουλτούρα.
Όταν λοιπόν κάνεις διατροφή δεν χρειάζεσαι το ελεύθερο γεύμα διότι επιτρέπεις στον εαυτό σου έτσι και αλλιώς μερικές παρασπονδίες μέσα στον μήνα. Έχεις δεχτεί ότι ένας άνθρωπος μπαίνει σε πειρασμούς οπότε μερικές φορές μπορεί να φας έναν γύρο, ένα σουβλάκι ή ένα κομμάτι πίτσα χωρίς να αυτομαστιγωθείς.
Την επόμενη μέρα συνεχίζεις κανονικά. Επιτρέπεις στον εαυτό σου να μην ζει μόνο με σαλάτες αλλά την επόμενη μέρα προσπαθείς να ξαναμπείς σε πρόγραμμα επειδή θεωρείς ότι τα λιπαρά που έφαγες το προηγούμενο βράδυ σου έκαναν κάποιο κακό στην υγεία οπότε προσπαθείς και να αποτοξινωθείς.Στην δίαιτα το ελεύθερο γεύμα υπάρχει όχι για να μην στερηθεί ο άλλος κάτι, αλλά επειδή στην ουσία κάνει δίαιτα απλά για να χάσει τα κιλά. Παθαίνει στερητικά, μερικές φορές δεν βρίσκει τον λόγο να τα στερείτε όλα αυτά και θέλει να φάει σαν να μην υπάρχει αύριο.
Και όταν έχει ένα ελεύθερο γεύμα μέσα στην εβδομάδα πέφτει με τα μούτρα. Στην ουσία ψάχνει απλά έναν λόγο να φάει χωρίς να νιώθει άσχημα επειδή έφαγε. Στην διατροφή αυτό δεν χρειάζεται διότι το φαγητό δεν είναι λόγος ούτε να νιώσεις άσχημα ούτε και να περηφανευτείς.
Το ελεύθερο γεύμα μπορεί να σε κάνει να βγεις τελείως εκτός προγράμματος
Πάμε όμως και στα πρακτικά. Όταν μιλάμε για δίαιτα υπάρχει ένα απαιτητικό πρόγραμμα διατροφής που σε κάνει να πεινάς και πρέπει να το ακολουθήσεις κατά γράμμα.
Όταν λοιπόν έχεις αφιερωθεί στο να στερείσαι πράγματα για να χάσεις κιλά αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να σε στηρίξει ψυχολογικά και να σου εξηγήσει ότι η σωστή διατροφή είναι θέμα κουλτούρας και όχι ζυγαριάς, όταν σου δίνεται η ευκαιρία να φας θα φας πολύ.
Όταν θυμάσαι πως είναι να μπορείς να πιείς αναψυκτικά, να φας τηγανιτές πατάτες και πίτσες την επόμενη μέρα δεν μπορείς να ξανά γυρίσεις στις σαλάτες και στα βραστά λαχανικά. Οπότε είναι πολύ πιθανό να ξανά κυλήσεις.
Πες όχι στην δίαιτα!
Στις 6 Μάη έχει οριστεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας. Το σημερινό άρθρο δημιουργήθηκε ακριβώς γι’ αυτό. Όχι για να σας πούμε τι να τρώτε και τι όχι αλλά για να σας δείξουμε πως οι δίαιτες μόνο κακό κάνουν. Δημιουργούν ενοχικά σύνδρομα σε αυτούς που τις κάνουν γύρω από το φαγητό.
Δημιουργούν στερητικά στο σώμα και πάνω από όλα δεν έχουν μόνιμα αποτελέσματα. Διότι η διατροφή είναι τρόπος ζωής κι αν κάνεις αυτόν τον τρόπο ζωής δικός σου μετά δεν μπορείς να τον αλλάξεις. Η δίαιτα είναι απλά μία διαδικασία που θα σε κάνει να χάσεις κιλά για ένα χρονικό διάστημα.
Σταματήστε λοιπόν τις δίαιτες και τα ελεύθερα γεύματα. Προσπάθησε να καταλάβεις ότι οτιδήποτε τρως το τρως για να ζεις καλύτερα. Ότι το φαγητό είναι απόλαυση και είναι απολύτως λογικό μερικές φορές να βγαίνεις εκτός προγράμματος. Οι δίαιτες και τα ελεύθερα γεύματα οδηγούν περισσότερο σε διατροφικές διαταραχές.