Πόνος στο στήθος – Δεν προέρχεται πάντα από την καρδιά

 

Πόνος στο στήθος – Δεν προέρχεται πάντα από την καρδιά

Οταν πονάμε στο στήθος πάντα ανησυχούμε μήπως ο πόνος είναι καρδιακής αιτιολογίας. Ομως όχι σπάνια τέτοιοι πόνοι, ιδιαίτερα αν εντοπίζονται στο μέρος της καρδιάς (προκάρδιοι πόνοι), οφείλονται σε αίτια που δεν σχετίζονται με την καρδιά και δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή μας.  Πόνος στο στήθος – Δεν προέρχεται πάντα από την καρδιά

Κάθε πόνος που προβάλλεται στο στήθος και ιδιαίτερα στο μέρος που βρίσκεται η καρδιά (προκάρδιο) δημιουργεί έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο κάποιου καρδιακού επεισοδίου (στηθάγχης ή εμφράγματος). Η αλήθεια είναι ότι ένας τέτοιος πόνος ενδέχεται να υποκρύπτει κάτι σοβαρό όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, στηθάγχη, ρήξη ανευρύσματος της θωρακικής αορτής ή περικαρδίτιδα.

Από που μπορεί να προέρχεται ο πόνος στο στήθος

Ομως κάθε πόνος στο προκάρδιο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ο πόνος αυτός προέρχεται από την καρδιά. Μια ποικιλία άλλων οργάνων που βρίσκονται τόσο μέσα στον θώρακα όσο και εκτός θώρακα μπορούν να προκαλέσουν πόνους οι οποίοι προβάλλουν στην προκάρδιο περιοχή.

Πόνοι στο στήθος μπορεί να προέρχονται από τους πνεύμονες όπως στην περίπτωση πνευμονίας, πλευρίτιδας ή πνευμονικής εμβολής.

* Από τα άλλα όργανα του θώρακα ο οισοφάγος είναι το όργανο που συχνότερα προκαλεί πόνους πίσω από το στέρνο (οπισθοστερνικούς). Η οισοφαγίτιδα, η αχαλασία του οισοφάγου και σπασμοί σε διάφορες μοίρες του οισοφάγου ευθύνονται συχνά για οπισθοστερνικούς πόνους.

Διαβάστε Επίσης  Πρόβλημα με το ανοσοποιητικό; Σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

* Οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης όπως σπονδυλαρθρίτιδες, σκολιώσεις, οστεοπόρωση και διάφορες κακώσεις της σπονδυλικής στήλης αποτελούν άλλη πολύ συχνή αιτία πόνων στο στήθος που μπορεί να προβάλλουν στο προκάρδιο.

* Επίσης διάφορες μυαλγίες και νευραλγίες, όπως στην περίπτωση του έρπητα ζωστήρα, μπορούν να δημιουργούν πόνους στο στήθος που μπορεί να διαρκούν και μεγάλο χρονικό διάστημα.

* Από τα έξω θωρακικά όργανα το στομάχι, η χολή και σπανιότερα το πάγκρεας μπορούν να προκαλέσουν πόνους που να αντανακλούν στον θώρακα δημιουργώντας πολύ συχνά διαγνωστικά προβλήματα. Το έλκος του στομάχου ιδιαίτερα στις φάσεις των παροξύνσεών του προκαλεί τους χαρακτηριστικούς πόνους (πόνος πείνας, νυχτερινός πόνος, καούρα) που όχι σπάνια προβάλλουν αντανακλαστικά στην προκάρδιο χώρα ή οπισθοστερνικά. Η διαφραγματοκήλη επίσης του στομαχιού, ιδιαίτερα αν είναι μεγάλου μεγέθους, προκαλεί οπισθοστερνικούς πόνους που η έντασή τους ποικίλλει.

* Οι παθήσεις της χολής όπως η χολολιθίαση και η χολοκυστίτιδα προκαλούν πόνους που συνήθως εντοπίζονται στην περιοχή του δεξιού υποχονδρίου και που συνήθως αντανακλούν στη δεξιά ωμοπλάτη ή και μπροστά στον θώρακα.

* Η οξεία παγκρεατίτιδα, μια πολύ σοβαρή πάθηση, προκαλεί οξύ και έντονο πόνο, ο οποίος μπορεί να προβάλλει στον θώρακα και λόγω της δραματικής καταστάσεως την οποία βιώνει ο ασθενής να θεωρηθεί σαν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Διαβάστε Επίσης  Παραδοσιακό Μανιάτικο γιατροσόφι για διαστρέμματα-στραμπουλήγματα

* Επίσης αρκετά συχνά και ιδιαίτερα σε αγχώδη άτομα μικρής σχετικά ηλικίας πολλοί πόνοι, που σχετίζονται με κρίσεις άγχους ή πανικού, μπορούν να παρουσιάζονται στο στήθος, να υποτροπιάζουν και να αναγκάζουν τα άτομα αυτά να επισκέπτονται συχνά τον γιατρό τους.

Ανεξάρτητα όμως από το τι κρύβεται πίσω από κάθε πόνο στο στήθος, κύριο μέλημα του γιατρού είναι να αποκλείσει με κάθε τρόπο ότι ο πόνος αυτός προέρχεται από την καρδιά γιατί οι πόνοι καρδιακής αιτιολογίας βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ατόμου και απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση. Σε αντίθεση με τους καρδιακούς πόνους όλες οι άλλες περιπτώσεις, με εξαίρεση αυτή του ανευρύσματος της αορτής και της πνευμονικής εμβολής, μπορεί συχνά να είναι έντονοι και να απαιτούν και αυτοί επείγουσα αντιμετώπιση, όπως π.χ. μια παγκρεατίτιδα ή μια χολοκυστίτιδα, αλλά σπάνια βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας ακόμα και αν καθυστερήσει η διάγνωση και η θεραπεία τους.  Πόνος στο στήθος – Δεν προέρχεται πάντα από την καρδιά

Σε κάθε περίπτωση απευθυνόμαστε στον γιατρό μας προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι η προέλευση του πόνου που αισθανόμαστε δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μας

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *