Ποιοι καφέδες ανεβάζουν την χοληστερόλη;

Ποιοι καφέδες ανεβάζουν την χοληστερόλη;

Ο καφές είναι ένα από το πιο ευρέως διαδεδομένα προς κατανάλωση ροφήματα στον κόσμο. Ωστόσο, όπως και όλα τα προϊόντα που καταναλώνουμε, έτσι και από την κατανάλωση καφέ απορρέουν κίνδυνοι. Ποιοι καφέδες ανεβάζουν την χοληστερόλη;

Μάλιστα, ο καφές έχει κατηγορηθεί συχνά για το ότι ανεβάζει την χοληστερόλη, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως.

Μια μελέτη του 1997 υποστηρίζει ότι τα επίπεδα χοληστερόλης δεν επηρεάζονται από την ποσότητα της καφεΐνης αλλά από τα φυσικά έλαια (διτερπένια) που βρίσκονται στους κόκκους καφέ, με πιο κοινό την καφεστόλη.

Τα ευρήματα της μελέτης συμπίπτουν με αυτά του Ινστιτούτου επιστημονικών πληροφοριών για τον καφέ (ISIC), με τη διαφορά ότι το Ινστιτούτο υποστηρίζει πως η ποσότητα διτερπενίων εξαρτάται από τη μέθοδο παρασκευής του καφέ.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να καταπολεμήσετε τον πονόδοντο φυσικά

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης αυξάνουν εξίσου και τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και γενικότερα των καρδιακών νοσημάτων, τα οποία αποτελούν την πρωταρχική αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Πώς οι διαφορετικοί τύποι καφέ επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης;

Καφές φίλτρου

Αν και τα διηθητικά φίλτρα συγκρατούν τα περισσότερα διτερπένια, ο καφές φίλτρου έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.

Εσπρέσο

Ο εσπρέσο περιέχει τη μισή ποσότητα διτερπενίων σε σχέση με μη φιλτραρισμένους καφέδες. Επειδή η δόση εσπρέσο είναι μικρή, τα επίπεδα χοληστερόλης δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Διαβάστε Επίσης  Θέλετε να γεράσετε καλά; Κάντε αυτή την κίνηση καθημερινά

Στιγμιαίος καφές

Ο στιγμιαίος καφές περιέχει πολύ μικρή ποσότητα διτερπενίων, άρα η χοληστερόλη δεν μεταβάλλεται.

Γαλλικός καφές

Ο γαλλικός καφές, παρόλο που φιλτράρεται με διηθητικό χαρτί, επιτρέπει στα διτερπένια να το διαπερνούν, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα χοληστερόλης.  Ποιοι καφέδες ανεβάζουν την χοληστερόλη;

Τούρκικος/Ελληνικός καφές

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ο τούρκικος καφές αυξάνει τα επίπεδα όχι μόνο της χοληστερόλης αλλά και των τριγλυκεριδίων, καθώς δεν διηθείται και άρα τα διτερπένια περνάνε εξ ολοκλήρου στον καφέ.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *