Το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο ακόμα και το κορεάτικο kimchi ενώνονται με έναν πολύτιμο συνδετικό κρίκο: αποτελούν προϊόντα ζύμωσης και ενισχύουν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου προσφέροντας και άλλες θετικές επιδράσεις που θα διαβάσετε παρακάτω.
Η ζύμωση των τροφίμων είναι μια διαδικασία που συναντούμε σε διαφορετικούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο και στο παρελθόν γινόταν κυρίως για την συντήρησή τους.
Τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, ωστόσο, είναι και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία του εντέρου και όχι μόνο, όπως επισημαίνει με άρθρο της στο The Conversation η Manal Mohammed, Ανώτερη Λέκτορας στην Ιατρική Μικροβιολογία του Πανεπιστημίου του Westminster.
Το λάχανο τουρσί, το ξινολάχανο, το κεφίρ, το γιαούρτι αλλά και το ψωμί με προζύμι, προϊόντα δηλαδή που παράγονται μέσω της ελεγχόμενης μικροβιακής ανάπτυξης και της μετατροπής των συστατικών των τροφίμων μέσω ενζυματικής δράσης, μπορούν ακόμα, σύμφωνα με μελέτες, να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, αλλά και στην πρόληψη διάφορων ασθενειών.
Τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, ακόμη, μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην υγεία των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, μιας και είναι αρκετά οικονομικά και μπορούν να αποτρέψουν γαστρεντερικές λοιμώξεις που προκαλούν τα βακτήρια E. coli και Listeria.
Πώς λειτουργούν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση;
Όσο πραγματοποιείται η διαδικασία της ζύμωσης, τα βακτήρια παράγουν σημαντικές βιταμίνες και μεταβολίτες. Αν και παραμένουν για σύντομο χρονικό διάστημα στο έντερο, βοηθούν στην πέψη των τροφών και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύοντας και τα τοιχώματα του εντέρου.
Αυτό συμβαίνει διότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν δυνητικά προβιοτικούς μικροοργανισμούς όπως τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος. Θετική είναι επίσης η επίδρασή τους στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως οι αλλεργίες και το έκζεμα.
Επιπλέον, η κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση έχει συνδεθεί με ύφεση του άσθματος και της ατοπικής δερματίτιδας. Ορισμένες άλλες μελέτες σημειώνουν τη θετική τους επίδραση στη μείωση των κινδύνων εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, αυτά μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ενώ η προσθήκη του γιαουρτιού στη διατροφή μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου σε ηλικιωμένους ενήλικες της Μεσογείου σύμφωνα με στοιχεία μελέτης.
Επιπλέον, τα προβιοτικά ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, με μια μελέτη να υποστηρίζει τη θετική επίδραση των βακτηριακών στελεχών γαλακτικού οξέος. Τέλος, υπάρχουν και λίγες μελέτες που αναδεικνύουν και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, χρίζουν όμως περισσότερης διερεύνησης έτσι ώστε να επαληθευτούν τα συγκεκριμένα δεδομένα.
Με ποιον τρόπο βελτιώνουν τη διάθεση και τον ύπνο
Η απάντηση είναι απλή: τα προβιοτικά ρυθμίζουν τη λειτουργία των καλών βακτηρίων του εντέρου, με αποτέλεσμα να νιώθετε καλύτερα. Στην ουσία, σταθεροποιούνται τα επίπεδα της σεροτονίνης, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερο άγχος και καλύτερο ύπνο. Επομένως. η συγγραφέας συνιστά να καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το λάχανο τουρσί ή το kimchi πριν τον ύπνο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Επισημαίνει, ωστόσο, και τις ανεπιθυμητες ιδιοτητες των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το φούσκωμα και την προσωρινή αύξηση των αερίων, καθώς και πονοκεφάλους και ημικρανίες.