Μάθετέ τα να μην τα παρατούν

Μάθετέ τα να μην τα παρατούνΜάθετέ τα να μην τα παρατούν

Η ζωή είναι ένας διαρκής “πόλεμος”. Γεμάτος μάχες, που άλλες κερδίζουμε και άλλες χάνουμε. Τα παιδιά μας πρέπει να ενθαρρύνονται από πολύ μικρή ηλικία για όσα επιτυγχάνουν.

Αυτό θα τα βοηθήσει στη μετέπειτα ζωή τους, όταν θα μεγαλώσουν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενθαρρύνεις το παιδί σου να προσπαθεί, να μην τα παρατάει εύκολα και να χαίρεται με τις επιτυχίες του.

Μην μένετε στα λάθη του. Είναι εκνευριστικό για τον οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας, να ακούει συνέχεια για τα λάθη του. Έτσι είναι και για το παιδί.

Τονίζετε τα θετικά του. Δεν κάνουν όλα τα παιδιά τα ίδια πράγματα με επιτυχία. Άλλα μιλούν καλύτερα, άλλα ζωγραφίζουν καλύτερα, άλλα φτιάχνουν τα παζλ πιο εύκολα. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να του επαναλαμβάνετε τα δυνατά του σημεία.

Διαβάστε Επίσης  Το παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα: Τα 5 σημεία που δεν σκέφτηκες να ασφαλίσεις

*Να του λέτε συχνά τί κατάφερε. Ένα μπράβο δεν είναι αρκετό. Μπορεί πολλές φορές να του υπενθυμίσετε ένα επίτευγμά του. Τον ωραίο χιονάνθρωπο, που κάνατε το περασμένο Σαββατοκύριακο, τον ωραίο πύργο με το χώμα στις κούνιες…

Τα “μπράβο” να είναι ειλικρινή και καθημερινά. Τα παιδιά μας εκπλήσσουν ευχάριστα κάθε μέρα. Τότε θέλουν να ακούσουν τη μαγική λέξη από εμάς. Πρέπει να είστε ειλικρινείς και όχι “τσιγγούνηδες”.

Να του αναθέτετε δουλειές, ανάλογα με την ηλικία του. Μην γίνεστε παράλογοι. Δεν μπορείτε να απαιτείτε από ένα παιδί τριών ετών να γράφει όλα τα γράμματα της ΑΒ, για παράδειγμα. Κάθε πράμα στον καιρό του… έλεγαν οι παλιοί κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Διαβάστε Επίσης  Παιδικό άσθμα: Μέτρα πρόληψης για γονείς

*Όταν πετυχαίνει έναν στόχο, δώστε του χρόνο να το χαρεί. Χρειάζεται και το παιδί να απολαύσει την επιτυχία του. Μόλις κάνει κάτι καλά, λοιπόν, μην σπεύσετε να του αναθέσετε την επόμενη αποστολή. Αφήστε το να το χαρεί ή ακόμα και να το καταστρέψει (εάν πρόκειται για μια ζωγραφιά ή μια κατασκευή)

Αφήστε το να λάβει πρωτοβουλίες. Αρκεί, φυσικά, να σας ρωτά πρώτα. Σε αυτές τις ηλικίες η λέξη “πρωτοβουλία” μάλλον μεταφράζεται με τη λέξη “πρόταση”. Θα δείτε ότι μόνο και μόνο, που θα δεχθείτε να κάνετε αυτό, που πρότεινε, θα το κάνει να νιώσει καλύτερα.

mother.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *