Μαρτάκια: Πως φτιάχνουμε τα υπέροχα βραχιόλια του Μάρτη και γιατί τα φοράμε

Μαρτάκια: Πως φτιάχνουμε τα υπέροχα βραχιόλια του Μάρτη και γιατί τα φοράμε

Η Άνοιξη έφτασε και ο πρώτος μήνας της, ο Μάρτης φέρνει μαζί του και το αγαπημένο έθιμο με τα άσπρα κόκκινα βραχιόλια!

Μαρτάκια: Πως φτιάχνουμε τα υπέροχα βραχιόλια του Μάρτη και γιατί τα φοράμε

Πρόκειται για μια όμορφη, παιχνιδιάρικη και δημιουργική λαϊκή παράδοση, αφού πέρα από την χρήση τους ως κόσμημα, τα Μαρτάκια έχουν και κάποιον συμβολισμό.

Εσείς γνωρίζετε τον λόγο για τον οποίο τα φτιάχνουμε και τα βάζουμε στο χέρι μας μόνο για έναν μήνα, αλλά και τι τα κάνουμε μόλις τα βγάλουμε;

Ανακαλύψτε στη συνέχεια όλα όσα σχετίζονται με το έθιμο αυτό, καθώς και πως μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας Μαρτάκι για έναν τυχερό και καλό Μάρτη!

Γιατί φοράμε το βραχιόλι του Μάρτη στο χέρι και τι συμβολίζει αυτό το έθιμο;
Το βραχιόλι Μάρτης είναι ένα πάρα πολύ παλιό έθιμο που υπάρχει στα Βαλκάνια. Πρόκειται για ένα χειροποίητο «κόσμημα» που είναι φτιαγμένο από μια άσπρη και μια κόκκινη κλωστή, οι οποίες έχουν στριφτεί ή πλεχτεί μεταξύ τους με διάφορους τρόπους.

Πιστεύεται πως έχει τις ρίζες του στα Ελευσίνια Μυστήρια της Αρχαίας Ελλάδας, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την οποία αποκαλούν Κρόκη, τόσο στο δεξί τους χέρι, όσο και στο αριστερό τους πόδι.

Το συγκεκριμένο άσπρο κόκκινο βραχιόλι, που είναι γνωστό και ως Μαρτάκι ή Μαρτιά, φτιάχνεται στις 28 ή 29 Φεβρουαρίου και φοριέται από την 1η του Μάρτη μέχρι και το τέλος του, στον καρπό του χεριού. Το έθιμο αυτό σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, προστατεύει κυρίως τα πρόσωπα των παιδιών που το φορούν από τον ισχυρό πρώτο ήλιο της Άνοιξης, έτσι ώστε να μην καούν, αλλά και από άλλες ασθένειες. Επίσης, βοηθά στο να μην τα πιάνει το μάτι.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλοί ακόμη συμβολισμοί που είναι λιγότερο γνωστοί.

Μαρτάκια: Πως φτιάχνουμε τα υπέροχα βραχιόλια του Μάρτη και γιατί τα φοράμε

Πότε βγάζουμε το Μάρτη;

Όπως ήδη αναφέραμε, τον Μάρτη τον βγάζουμε στο τέλος του μήνα. Και όσον αφορά το τι τον κάνουμε, υπάρχουν δύο εκδοχές σύμφωνα πάντα με το έθιμο.

Διαβάστε Επίσης  Κοροναϊός: Προειδοποίηση για «νέο κύμα» από δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον

Η μία λέει πως καίμε τα μαρτιάτικα βραχιολάκια μαζί με τη λαμπάδα στην Ανάσταση και η άλλη πως το αφήνουμε στις τριανταφυλλιές ή ψηλά στα δέντρα μόλις δούμε το πρώτο χελιδόνι, έτσι ώστε να το πάρει και να το χρησιμοποιήσει στο χτίσιμο του σπιτιού του.

Πως να φτιάξετε Μαρτάκια για το χέρι

Υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να κάνετε μόνη σας ένα βραχιόλι του Μάρτη. Κάποιοι χρησιμοποιούν μόνο κλωστές, ενώ άλλοι το στολίζουν με διάφορα διακοσμητικά υλικά από μέταλλο, χάντρες ή και ματάκια.

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους κλασικούς, αλλά και πρωτότυπους τρόπους για να πλέξετε τη δική σας Μαρτιά για το χέρι.

Ο πιο απλός DIY Μάρτης με άσπρη και κόκκινη κλωστή

Πρόκειται για ένα από τα πιο απλά σχέδια που μπορεί να φτιάξει ακόμη και ένα μικρό παιδί. Για τη δημιουργία του θα χρειαστείτε δυο κλωστές, μία άσπρη και μία κόκκινη. Αντί για κλωστή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνια, κορδέλες ή μαλλί.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Κόψτε τις δυο χρωματιστές κλωστές σε ένα μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από την περίμετρο του καρπού σας.
Πιάστε τις μαζί και κάντε έναν κόμπο στη μία του πλευρά.

Στη συνέχεια αρχίστε να στριφογυρίζετε τις κλωστές ώστε να πλεχτούν μεταξύ τους.

Μόλις φτάσετε στο τέλος κάντε έναν κόμπο και μετά δέστε το στο χέρι σας.

Αυτό ήταν! Τόσο απλά έχετε κάνει τον δικό σας Μάρτη.

Αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε και με 4 κλωστές (2 λευκές και 2 κόκκινες), έτσι ώστε να είναι πιο σταθερό και χοντρό.

 

Εναλλακτικά, υπάρχει και το σχέδιο της πλεξούδας, για το οποίο θα χρειαστείτε 3 μονές ή 3 διπλές κλωστές. Μάλιστα στη διπλή εκδοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 3 μέρη με μία λευκή και μια κόκκινη κλωστή.

Βραχιόλια Μαρτάκια φτιαγμένα με χάντρες

Εκτός από τα κλασικά ερυθρόλευκα βραχιόλια με κλωστή, μπορείτε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε κάποιο με χάντρες. Επιλέξτε λοιπόν τις άσπρες και κόκκινες χάντρες που προτιμάτε και ενώστε τις εναλλάξ για να κάνετε το δικό σας σχέδιο.

Οι χάντρες μπορεί να είναι μεγάλες ή μικρές, είτε να χρησιμοποιήσετε μια μείξη μεγεθών.

Διαβάστε Επίσης  Οι «Βάτραχοι» αποθεώθηκαν στην Επίδαυρο

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο μάτι, μια θαλασσιά χάντρα ή κάποιο μεταλλικό σχέδιο

Μαρτάκια: Πως φτιάχνουμε τα υπέροχα βραχιόλια του Μάρτη και γιατί τα φοράμε

Πως να πλέξετε ένα υπέροχο μακραμέ βραχιολάκι του Μάρτη

Το μακραμέ είναι μια ιδιαίτερη τεχνική πλεξίματος που θέλει λίγη εξάσκηση. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι οι κόμποι που σχηματίζονται πλέκοντας τα χρωματιστά κορδόνια – κλωστές.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε βήμα βήμα την κατασκευή ενός εντυπωσιακού βραχιολιού Μάρτη με την τεχνική των κόμπων μακραμέ, διακοσμημένο με μεταλλικά αξεσουάρ.

 

Πως να κάνετε μαρτάκια με την τεχνική kumihimo

Μια ιδιαίτερη, αλλά με όμορφο αποτέλεσμα πλέξη για τα Μαρτάκια σας είναι και αυτή της τεχνικής Kumihimo.

Για να την πετύχετε θα χρειαστείτε είτε έναν έτοιμο δίσκο Kumihimo από τα καταστήματα πλέξης ή ένα χαρτόνι για να κατασκευάσετε τον δικό σας. Το σχέδιο του θυμίζει λουλούδι ή απλά έναν κύκλο με οπές στις άκρες, αν δεν θέλετε να τις στρογγυλοποιήσετε.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και μάθετε πως θα κάνετε τον δικό σας δίσκο, αλλά και ποια είναι τα βήματα για την ιδιαίτερη αυτή τεχνική πλεξίματος για βραχιολάκια του Μάρτη και όχι μόνο.

 

Πως να πλέξετε Μαρτάκια με βελονάκι

Ακόμη μια ενδιαφέρουσα τεχνική κατασκευής Μάρτη είναι και το πλεκτό. Μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ένα βελονάκι πλεξίματος και δυο νήματα μαλλιού.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θέλει λίγη εξάσκηση για να δημιουργηθεί, αλλά δεν είναι δύσκολο να το πετύχετε αν ακολουθήσετε τα βήματα του παρακάτω βίντεο.

 

.

Ιδέες για πρωτότυπα βραχιόλια του Μάρτη με διάφορα διακοσμητικά υλικά

Πέρα από τα παραπάνω σχέδια και τεχνικές για να κάνετε τα δικά σας Μαρτάκια, υπάρχουν πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες παραλλαγές που κυκλοφορούν στα καταστήματα, κάποιες εκ των οποίων μπορείτε να τις φτιάξετε και μόνη σας.

Πάρτε λοιπόν έμπνευση από τα παρακάτω βραχιόλια Μάρτη και προμηθευτείτε τα υλικά από κάποιο χαντράδικο ή μέσω διαδικτύου και δημιουργήστε το δικό σας μοναδικό Μαρτάκι.

 

 

 

Μαρτάκια: Πως φτιάχνουμε τα υπέροχα βραχιόλια του Μάρτη και γιατί τα φοράμε

 

Μαρτάκια: Πως φτιάχνουμε τα υπέροχα βραχιόλια του Μάρτη και γιατί τα φοράμε

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *