Τα περισσότερα παιδιά όταν τους απαγορεύουν κάτι, καταφεύγουν στα γνωστά όπλα, το κλάμα και τη γκρίνια. Κάποια παιδιά όμως, συνήθως από 3 – 4 ετών και πάνω, έχουν ένα ακόμα μυστικό όπλο, τα μούτρα.
Όταν ένα παιδί κάνει μούτρα στους γονείς του, στην πραγματικότητα εκδηλώνει το θυμό του με ένα σιωπηλό τρόπο. Δεν φωνάζει, δεν κλαίει, δεν διαμαρτύρεται, αλλά αντίθετα κάθεται ήσυχο με κατεβασμένα τα χέρια, σουφρωμένα τα χείλη και μια ξινισμένη έκφραση στο πρόσωπο του, που κάνει τους γονείς να αναπολούν τις παλιές καλές εκρήξεις θυμού.
Τα μούτρα είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να πετύχει το παιδί αυτό που θέλει, καθώς οι γονείς συνήθως υποκύπτουν όταν το παιδί τους δεν τους μιλάει, δεν τους κοιτάει και δείχνει τόσο στεναχωρημένο. Να θυμάστε, όμως, ότι αν ενδώσετε μια φορά στα μούτρα, τότε το παιδί θα καταφεύγει σε αυτό το κόλπο κάθε φορά που του αρνείστε κάτι ή το μαλώνετε για κάτι. Πώς , λοιπόν, αντιμετωπίζουμε ένα παιδί που μας κρατάει μούτρα;
Αγνοήστε το. Όταν το παιδί δει ότι με τη συμπεριφορά του δεν πετυχαίνει τίποτα, τότε θα ξεμουτρώσει από μόνο του. Μην δείξετε στο παιδί ότι ενοχλείστε από τα μούτρα του και συνεχίστε να ασχολείστε με ότι κάνατε.
Ζητήστε του να πάει στο δωμάτιο του. Αν όμως πραγματικά σας ενοχλεί, στείλτε το παιδί στο δωμάτιο του και πείτε του ότι μπορεί να βγει μόνο όταν σταματήσει να κάνει μούτρα.
Κάντε το να σας μιλήσει. Ζητήστε του να σας εξηγήσει γιατί συμπεριφέρεται έτσι. Πείτε του πως ο καλύτερος τρόπος να λύνετε τα προβλήματα που το απασχολούν είναι με τη συζήτηση και όχι με τα μούτρα.
Μην το καλοπιάνετε, για να χαλαρώσει. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να σταματήσει το παιδί να κάνει μούτρα την συγκεκριμένη στιγμή, επειδή θα του δώσετε π.χ. μια καραμέλα, αλλά να καταλάβει πως αυτή η συμπεριφορά δεν επιτρέπεται.
Μην κάνετε εσείς μούτρα. Είναι πιθανόν το παιδί να αντέγραψε αυτή τη συμπεριφορά από εσάς, βλέποντας π.χ. να μουτρώνετε στον σύζυγο σας. Γι’ αυτό προσέχετε πως συμπεριφέρεστε.