Επίμονος βήχας: 5 σπιτικές θεραπείες αντιμετώπισης ανάλογα με τον τύπο του

Βήχας : 5 σπιτικές θεραπείες για να ηρεμήσετε

Μήπως ο βήχας σε κρατάει ξύπνια τα τελευταία βράδια; Ποτέ δεν είναι εύκολη η καθημερινότητά σου όταν έχεις έναν επίμονο βήχα.

 Επίμονος βήχας: 5 σπιτικές θεραπείες αντιμετώπισης ανάλογα με τον τύπο του

Αν και είναι εξαιρετικά ενοχλητικός, είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σου διατηρεί τους αεραγωγούς σου καθαρούς. Το φλέγμα ή η σκόνη και το τσιγάρο ενεργοποιούν τα νεύρα και τους αεραγωγούς στο λαιμό σου για να στείλουν στον εγκέφαλο την επιθυμία για βήχα. Ο εγκέφαλος καθοδηγεί τους μύες στο στήθος και την κοιλιά σου, ώστε να δώσουν στους πνεύμονες μία γερή ώθηση αέρα και να αποβάλουν αυτό που προκαλεί τον ερεθισμό.

Ωστόσο, ένας επίμονος για εβδομάδες βήχας μπορεί να οφείλεται σε κάποια πάθηση που χρειάζεται ιατρική προσοχή.

Οι τύποι του βήχα

Υπάρχουν δύο τύποι βήχα: ξηρός ή υγρός/ παραγωγικός βήχας. Ο ξηρός βήχας δεν παράγει καθόλου φλέγματα. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός ερεθισμένου αεραγωγού, όπως ο λαιμός, που προκαλείται από κάποιο αλλεργιογόνο, τον ξηρό αέρα, τη σκόνη ή κάποιο τυχαίο γαργάλημα στο πίσω μέρος του λαιμού. Όταν έχεις ένα τέτοιο βήχα, πρέπει να ψάχνεις για συνταγές με καταπραϋντικές δράσεις, καθώς αυτά τα συστατικά ηρεμούν τους ερεθισμένες βλεννογόνους και βοηθούν στην απομάκρυνση αυτού που ερεθίζει το λαιμό σου.

Ο υγρός ή παραγωγικός βήχας είναι αυτός που παράγει και φλέγμα. Αυτό είναι κάτι καλό, επειδή το σώμα σου πρέπει να αποβάλει το φλέγμα που περισσεύει και τα βακτήρια ή τον ιό που έχουν παγιδευτεί εκεί. Όταν αραιώνεις το φλέγμα αυτό, γίνεται πιο εύκολη υπόθεση μετά για το σώμα σου η αποβολή του. Για αυτό το λόγο πρέπει να βρεις κάποια σπιτική συνταγή με αποχρεμπτικές ικανότητες για να τον σταματήσεις.

Εύκολες, σπιτικές θεραπείες για το βήχα, ανάλογα με τον τύπο

Τώρα που έμαθες και αναγνώρισες τον τύπο του βήχα που σε βασανίζει τελευταία, αντί να τρέξεις στο φαρμακείο να αγοράσεις κάποιο σιρόπι, δοκίμασε πρώτα κάποιες από αυτές τις σπιτικές συνταγές, που δε θα σου κοστίσουν καθόλου, ενώ είναι εντελώς φυσικές και θρεπτικές για τον οργανισμό σου, με υπέροχη γεύση.

Διαβάστε Επίσης  Goji berry για το ανοσοποιητικό και παχύ έντερο!

1. Μέλι
Το μέλι είναι εξαιρετικό όταν θέλεις να μαλακώσεις το λαιμό σου, προστατεύοντας αποτελεσματικά τους ερεθισμένους βλεννογόνους, χάρη στις κολλώδεις ιδιότητές του. Επίσης, οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες βοηθούν πολύ, ειδικά στο βήχα που οφείλεται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη.

Φάε μία κουταλιά της σούπας μέλι 2 με 3 φορές την ημέρα για να ανακουφιστείς από το βήχα. Αν ο βήχας σού διακόπτει τον ύπνο, πάρε μία κουταλιά πριν πέσεις για ύπνο. Προσάρμοσε τη δοσολογία ανάλογα για τα παιδιά, από μία κουταλιά του γλυκού μέχρι μία κουταλιά της σούπας. Ωστόσο, μη δίνεις μέλι σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και κάτω, λόγω του κινδύνου της αλλαντίασης.

 

2. Γαργάρες με αλατισμένο νερό
Μία παραδοσιακή θεραπεία για τον πονόλαιμο είναι οι γαργάρες με αλατισμένο νερό, οι οποίες ανακουφίζουν τη δυσφορία του βήχα μέσω της ώσμωσης. Η αύξηση της συγκέντρωσης του αλατιού έξω από τα κύτταρα των βλεννογόνων οδηγεί το νερό να ρέει έξω από τα κύτταρα, στην περιβάλλουσα περιοχή. Όταν αυτό συμβαίνει, μειώνεται η φλεγμονή και κατ’ επέκταση και η ενόχληση.

Ανάμειξε 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι με περίπου 250ml ζεστού νερού. Χρησιμοποίησε το διάλυμα για να κάνεις γαργάρες για 15 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε τη διαδικασία με το νερό που έχει απομείνει. Ξέβγαλε με φρέσκο νερό.

 

3. Μέλι και πιπέρι
Σίγουρα γνωρίζεις ότι το μαύρο πιπέρι σου προκαλεί βήχα και φτέρνισμα. Αυτή η ικανότητα του μαύρου πιπεριού το καθιστά ένα εξαιρετικό αποσυμφορητικό, ιδιαίτερα για βήχες με φλέγμα ή συμφόρηση στο στήθος. Το μέλι προσθέτει την αντιβακτηριδιακή του ικανότητα και κάνει το μαύρο πιπέρι λιγότερο ερεθιστικό.

Βάλε σε μία κούπα μία κουταλιά του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και μία κουταλιά της σούπας μέλι και κάλυψε με βραστό νερό. Ανακάτεψε για να διασκορπίσεις τους κόκκους του πιπεριού και άφησέ το να μουσκέψει για 10 λεπτά. Ανακάτεψε άλλη μία φορά πριν το πιεις. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία μία με δύο φορές την ημέρα, για να αποβάλεις το φλέγμα.

Διαβάστε Επίσης  Θεραπεία με ζάχαρη και ελαιόλαδο για το δέρμα

 

4. Τζίντζερ και μέντα
Και τα δύο βοηθούν να σταματήσει το γαργαλητό στο πίσω μέρος του λαιμού που προκαλεί το βήχα. Το τζίντζερ ακόμα λειτουργεί σαν αποχρεμπτικό, βοηθώντας στην αποβολή του φλέγματος που έχει παγιδευτεί στους αεραγωγούς σου.

Βράσε 3 κουταλιές της σούπας κομμένο τζίντζερ και 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα σε 4 κούπες νερό. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, χαμήλωσε τη θερμοκρασία και άφησε να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί στο μισό το νερό. Σούρωσε το υγρό και πρόσθεσε μία κούπα μέλι. Ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Μετάφερε το υγρό σε ένα μπουκάλι και τοποθέτησε στο ψυγείο για 3 βδομάδες. Πάρε 1 κουταλιά της σούπας κάθε λίγες ώρες ή όποτε νιώθεις ότι χρειάζεται, για να ανακουφιστείς από το βήχα.

Επίμονος βήχας: 5 σπιτικές θεραπείες αντιμετώπισης ανάλογα με τον τύπο του

5. Ατμός
Ο ατμός αποτελεί μία από τις ευκολότερες και γρηγορότερες ανακουφίσεις από το βήχα. Όχι μόνο έχει την ικανότητα να απελευθερώνει αμέσως το φλέγμα από τους αεραγωγούς σου αλλά μπορείς να προσθέσεις και διάφορα αιθέρια έλαια για να ενισχύσεις τα οφέλη για την υγεία σου.

Γέμισε μέχρι τη μέση ένα μπολ με βραστό νερό. Άφησε να παγώσει για 30-60 δευτερόλεπτα και πρόσθεσε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Ανακάτεψε γρήγορα για να απελευθερώσεις τον ατμό. Βάλε μία πετσέτα στο κεφάλι σου σαν τέντα και σκύψε πάνω από το μπολ, για να εγκλωβίσεις τον ατμό. Εισέπνευσε βαθιά. Ακολούθησε αυτή την τακτική για 5-10 λεπτά δύο με τρεις φορές την ημέρα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *