Τεράστια ερωτηματικά δημιουργούν πλέον οι χειρισμοί των Αρχών στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τα πιθανά ευρήματα των τοξικολογικών εξετάσεων που όφειλαν να πραγματοποιήσουν στην υπόθεση της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα.
Σήμερα έφθασε στα γραφεία μας mail τοξικολόγου από ξένη χώρα ο οποίος διερωτάται για ποιον λόγο οι υπεύθυνοι επέτρεψαν να μείνει ανεκμετάλλευτο το χρονικό παράθυρο για την ανεύρεση της επίμαχης ουσίας, η οποία πιθανώς χορηγήθηκε από τους φερόμενους ως δράστες. Υπήρχε λύση πολύ απλή και ευτυχώς συνεχίζει να υπάρχει. Είναι η λήψη τριχών από τα μαλλιά της Γεωργίας. Στην κερατίνη του τριχωτού της κεφαλής οι ουσίες αυτές ανιχνεύονται επί σειρά μηνών, όχι απλά ημερών.
Το τοξικολογικό εργαστήριο του ΑΠΘ διαθέτει τον κατάλληλο φασματογράφο μάζας! Τίθεται λοιπόν το επίμαχο ερώτημα. Αφού αμέλησαν εισαγγελέας και ιατροδικαστής να ζητήσουν άμεσα αιμοληψία γιατί αμέλησαν στη συνέχεια να αποστείλουν βιολογικό υλικό σε τοξικολογικό εργαστήριο; Από άγνοια; Από αδιαφορία; Περίεργα πράγματα. Αλήθεια ποιος εγκέφαλος συνέλαβε τη φαεινή ιδέα, δείγμα ούρων να σταλεί στην Ελβετία; Δεν γνωρίζουν ότι η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας μετέφερε την έδρα της εκεί; Δεν σκέφθηκαν ότι η καχυποψία του κόσμου θα δημιουργούσε τοξικούς συνειρμούς;
Η Ελλάδα δεν διέθετε κατάλληλα εργαστήρια; Κύριοι υπεύθυνοι αναλογιστείτε τις ευθύνες σας. Αυτή η ιστορία δεν πρόκειται ούτε να ξεχαστεί, πολύ περισσότερο δε να συγκαλυφθεί! Σήμερα κιόλας βιολογικό υλικό στον φασματογράφο μάζας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για να σταματήσουν οι ψίθυροι!
Διαβάστε το mail του τοξικολόγου:
Με έκπληξη διάβασα ότι «χάθηκε το παράθυρο» ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών στο αίμα και στα ούρα της άτυχης Γεωργίας Μπίκα. Η επιστήμη της Τοξικολογίας, διαθέτει και άλλα μέσα ανίχνευσης ουσιών οι οποίες εμπλέκονται σε εγκλήματα βιασμού.
Συχνά τα θύματα δεν καταφεύγουν άμεσα στις αρχές με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμα ιατροδικαστικά στοιχεία. Η τοξικολογική ανάλυση τριχών, αποτελεί κοινή πρακτική στο εξωτερικό και συνίσταται σε περιπτώσεις όπως η παρούσα.
Οι ανθρώπινες τρίχες μεγαλώνουν κατά μέσο όρο ένα με ενάμιση εκατοστό το μήνα καταγράφοντας τις χημικές ενώσεις στις οποίες έχει εκτεθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός σε αυτό το διάστημα. Είναι επιστημονικά καταγεγραμμένη η ανίχνευση ναρκωτικής ουσίας βιασμού (γ-υδροξυβουτυρικόοξύ ή GBHουσία ανασταλτική του κεντρικού νευρικού συστήματος), ακόμη και κατόπιν μιας και μόνης εκθέσεως στις ουσίες αυτές, όπως έχει θεμελιωθεί η υπόθεση για την περίπτωση που εξετάζεται (Κintzetal., 2003), και μάλιστα ακόμη και δώδεκα μήνες μετά από την μία και μοναδική έκθεση του ατόμου στην ουσία αυτή (Busardoetal.2017).
Η άμεση λήψη δείγματος τριχών από το θύμα θα λύσει το πρόβλημα της «απώλειας του χρονικού παραθύρου» και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στον προσδιορισμό της ακούσιας χορηγήσεως ή μη ναρκωτικής ουσίας την επίμαχη χρονική στιγμή.