Ανησυχία για τον αριθμό θανάτων – Μεγάλο «αγκάθι» οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Στον αυξημένο αριθμό θανάτων σε σχέση με τα περιστατικά που έχουμε στη χώρα μας αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Ιωάννης Κιουμής, εστιάζοντας στο κομμάτι των συνθηκών μέσα στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

«Με τον αριθμό του κρουσμάτων που έχουμε στη χώρα, οι θάνατοι συγκριτικά με άλλες χώρες είναι υπερβολικοί. Αυτό γεννά πολλά ερωτήματα», δήλωσε στο Open ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

«Ζούμε σε μία χώρα με πιο γηρασμένο πληθυσμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είμαστε η πιο γηρασμένη χώρα. Η Ιταλία για παράδειγμα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό. Όμως θα πρέπει να κοιτάξουμε και πιο εσωτερικά. Θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει με τα νοσοκομεία, τις ΜΕΘ, τη δυνατότητα αντiμετώπισης τέτοιων καταστάσεων και την ετοιμότητα υλικού, μηχανημάτων και γνώσεων. Έχει αρκετά ευαίσθητα σημείο το θέμα», ανέφερε ο κ. Κιουμής.

Τι αναφέρει ευρωπαϊκή έρευνα

Οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις είναι εκ των βασικών αιτίων θανάτου για το 33% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που πεθαίνουν μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με στοιχεία από ευρωπαϊκή μελέτη, που αναφέρθηκαν προ μηνών με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών.

Διαβάστε Επίσης  ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ – Εξελίξεις: Ο Ορφέας σκοτώνει τον Μάνο – Σειρά έχει ο γιος του

Στις ΜΕΘ που είναι η «καρδιά» του νοσοκομείου καταγράφεται το 20% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων λόγω της ευκολίας μετάδοσης των μικροβίων στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

Τρεις παράγοντες των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Ένας παράγοντας είναι το νοσοκομειακό περιβάλλον και η υγιεινή, καθώς τα μικρόβια στα νοσοκομεία διασπείρονται από το προσωπικό, αλλά και από τους επισκέπτες. Όμως ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι ότι η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία τόσο στην κατανάλωση ή και κατάχρηση αντιβιοτικών όσο και στην αντοχή των μικροβίων σε αυτά (δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος).

Άλλωστε σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες το 70% των ασθενών στις ΜΕΘ παίρνουν κάποιο αντιβιοτικό και στο 30% των περιπτώσεων δεν είναι αναγκαίο. Οπότε η κατάχρηση των αντιβιοτικών φαρμάκων ή η μη ορθή χορήγησή τους αποτελεί βασικός παράγοντας στην ανθεκτικότητα που μπορεί να αποκτήσει ο ιός, μειώνοντας δραστικά την αποτελεσματικότητά τους.

Διαβάστε Επίσης  Ανδραβίδα: Πατέρας έσφαξε μητέρα και τα δύο παιδιά του και μετά αυτοκτόνησε

Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας

Στην Ελλάδα ο επιπολασμός των πολυανθεκτικών λοιμώξεων είναι 9%, ενώ στην ΕΕ 6%, δεδομένο που δεν προκαλεί εντύπωση καθώς η χώρα μας σύμφωνα με το ECDC το 2019 ήταν 1η στην κατανάλωση αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά.

Συγκεκριμένα, καθ’ όλη την περίοδο της πανθημίας του Covid-19 σημειώθηκε αύξηση στην κατανάλωση αντιβιοτικών «υπό τον φόβο του κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης».

Σχετικά με την ικανότητα να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις την οποία επισήμανε ο κ. Κιουμής, κάτι που έγκειται στο πλαίσιο της γνώσης, προϋποθέτει την ανάγκη εκπαίδευσης τόσο των γιατρών όσο και των πολιτών, για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, αλλά και την ενδυνάμωση του ρόλου των Επιτροπών Λοιμώξεων στα νοσοκομεία.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *