Παστέλι, η γλυκιά υπερτροφή που δυναμώνει

Παστέλι, η γλυκιά υπερτροφή που δυναμώνει

Μερίδες
6

Το μέλι και το σουσάμι ήταν κύρια συστατικά της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων, και έφτιαχναν διάφορα εδέσματα με αυτά. Το κλασικότερο ήταν το σημερινό παστέλι, ένα γλυκό με υψηλή διατροφική αξία αλλά και πολύ θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Χάρη στα υλικά του, μας χορταίνει αλλά και μας προστατεύει.

Με λίγα λόγια είναι το τέλειο γλυκό για να προστατευούμε από τους ιούς. Αν και η σύγχρονη ονομασία “παστέλι” είναι μάλλον ιταλική, στην αρχαιοελληνική κουζίνα καταγράφονται γλυκά που μοιάζουν πολύ με το σημερινό παστέλι. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα το αναφέρει ως “ίντριον” ενώ ο Ηρόδοτος, αποκαλεί “τονωτικό και ευγωνικό” ένα γλύκισμα από σουσάμι και μέλι. Επίσης, στην Κρήτη είχαν τον “κοπτοπλακοῦς” ή “γάστρις” που ήταν μια στρώση καρπών μεταξύ δύο στρώσεων απο αλεσμένο σουσάμι με μέλι.

Γενικά, φαίνεται ότι αυτό το είδος γλυκού, με σουσάμι και μέλι, οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν τόσο δυναμωτικό, που ήταν απαραίτητο ως τροφή πριν από κάθε στρατιωτική επιχείρηση στην αρχαιότητα και φυσικά δεν έλειπε από το διαιτολόγιο των Σπαρτιατών. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και θα το διαπιστώσετε!

Υλικά συνταγής

200 γρ. σουσάμι
300 γρ. μέλι
150 γρ. ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας π.χ. αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης, κλπ.
5 κουταλιές της σούπας ταχίνι με κακάο ή σκέτο ταχίνι
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
λίγο αλάτι (στην άκρη ενός μικρού κουταλιού)
λίγο ξύσμα από πορτοκάλι

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Πλένουμε με άφθονο νερό το σουσάμι και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Στη συνέχεια το βάζουμε σε ταψάκι μαζί με τους ξηρούς καρπούς και τα ψήνουμε μέχρι να καβουρδιστούν, να πάρουν δηλαδή χρυσαφένιο χρώμα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μέλι και το ταχίνι, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να πάρει μια βράση. Για να ελέγξουμε ότι το μέλι είναι έτοιμο, παίρνουμε μια κουταλιά και τη ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με νερό. Αν βυθιστεί χωρίς να “σπάσει”, δηλαδή χωρίς να κάνει σχέδια μέσα στο νερό, τότε είναι έτοιμο να ρίξουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Διαβάστε Επίσης  Κουνέλι με γιαούρτι (κρητική συνταγή)

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα, το αλάτι και το ξύσμα από πορτοκάλι και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Πρέπει το μείγμα να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας.

Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Με μια σπάτουλα το απλώνουμε να πάει παντού.

Όσο είναι ζεστό, κόβουμε το παστέλι σε μπάρες και το αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν πλέον κρυώσουν, τα παστέλια μας είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε!

Διατηρούμε τα δυναμωτικά παστέλια μας με ένα κουτί που κλείνει αεροστεγώς.

Τι ξέρετε για το παστέλι;

Το παστέλι είναι και νηστίσιμο! Μπορείτε να το φτιάξετε ακόμα και την Μεγάλη Εβδομάδα!
Παστέλια φτιάχνουν και σε πολλές άλλες κουζίνες. Για παράδειγμα, οι Ινδοί έχουν το Gajak σε πλάκες σαν το δικό μας (με ζάχαρη όμως) αλλά και το tilor laru (μπαλίτσες σουσαμιού με μέλι) για πρωινό σνακ, ενώ στο Πακιστάν το λένε Rewri, και μάλιστα η πόλη Chakwal φημίζεται για αυτό το προϊόν. Αλλα και στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Ινδονησία, φτιάχνουν ένα γλυκό με σουσάμι. Το λένε Ting-Ting Wijen, ενώ αν έχει ξηρούς καρπούς λέγεται Ting-Ting Kacang. Πιο κοντά σε εμάς, στην Πολωνία, έχουν το “sezamki” που αποτελείται από σπόρους σουσαμιού σε λεπτές στρώσεις μελιού. Στο βόρειο Ιράν, το γλυκό από σουσάμι και μέλι λέγεται “Peshtezik” και συχνά περιλαμβάνει και καρπούς όπως καρύδια. Στην Μέση Ανατολή, (Παλαιστίνη, Συρία, Ιορδανία, Λίβανο) το λένε “simsimiyah” ή “simismiyeh” και το φτιάχνουν είτε κρατσανιστό είτε μαλακό όπως εμείς.

Διαβάστε Επίσης  Ραφιόλια με κρεμμύδια

Γιατί το παστέλι είναι πραγματική σούπερ υπερτροφή;

Γιατί αποτελείται από αγνά υλικά, κάθε ένα από τα οποία είναι από μόνο του μια υπετροφή.

Το Μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και φρουκτόζη), περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο) και νερό.

Το Σουσάμι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέας, σε πρωτεΐνη αλλά και σε διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Μεταξύ αυτών, το ασβέστιο και ο σίδηρος βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες. Αποτελεί πηγή σεληνίου, φωσφόρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και χαλκού.

Το Ταχίνι είναι πλούσιο σε αμινοξέα, παρέχει υψηλές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου – μέταλλα, σελήνιο όπως και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη κτλ.). Παρόλο που είναι λιπαρό τρόφιμο δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και είναι καλή επιλογή για άτομα που προσέχουν την χοληστερίνη τους.

Η Κανελα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, κάλιο και ασβέστιο. Δίνει ενέργεια ενώ ο συνδυασμός μέλι με κανέλα χρησιμοποιείται από πολύ παλιά και ως φάρμακο!

Το Κακάο περιέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο, καροτίνη, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, φλαβανοειδή, απαραίτητα λιπαρά και πλήθος αντιοξειδωτικών, σε τέτοια συγκέντρωση που σπάνια συναντάμε σε άλλες υπερτροφές, φρούτα ή λαχανικά.

Το Πορτοκάλι περιέχει κυρίως Βιταμίνη C αλλά και σημαντικές ποσότητες φολικού οξέος (βιταμίνη Β9), θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο. Αυτό που δεν ξέρετε όμως είναι ότι η φλούδα του πορτοκαλιού περιέχει στην πραγματικότητα υψηλότερες ποσότητες συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών από ότι η σάρκα που συνήθως τρώμε!

Αλλά και οι Ξηροί Καρποί κάνουν καλό στον οργανισμό μας, μια και αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, υδατανθράκων, φυλλικού οξέος, βιταμινών Α και Ε, χαλκού, σεληνίου, αντιοξειδωτικών στοιχείων και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *