3 συνήθειες που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία

Οι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν καθοριστικά τη σωματική και ψυχική υγεία μας

3 συνήθειες που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία

3 συνήθειες που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία

Έχετε παρατηρήσει πώς επηρεάζεται η διάθεσή σας όταν δεν κοιμάστε ποιοτικά για μερικές ημέρες; Όχι, δεν είναι η ιδέα σας, αλλά η πραγματικότητα: ο ύπνος επηρεάζει σημαντικά τη διάθεση αλλά και την ψυχική υγεία.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology εξέτασε τη σύνδεση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των συνηθειών του τρόπου ζωής και είχε μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα.

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 1.100 νεαρούς ενήλικες στη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις συνήθειές τους γύρω από τον ύπνο, τη σωματική δραστηριότητα και το τι έτρωγαν. Εξέτασαν επίσης παράγοντες όπως τα δημογραφικά στοιχεία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι συνθήκες υγείας και η κατανάλωση αλκοόλ που μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι η ποιότητα του ύπνου ήταν ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας της ψυχικής υγείας. Ακολούθησε σε μικρή απόσταση η ποσότητα ύπνου, η σωματική δραστηριότητα και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Εν ολίγοις, ο επαρκής ύπνος, η σωματική δραστηριότητα και η ισορροπημένη διατροφή συνδέθηκαν με βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη ψυχική υγεία. Έτσι, μπορείτε να βελτιώσετε τη σωματική αλλά και την ψυχική σας υγεία εστιάζοντας σε αυτές τις τρεις βασικές συνήθειες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για πιο ποιοτικό ύπνο, γυμναστική και υγιεινή διατροφή.

Διαβάστε Επίσης  Χάστε βάρος με περπάτημα - γίνεται!

 

1. Ύπνος

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με λιγότερο από οκτώ ώρες και περισσότερες από 12 ώρες ύπνου είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα συμπτωμάτων κατάθλιψης και χαμηλότερη αίσθηση ευεξίας. Αυτό σημαίνει ότι ο περισσότερος ύπνος δεν είναι απαραίτητα καλύτερος αν δεν είναι ποιοτικός . Πώς μπορείτε λοιπόν να βελτιώσετε την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σας; Όλα ξεκινούν με τη δημιουργία μιας υγιεινής νυχτερινής ρουτίνας. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές:

  • Φροντίστε να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου πηγαίνοντας για ύπνο και ξυπνώντας τις ίδιες ώρες κάθε ημέρα
  • Κλείστε τις οθόνες τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο
  • Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν τον ύπνο
  • Υιοθετήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα προτού ξαπλώσετε (κάντε ένα χλιαρό ντους, διαβάστε το βιβλίο σας)

 

2. Άσκηση

Όταν γυμνάζεστε, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συναισθήματα ευεξίας. Αν ψάχνετε λοιπόν τρόπο να τονώσετε τη διάθεσή σας, γυμναστείτε. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να κάνετε την αρχή:

  • Επιλέξτε μια δραστηριότητα που πραγματικά σας αρέσει. Αν δεν σας αρέσει να τρέχετε, επιλέξτε κάτι άλλο.
    Εμπλέξτε και την οικογένειά σας. Πηγαίνετε μαζί μια βόλτα, για πεζοπορία ή ποδήλατο.
  • Οργανώστε το πρόγραμμά σας με ώρες αφιερωμένες στην άσκηση
  • Δοκιμάστε μια εφαρμογή παρακολούθησης φυσικής κατάστασης ή ένα online μάθημα
Διαβάστε Επίσης  Γιατί πρέπει να αρχίσεις να τρως περισσότερα μανιτάρια

 

3. Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας για την ψυχική υγεία. Τούτου λεχθέντος, η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είχε σημαντικά αποτελέσματα στη συνολική ευημερία. Άλλωστε, η διατροφή είναι γνωστό ότι επηρεάζει τα πάνατα: από το βάρος και το δέρμα μέχρι τα επίπεδα άγχους. Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών:

 

  • Προσθέστε λαχανικά σε τροφές που ήδη τρώτε, όπως ζυμαρικά, ομελέτες ή μαγειρευτά.
  • Συνδυάστε τα φρούτα με γιαούρτι, φιστικοβούτυρο ή ξηρούς καρπούς για να σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο.
  • Προσθέστε φρούτα και λαχανικά σε smoothies.

Να θυμάστε ότι…

Η ψυχική υγεία είναι περίπλοκη και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά η επιστήμη συνεχίζει να ρίχνει φως σε παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας μας. Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζετε θέματα ψυχικής υγείας, απευθυνθείτε σε έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *