Εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Όμικρον» στην Ευρώπη

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Όμικρον» στην ΕυρώπηΗ παραλλαγή «Όμικρον» εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες, με τον εντοπισμό ή την επιβεβαίωση περιστατικών στην Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστραλία, ενώ παράλληλα εντείνονται οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «εισαγωγή» αυτού του στελέχους.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της G7

Η Βρετανία αποφάσισε να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις. Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα από πλευράς του Λονδίνου, που ανακοίνωσε νέα μέτρα για την παραλλαγή «Όμικρον».

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, από σήμερα, Δευτέρα, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα καταστήματα, σε κοινόχρηστους χώρους των σχολείων και στα μέσα μεταφοράς, ενώ όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ PCR, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

ΠΟΥ: Θα χρειαστεί χρόνος για να κατανοήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 ή αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνολικό αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα μόνο της παραλλαγής Όμικρον, εξήγησε ο Οργανισμός. Υπενθύμισε ότι θα χρειαστούν «μέρες έως και αρκετές εβδομάδες» μέχρι να εκτιμήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι.

Ο εντοπισμός της «Όμικρον» από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής σήμανε παγκόσμιο συναγερμό. Η μια κυβέρνηση μετά την άλλη -με τελευταία στη σειρά, απόψε, τη Ρουάντα- επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της νότιας Αφρικής, φοβούμενες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα καλύπτουν την παραλλαγή αυτήν και θα ανατραπεί η εν τω γίγνεσθαι οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειες της παραλλαγής στα αντίμετρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων για την Covid-19.

Που εντοπίστηκαν τα πρώτα περιστατικά

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό ότι εντοπίστηκαν 13 περιστατικά της Όμικρον μεταξύ των επιβατών δύο πτήσεων που έφτασαν στο Άμστερνταμ την Παρασκευή από τη Νότια Αφρική. Εξετάστηκαν συνολικά περισσότεροι από 600 επιβάτες και εντοπίστηκαν 61 κρούσματα της Covid-19. «Μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε οκτώ πιθανά περιστατικά της παραλλαγής «Όμικρον» σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ασθενείς ήρθαν στη Γαλλία από την περιοχή της νότιας Αφρικής. Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Διαβάστε Επίσης  Καιρός: Θερμή εισβολή στην Ελλάδα – Έρχεται καύσωνας διαρκείας

Το υπουργείο Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι εντοπίστηκαν, για πρώτη φορά, δύο περιστατικά της παραλλαγής «Όμικρον» του νέου κορονοϊού· πρόκειται για δύο πρόσωπα τα οποία είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία. Οι δύο ασθενείς έχουν τεθεί σε απομόνωση στην Οτάβα και οι αρχές ιχνηλατούν τις επαφές τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της επαρχίας Οντάριο.

Το καναδικό υπουργείο Υγείας προεξοφλεί ότι θα εντοπιστούν και άλλα περιστατικά της «Όμικρον», που χαρακτηρίστηκε την περασμένη εβδομάδα «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Μέχρι στιγμής περιστατικά έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία, πιθανώς και στην Ελβετία.

Τι υποστηρίζει η νοτιοαφρικανή γιατρός Δρ Ανζελίκ Κέτζε

Μια Νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία ήταν η πρώτη που υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, εξήγησε σήμερα ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με «Όμικρον» είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι.

Η Δρ Ανζελίκ Κέτζε, η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, είπε στο Reuters ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή Δέλτα, οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.

Τα πρώτα μέτρα απέναντι στην «Όμικρον»

Οι περισσότερες χώρες του πλανήτη ανακοινώνουν τα πρώτα μέτρα για το μπλοκάρισμα της νέας παραλλαγής ή τον περιορισμό της εξάπλωσης σε όσες χώρες έχουν ήδη βρεθεί τα πρώτα περιστατικά.

Τα πιο δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από το Ισραήλ: η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών στη χώρα και θα χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή εντοπισμού μέσω κινητών τηλεφώνων για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η απαγόρευση, που θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα ισχύσει για 14 ημέρες. Οι αρχές ελπίζουν ότι στο διάστημα αυτό θα δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να κλείσει τα σύνορα σε πρακτικά όλους τους αλλοδαπούς από αυτόν τον μήνα, μεταδίδει το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Η επίσημη ανακοίνωση του μέτρου αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου.

Τι έχει αποφασίσει η Ελλάδα

Αυστηρό υγειονομικό πλαίσιο για όσους ταξιδεύουν στη χώρα μας από χώρες της νότιας Αφρικής θέτει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να μην περάσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη της Μποτσουάνας. Μετά την έκτακτη συνεδρίαση της, η Επιτροπή αποφάσισε να γίνουν πολύ αυστηρές οι προϋποθέσεις για όσους έρχονται στην Ελλάδα από τη Νότιο Αφρική, το Λεζότο, την Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Ζάμπια, την Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και το Εσουατίνι.

Διαβάστε Επίσης  Ποιοι θα πάρουν επίδομα στέγασης - ενοικίου από το 2019 - Τα κριτήρια

Συγκεκριμένα, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 27 Νοεμβρίου επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test). Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου.

Την υιοθέτηση της «σκληρής γραμμής» για τις πτήσεις από τη νότια Αφρική είχε προαναγγείλει ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτημα στην Βουλή αν η χώρα μας θα υιοθετήσει αυστηρότερες ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογες με αυτές που ανακοίνωσαν ήδη η Βρετανία και το Ισραήλ είπε: «Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή, αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα».

Τι υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη

«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα», δήλωσε ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».

«Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει», πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι τα Χριστούγεννα επιβάλλουν τη μέγιστη υπευθυνότητα στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά και την τάχιστη επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργαντάς υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε: «‘Έχουμε λάβει εγκαίρως όλα τα μέτρα που πρέπει προληπτικώς και φυσικά και εμείς παρακολουθούμε τι συμβαίνει ακριβώς γιατί όπως ανέφεραν και οι ειδικοί δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *