2045: Το έτος που ο άνθρωπος θα γίνει “αθάνατος”

2045: Το έτος που ο άνθρωπος θα γίνει “αθάνατος”

2045: Το έτος που ο άνθρωπος θα γίνει “αθάνατος”

 

«Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι υπολογιστές θα είναι το ίδιο έξυπνοι με τον άνθρωπο.

Μέχρι το 2045, θα γίνουμε αθάνατοι» υποστηρίζει ο συγγραφέας, εφευρέτης, φουτουριστής και υπερ-εγκέφαλος του ΜΙΤ Ray Kurzweil. Η αθανασία δεν αφορά το ανθρώπινο σώμα αλλά τη νοημοσύνη του ανθρώπου μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Kurzweil είναι επίσης ιδρυτής του πανεπιστημίου νέων τεχνολογιών Singularity και του παγκόσμιου μουσικού συστήματος για άτομα με μαθητικές δυσκολίες Kurzeil, έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία, διαθέτει 17 τιμητικά ντοκτορά ενώ θεωρείται ο διάδοχος και συνεχιστής του Τόμας Έντισον. Το περιοδικό Forbes αναφέρεται σε αυτόν ως «η απόλυτη μηχανή σκέψης».

O Kurzweil πιστεύει ότι πλησιάζουμε σε μια στιγμή που οι υπολογιστές θα καταστούν ευφυείς, και όχι απλώς ευφυείς αλλά πιο ευφυείς από τους ανθρώπους. Όταν αυτό συμβεί, η ανθρωπότητα – το σώμα μας, το μυαλό μας, ο πολιτισμός μας – θα έχουν πλήρως και αμετάκλητα μεταποιηθεί. Πιστεύει ότι αυτή η στιγμή, όχι μόνο δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά επίκειται. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού όπως τον ξέρουμε απέχει περίπου 35 χρόνια.

Οι υπολογιστές γίνονται όλο και πιο ταχείς . Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Επίσης, αυξάνεται διαρκώς και ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η ταχύτητα τους. Έτσι, αφού οι υπολογιστές πρόκειται να γίνουν πολύ πιο γρήγοροι, απίστευτα γρήγοροι, θα μπορούσε να έρθει θεωρητικά η στιγμή που θα είναι τόσο ικανοί όσο η ανθρώπινη νοημοσύνη. Τεχνητή νοημοσύνη !

 

2045: Το έτος που ο άνθρωπος θα γίνει “αθάνατος”

Όλη αυτή η υπολογιστική ισχύς θα μπορούσε να τεθεί στην υπηρεσία της εξομοίωσης του πως λειτουργεί ο εγκεφάλος μας και πως δημιουργεί συνείδηση. Να μην χρησιμοποιηθεί μόνο για να κάνει πολύ γρήγορα αριθμητικές πράξεις ή να συνθέτει μουσική, αλλά και για την οδήγηση αυτοκινήτων, την γραφή βιβλίων, λήψη ηθικών αποφάσεων, εκτίμηση φανταχτερών έργών ζωγραφικής, κλπ.

Εάν μπορείτε να αποδεχτείτε την παραπάνω σκέψη, όπως κάνει ο Kurzweil και πολλοί άλλοι πολύ έξυπνοι άνθρωποι , τότε ανοίγεται ένας νέος κόσμος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ότι οι υπολογιστές θα σταματήσουν να γίνονται πιο ισχυροί. Θα συνεχίσουν την ανάπτυξη, έως ότου γίνουν πολύ πιο έξυπνοι από ό, τι είμαστε.

Ο ρυθμός της ανάπτυξης θα συνεχίσει να αυξάνεται, επειδή θα αναλάβουν κάποια στιγμή μόνοι τους την ανάπτυξή τους, αντί του πιο αργόστροφου δημιουργού τους. Φανταστείτε έναν επιστήμονα πληροφορικής που έχει τις δυνατότητες ενός υπερ-ευφυή υπολογιστή. Θα έκανε την δουλειά απίστευτα γρήγορα. Θα μπορούσε να αντλεί πληροφόρηση από τεράστιες ποσότητες δεδομένων χωρίς κόπο. Δεν θα χρειαζόταν καν διαλείμματα.

 

Πιθανώς. Είναι αδύνατο να προβλέψουμε τη συμπεριφορά αυτών των πιο ευφυών οντοτήτων από τους ανθρώπους, με τις οποίες μπορεί μια μέρα να μοιραζόμαστε τον πλανήτη, γιατί αν μπορούσαμε θα είμασταν τόσο έξυπνοι όσο αυτές.

Αλλά υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με αυτό. Ίσως θα συγχωνευθούμε μαζί τους για να γίνουμε μια υπερ-ευφυής οντότητα, χρησιμοποιώντας την υπολογιστική δύναμη για την επέκταση των πνευματικών μας ικανοτήτων, με τον ίδιο τρόπο που τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα διευρύνουν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Ίσως η τεχνητή νοημοσύνη να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των γηρατειών και να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας επ ‘αόριστον.

Ίσως θα μταφέρουμε τις συνειδήσεις μας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θα ζούμε σε αυτούς σαν λογισμικό, ίσως και για πάντα. Ίσως οι υπολογιστές θα μεταμορφωθούν σε ανθρώπινη μορφή και θα μας εξολεθρεύσει. Ένα πράγμα έχουν κοινό όλες αυτές οι θεωρίες. Την μεταμόρφωση του ανθρώπινου είδους σε κάτι που δεν είναι πλέον αναγνωρίσιμος σε σχέση με το έτος 2011. Ο μετασχηματισμός αυτός έχει όνομα: ‘Μοναδικότητα’.

Διαβάστε Επίσης  Κλέλια Ρένεση: Η εξομολόγηση για την προσωπική της ζωή

Είναι δύσκολο πράγμα να πιστέψεις όσο αφορά τη ‘Μοναδικότητα’ ότι ακόμα κι αν ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, δεν είναι. Είναι μια σοβαρή υπόθεση για το μέλλον της ζωής στη Γη. Ενεργοποιούνται αμέσως τα πνευματικά μας αντανακλαστικό όταν ακούμε για σκέψεις που περιλαμβάνουν υπερ-ευφυείς αθάνατες οντότητες. Όμως, ενώ η ‘Μοναδικότητα’ φαίνεται παράλογη, είναι μια σκέψη που αξίζει προσεκτικής αξιολόγησης.

 

2045: Το έτος που ο άνθρωπος θα γίνει “αθάνατος”

Ξοδεύονται πολλά χρήματα για την κατανόηση αυτης της σκέψης. Το Πανεπιστήμιο της Μοναδικότητας (που δημιουργήθκε πριν 3 χρόνια), το οποίο προσφέρει διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών για μεταπτυχιακούς φοιτητές και στελέχη, φιλοξενείται από τη NASA. Η εταιρεία Google είναι βασικός χορηγός. Οι άνθρωποι έλκονται από την ιδεά της ‘Μοναδικότητας’ παρά τις σ ο καρι στικές προβλέψεις. Και φυσικά, σε περίπτωση που αποδειχθεί πραγματικότητα, θα είναι το σημαντικότερο πράγμα που συνέβη στον άνθρωπο, μετά την εφεύρεση της γλώσσας.

Ο Kurzweil επεδίωξε και μια παράλληλη καριέρα ως φουτουριστής. Δημοσιεύει εδώ και 20 χρόνια τις σκέψεις του για το μέλλον του ανθρώπου και της μηχανής .Το βιβλίο του “Η Μοναδικότητα είναι κοντά”, το οποίο εκδόθηκε το 2005, υπήρξε best seller . Ένα ντοκιμαντέρ με το ίδιο όνομα, με πρωταγωνιστές τους Kurzweil, Tony Robbins και Alan Dershowitz κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο. Ο Bill Gates τον χαρακτήρισε σαν τον καλύτερο στην πρόβλεψη του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μελέτες που έκανε του έδειξαν ότι θα έχουμε αποκωδικοποιήσει τον ανθρώπινο εγκεφάλο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Μέχρι το τέλος εκείνης της δεκαετίας, οι υπολογιστές θα έχουν νοημοσύνη ανάλογη με αυτή του ανθρώπου. Ο Kurzweil τοποθετεί την ημερομηνία για την ‘Μοναδικότητα’ στο 2045. Τότε, λόγω της τεράστιας αυξήσης της υπολογιστικής ισχύς και της μεγάλης μείωσης του κόστους της, η ποσότητα της δημιουργηθείσας τεχνητής νοημοσύνης θα είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερη από όλη την ανθρώπινη νοημοσύνη που υπάρχει σήμερα.

Όσοι ασπάζονται αυτές τις ιδέες έχουν δημιοουργήσει μια κοινότητα. Μέσα σε αυτή υπάρχει χώρος για ύπαρξη διαφορετικών απόψεων σχετικά με το τι σημαίνει ‘ Μοναδικότητα’ και πότε και πώς θα συμβεί (ή δεν θα συμβεί). Αλλά όλοι μοιράζονται μια κοινή κοσμοθεωρία. Πιστεύουν στη δύναμη της τεχνολογίας να διαμορφώσει την ιστορία, έχουν μικρό ενδιαφέρον για τη συμβατική σοφία γύρω μας, και δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι άνθρωποι σπαταλάνε την ζωή τους βλέποντας τηλεόραση.

 

2045: Το έτος που ο άνθρωπος θα γίνει “αθάνατος”

Στη σύνοδο κορυφής του 2010, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, πήραν μέρος όχι μόνο επιστημόνες της πληροφορικής, αλλά και ψυχολόγοι, νευροεπιστήμονες, νανοτεχνολόγοι, μοριακοί βιολόγοι. Η ατμόσφαιρα ήταν ένα περίεργο μείγμα από σύσκεψη Νταβός και UFO.

Μετά την τεχνητή νοημοσύνη, το πιο πολυσυζητημένο θέμα της συνόδου κορυφής ήταν η επιμήκυνση της ζωής. Βιολογικά όρια που οι περισσότεροι άνθρωποι τα θεωρούν ως ανυπέρβλητα, οι συμμετέχοντες τα θεωρούν ως δύσκολα αλλά επιλύσιμα προβλήματα. Ο θάνατος είναι ένα από αυτά. Το γήρας είναι μια ασθένεια όπως οποιαδήποτε άλλη. Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες; Μπορούμε να τις θεραπεύσουμε. Όπως και πολλές άλλες ιδέες αυτών των ανθρώπων, ακούγεται ως αστείο στην αρχή, αλλά όσο πιο πολύ εμβαθύνεται, τόσο λιγότερο αστεία φαίνεται. Δεν είναι απλώς ευσεβείς πόθοι. Υπάρχει επιστημονικό υπόβαθρο.

 

Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι μία αιτία της φυσικής εκφύλισης που σχετίζεται με τη γήρανση οφείλεται στα τελομερή, τα οποία είναι τμήματα του DNA που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων.

Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή του μικραίνουν, και μόλις ένα κύτταρο ξεμείνει από τελομερή, δεν μπορεί να αναπαραχθεί άλλο, και πεθαίνει. Αλλά υπάρχει ένα ένζυμο που ονομάζεται τελομεράση, που αντιστρέφει αυτή τη διαδικασία. Είναι ένας από τους λόγους που τα καρκινικά κύτταρα ζουν τόσο καιρό. Γιατί λοιπόν να μην αντιμετωπίσουμε μη καρκινικά κύτταρα με την τελομεράση; Τον Νοέμβριο, οι ερευνητές του Harvard Medical School ανακοίνωσαν στο περιοδικό Nature ότι είχαν κάνει ακριβώς αυτό. Χορήγησαν τελομεράση σε μια ομάδα ποντικιών που έπασχαν από ηλικιακής φύσεως εκφύλιση. Η ζημιά έφυγε. Τα ποντίκια δεν έγιναν απλώς καλύτερα αλλά έγιναν και νεότερα.

Διαβάστε Επίσης  Αισιοδοξούν οι δικηγόροι για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Ο Aubrey de Grey είναι ένας από τα πιο γνωστούς ερευνητές του κόσμου σχετικά με την επιμήκυνηση της ζωής. «Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η άποψη που λέει ότι η γήρανση είναι κάτι το αμετάβλητο – κάτι σαν το θερμικό θάνατο του σύμπαντος – είναι απλά γελοία», λέει. ” Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα μηχάνημα που έχει δέσμη λειτουργιών, και συσσωρεύει διάφορους τύπους ζημιών ως παρενέργειες της κανονικής λειτουργίας της μηχανής. Η ζημιά μπορεί να επισκευάζεται περιοδικά. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε αυτοκίνητα ρετρό. Το σύνολο της ιατρικής αποτελείται από ασθένειες που φαίνονταν ανίατες μέχρι να καταλάβουμε πώς μπορεί και να μην είναι ανίατες. ”

Ο Kurzweil και πολλοί της κοινότητας πιστεύουν σοβαρά ότι πολλοί άνθρωποι που είναι ζωντανοί σήμερα θα καταλήξουν να παραμείνουν αθάνατοι. Γι’ αυτό έχουν την έγνοια να παραμείνουν ζωντανοί μέχρι το έτος της ‘Μοναδικότητας’ έτσι ώστε να παλέψουν τότε με την γήρανση. Εναλλακτικά, θα μπορέσουν να μεταφέρουν τον εγκέφαλο τους σε πιο ισχυρά μέσα αποθήκευσης όπως τα ρομπότ και οι υπολογιστές.

 

Φυσικά, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τη Μοναδικότητα ως ανοησία, φαντασίωση, ευσεβείς πόθους. Οι περισσότεροι από τους σοβαρούς διαφωνούντες, δίνουν έμφαση στο αν ένας υπολογιστής μπορεί πραγματικά να γίνει ευφυής.

Το σύνολο του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι αφιερωμένο σε αυτό το ερώτημα. Είναι αρκετά πιθανό ότι υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν στο μυαλό μας που δεν μπορούν να αντιγραφούν ηλεκτρονικά, ανεξάρτητα από το πόση υπολογιστική ισχύ έχουμε στην διάθεση μας. Η νευροχημική αρχιτεκτονική που δημιουργεί αυτό που αποκαλούμε ανθρώπινη συνείδηση, ​​μπορεί να είναι υπερβολικά πολύπλοκη για να αναπαραχθεί σε ψηφιακή μορφή.

Ο βιολόγος Dennis Bray ήταν μια από τις λίγες φωνές των διαφωνούντων στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου καλοκαιριού. «Αν και τα βιολογικά μέρη λειτουργούν με τρόπους που είναι συγκρίσιμοι με αυτούς των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, εντούτοις έχουν τεράστιο αριθμό διαφορετικών καταστάσεων που μπορούν να υιοθετήσουν. Πολλαπλές βιοχημικές διεργασίες δημιουργούν χημικές τροποποιήσεις των πρωτεϊνικών μορίων, περαιτέρω διαφοροποιημένες από την ένωση με διαφορετικές δομές σε καθορισμένες θέσεις του κυττάρου.

Ως αποτέλεσμα διαθέτουν μια σχεδόν άπειρη ικανότητα αποθήκευσης πληροφοριών σχετικά με το παρελθόν και το παρόν, αλλά και μοναδική ικανότητα προετοιμασίες για μελλοντικά γεγονότα. Αυτό κάνει το μηδέν και ένα που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές να φαίνεται ως πολύ παρωχημένο.”

Στη βάση αυτών των προκλήσεων υπάρχει ένα πλήθος φιλοσοφικών ερωτημάτων. Ας υποθέσουμε ότι δημιούργησαμε έναν υπολογιστή που μιλάει και ενεργεί σαν άνθρωπος. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής αισθάνεται όπως ο άνθρωπος; Ή μήπως απλώς είναι ένα εξαιρετικό σύνθετο μηχάνημα χωρίς τη μυστηριώδη ικανότητα της συνείδησης ; Και πώς θα το ξέρουμε αυτό;

Προχωρώντας βαθύτερα δημιουργούνται και άλλα σημαντικά ερωτήματα. Αν μπορώ να μεταφέρω τη συνείδηση ​​μου σε έναν υπολογιστή, είμαι ακόμα εγώ; Ποιος αποφασίζει ποιος θα είναι αθάνατος; Ποιος διαμορφώνει την διαχωριστική γραμμή μεταξύ αισθανόμενου και μη αισθανόμενου; Και καθώς πλησιάζουμε την αθανασία οι ζωές μας εξακολουθούν να έχουν νόημα; Αν νικήσουμε τον θάνατο, μήπως χάσουμε την ανθρωπιά μας;

 

via

mymind.gr

Πηγή: Time

Ομιλία στο TED (2009) :

“Ένα πανεπιστήμιο για την επερχόμενη μοναδικότητα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *