Το έκτακτο «μέρισμα» και οι φόβοι για επαναφορά… ΕΚΑΣ και ΑΤΑ
Η απόφαση για έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων προκάλεσε συνειρμούς και αντισυσπειρώσεις από τον … φόβο επαναφοράς του ΕΚΑΣ και της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).
Επικουρική σύνταξη ή μέρισμα; Αυτό είναι το δίλημμα που αναδύεται με την κυβερνητική απόφαση για την χορήγηση μερίσματος μόλις στον 1 στους 3 συνταξιούχους. Ενώ ουσιαστικά αποκλείονται από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσοι λαμβάνουν, εκτός από την χαμηλή κύρια, και μια μικρή επικουρική σύνταξη.
Από την άλλη όμως η απόφαση για έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων προκάλεσε συνειρμούς και αντισυσπειρώσεις από τον … φόβο επαναφοράς του ΕΚΑΣ και της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).
Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν κοινωνικό μέρισμα
Το ύψος των 600 ευρώ αποδοχών τον μήνα, ποσό κάτω από το οποίο θα χορηγηθεί η εφάπαξ χριστουγεννιάτικη ενίσχυση, ουσιαστικά είναι τα ποσό της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ με 20ετή ασφάλιση, συν την επικουρική.
Κατά συνέπεια, το μέρισμα θα λάβουν σχεδόν όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και οι συνταξιούχοι χηρείας. Επίσης λίγοι συνταξιούχοι-ελεύθεροι επαγγελματίες (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, Ταμείο Εμπόρων) που έχουν λιγότερα από 25 έτη ασφάλισης (άρα έλαβαν τη σύνταξή τους μετά το 67ο έτος της ηλικίας).
Η εξαγγελία των 600 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους έρχεται εν μέσω ακρίβειας και ουσιαστικά αποτελεί παραδοχή ότι η εν λόγω κατηγορία δεν έλαβε καμία ενίσχυση τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα έχασε τόσο τα Δώρα (800 ευρώ το χρόνο) όσο και το ΕΚΑΣ.
Το κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους, με τα οικονομικά κριτήρια που προβλέπονται (7.200 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα και 14.400 οικογενειακό εισόδημα και κατοικία αντικειμενικής αξίας κάτω των 200.000 ευρώ), ουσιαστικά φέρνει στην επικαιρότητα σαν αναγκαίο μέτρο την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με μιας μορφής ΕΚΑΣ.
Επίσης η ακρίβεια ανέδειξε το ζήτημα μιας κάποιας προστασίας του εργατικού εισοδήματος από τον πληθωρισμό, δηλαδή την επαναφορά της Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (σ.σ. Αυτόματης ή Ετεροχρονισμένης). Να σημειωθεί ότι ο βασικός-εισαγωγικός μισθός είναι μόλις 650 ευρώ σήμερα και η κυβέρνηση ανακοίνωσε αναπροσαρμογή μόλις 13 ευρώ (2%) από την Πρωτοχρονιά του 2022!
Ωστόσο, μετά την φθινοπωρινή έκρηξη των τιμών (ενέργεια, ρεύμα, σούπερ μάρκετ κ.α.) ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι θα δοθεί και νέα «αύξηση» το 2022, αν και δεν προβλέπεται να απομακρυνθεί από την πεπατημένη της τάξης του 2%…
Οι κυβερνητικές διαφωνίες
Ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν έντονες διαφωνίες αναφορικά με την χορήγηση τόσο του μερίσματος όσο και των αναπροσαρμογών στους μισθούς. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Α.Σκυλακάκη ότι «δεν μπορείς να δόσεις μέρισμα από… έλλειμμα» και μάλιστα της τάξης του 10%… Αλλά και την προειδοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη Γ.Στουρνάρα «να μην παρασυρθούμε και περάσουν οι αυξήσεις στους μισθούς» (σ.σ. καθώς έτσι ο πληθωρισμός, κατά την μονεταριστική πολιτική) θα επιμείνει (θα έχει χρονική διάρκεια) και θα ενταθεί…