Ο επιχείλιος έρπη επηρεάζει τα χείλη αλλά επίσης και το εσωτερικό του στόματος ή την περιοχή γύρω από αυτό. Εμφανίζεται συνήθως ως μια επώδυνη φουσκάλα με υγρό στο εξωτερικό των χειλιών ή την γύρω περιοχή, η οποία στη συνέχεια «σπάει» και δημιουργεί μια ανοικτή πληγή.
Ωστόσο, ο επιχείλιος έρπης δεν δημιουργεί προβλήματα που έχουν να κάνουν μόνον με την εμφάνιση, ενδέχεται να παρουσιάσει επιπλοκές και να προκαλέσει κερατοεπιπεφυκίτιδα στα μάτια, ερπητικό έκζεμα ή να μεταδοθεί στη γεννητική περιοχή μέσω στοματικού σεξ.
Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι συνήθως εξαφανίζεται από μόνος του σε δύο εβδομάδες περίπου.
Οι πρώτες ενδείξεις για την εμφάνιση του επιχείλιου έρπητα συνήθως, εμφανίζονται μετά το πρωινό ξύπνημα. Πριν λοιπόν, αναπτυχθεί στο έπακρο το φαινόμενο καθαρίζουμε καλά την περιοχή με κάποιο αντιβακτηριακό σαπούνι και νερό και ταμπονάρουμε απαλά με χαρτομάντιλο.
Εφαρμόζοντας κάποια από τις θεραπείες που ακολουθούν, θα νιώσουμε ανακούφιση, ενώ υπάρχει δυνατότητα να αναστείλουμε την ανάπτυξη του:
Μόλις αισθανθούμε το πρώτο αίσθημα καύσου, τοποθετούμε αμέσως ένα-δυο παγάκια τυλιγμένα σε μια καθαρή πετσέτα στη συγκεκριμένη περιοχή, τοπικά, για μερικά λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα είδος σοκ στην περιοχή, κάνοντας το φαινόμενο να εξασθενίσει.
Σύμφωνα, με το Τμήμα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Brigham Young University της Γιούτα, εάν κόψουμε μια σκελίδα σκόρδου στη μέση και την εφαρμόσουμε στην περιοχή τοπικά για λίγα δευτερόλεπτα, θα ανακουφιστούμε άμεσα.
Το γάλα και το γιαούρτι είναι πλούσια σε λυσίνη, συστατικό που αναστέλλει την αργινίνη, υπεύθυνη για την ανάπτυξη του έρπητα στα χείλη.
Απλά, μουλιάζουμε ένα βαμβάκι σε λίγο γάλα και τρίβουμε ελαφρά την περιοχή. Όσο για το γιαούρτι; Καταναλώνουμε όσο περισσότερο μπορούμε, όταν υποφέρουμε από τον επιχείλιο έρπητα και τοποθετούμε λίγη ποσότητα πάνω στο εξάνθημα, που θα δροσίσει και την περιοχή.
Το Εξειδικευμένο Ιατρικό Κέντρο Εναλλακτικής Ιατρικής του Ντουμπάι, προτείνει το μέλι ως ένα ασφαλές και αποτελεσματικό συστατικό κατά του επιχείλιου έρπητα, για τοπική χρήση. Μπορούμε να το εφαρμόσουμε, ακόμα και 3-4 φορές την ημέρα.
Η Διεθνής Κοινότητα Έρευνας Εναλλακτικής Φαρμακευτικής αναφέρει πως το μαύρο τσάι μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση του επιχείλιου έρπητα. Εφαρμόζοντας ένα φακελάκι μαύρο τσάι ως κομπρέσα, πάνω στην περιοχή, η διαδικασία επούλωσης επιταχύνεται.
Το λεμόνι είναι ένα φυσικό απολυμαντικό, με αντισηπτική δράση. Δεν είναι τυχαίο, που το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ το προτείνει για την καταπολέμηση των ιών, όπως αυτός που προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα. Για αυτόν τον σκοπό εφαρμόζουμε 4-5 σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού τοπικά, 3 φορές την ημέρα.
Προσοχή! Εάν ο επιχείλιος έρπης εμφανίζεται πολύ συχνά ή προκαλεί έντονο πόνο, είναι απαραίτητο να επισκεφθούμε έναν ειδικό στοματολόγο, ώστε να κάνει τη σωστή διάγνωση και να προτείνει φαρμακευτική θεραπεία ενάντια στον ιό.