Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει ο σκύλος κάθε φθινόπωρο
-
Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει ο σκύλος κάθε φθινόπωρο
Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για τους τετράποδους φίλους μας να επισκεφτούν τον κτηνίατρο για να ελεγχθούν για τυχόν μολύνσεις που εγκυμονούσαν οι καλοκαιρινές αποδράσεις, είτε από νύγματα εντόμων είτε από εξωπαράσιτα ή ακόμη και λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών ( υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία) που ευνοούν την εμφάνιση δερματικών παθήσεων.
Κάποια από τα πιο συχνά νοσήματα είναι:
1. Λεϊσμανίαση (Καλα-Αζάρ) : Μια από τις συχνότερες και πιο επικίνδυνες νόσους που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας.
2. Διροφιλαρίωση (σκουλήκι της καρδιάς) : Επίσης συχνό νόσημα που όπως και η Λεϊσμανίαση μπορεί να υπάρχει υποκλινικά , χωρίς συμπτώματα δηλαδή στον σκύλο, για μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν αυτά εκδηλωθούν να έχει φτάσει ήδη το ζώο στο 4ο στάδιο το οποίο έχει συνήθως μη αντιστρεπτή εξέλιξη. Η μετάδοσή της γίνεται με το τσίμπημα του κουνουπιού.
3. Ερλιχίωση : Προκύπτει μετά από τσιμπήματα κροτώνων (τσιμπουριών), τα οποία πέραν αυτής της νόσου μπορεί να προκαλέσουν και μπαμπεζίωση (πιροπλάσμωση) ενώ είναι πολύ πιθανό να συνυπάρχουν και τα 2.
Όσον αφορά τις δερματοπάθειες που εμφανίζονται συχνότερα μέσα στο καλοκαίρι και λίγο μετά το πέρας αυτού, ενδεικτικά αναφέρονται :
Hot-spot ( πυοτραυματική δερματίτιδα): Προδιαθετικοί παράγοντες εμφάνισης είναι η υψηλή θερμοκρασία και υγρασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με πυκνό, ρυπαρό τρίχωμα. Παρουσιάζει αιφνίδια εμφάνιση με έντονο κνησμό (φαγούρα), πόνο, επίμονο δάγκωμα/γλείψιμο και έχει την μορφή περιγεγραμμένης αλλοίωσης με ερεθισμό και εξίδρωμα (πύον) στο κέντρο της.
Ψώρες ( σαρκοπτική, δεμοδηκτική ψώρα) : Οφείλονται αντίστοιχα στα εξωπαράσιτα Sarcoptes scabiei και Demodex canis.
Δερματόφυτα-Malassezia : Μύκητες των οποίων η εμφάνιση ευνοείται από υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, κυρίως το φθινόπωρο σε συνδυασμό με γενετική προδιάθεση και κακή διατροφή.
Δερματοφυτίαση : Οι αλλοιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε ένα ή περισσότερα σημεία του δέρματος , είναι συνήθως κυκλικές και ομοιάζουν με αυτές της δεμοδήκωσης. Τα δερματόφυτα, όπως και η σαρκοπτική ψώρα θεωρούνται ζωοανθρωπονόσοι, μεταδίδονται δηλαδή δυνητικά και στον άνθρωπο.
Malassezia : Συνήθως συνυπάρχει με άλλες παθήσεις ( αλλεργίες, ενδοκρινοπάθειες, βακτήρια, παράσιτα κλπ). Χαρακτηρίζεται από κνησμό, δυσοσμία του δέρματος, ερυθρότητα, λιπαρό επίστρωμα και εμφανίζεται σε διάφορες περιοχές του σώματος. Συχνά ενοχοποιείται για την πρόκληση έξω ωτίτιδας. Σπάνια μπορεί να μεταδοθεί σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα ή νεογέννητα.
4. Α.Ψ.Δ. (Αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα) : Η έντονη παρασίτωση από ψύλλους οδηγεί σε αναιμία, μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων και ερεθιστική δερματίτιδα από νύγματα. Εμφανίζεται συχνότερα τους θερμούς και υγρούς μήνες, από Αύγουστο έως Οκτώβριο, με εντόπιση των αλλοιώσεων κυρίως στην οπίσθια μοίρα του σώματος.
5. Ατοπική και περιβαλλοντική αλλεργία : Συνδέεται με την παραγωγή αντιγόνων κατά αλλεργιογόνων του περιβάλλοντος (ακάρεα, γύρεις, μύκητες). Είναι η συχνότερη ίσως δερματοπάθεια του σκύλου. Συχνά επιπλέκεται με Malassezia και σταφυλόκοκκο. Έχει χαρακτηριστικά συμπτώματα που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι.
6. Βακτηριδιακή δερματίτιδα (σταφυλοκοκκική): Για την εμφάνιση και πολλαπλασιασμό του σταφυλόκοκκου προδιαθέτουν οι αλλεργίες, τα εξωπαράσιτα, οι τραυματισμοί, οι ενδοκρινοπάθειες και η κακή περιποίηση δέρματος-τριχώματος. Η κλινική εικόνα της μόλυνσης χαρακτηρίζεται συνήθως από ερυθρά εξογκώματα, κυρίως στον κορμό του ζώου ( βλατίδες, φλύκταινες) και απώλεια τριχώματος (αλωπεκία).