Εκπτώσεις: Ξεκινάει, επισήμως, την ερχόμενη εβδομάδα, μια μακρά περίοδος προσφορών και εκπτώσεων (on/off), με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου να ελπίζουν σε ανάκαμψη από τους χαμηλούς τζίρους του 2020.
-
Εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν, τι να προσέξουν οι καταναλωτές, σε τι ελπίζουν οι καταστηματάρχες
Προσφάτως, μάλιστα, τα μέτρα για τον περιορισμό της νόσου Covid-19 που αφορούν στον συγκεκριμένο κλάδο χαλάρωσαν περαιτέρω. Ωστόσο, η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί ακόμη μία πρόκληση, καθώς ενδέχεται να μεταφραστεί σε ελλείψεις, αλλά και σε αυξήσεις στις τιμές κάποιων αγαθών.
Τη Δευτέρα (1/11) αρχίζουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, διάρκειας δύο εβδομάδων. Θα ακολουθήσουν οι Black Friday (26/11) και η Cyber Monday (29/11, διαδικτυακές προσφορές). Εξαιτίας της «αρρυθμίας» που προκάλεσε στην αγορά η πανδημία δεν θα λείψουν οι προωθητικές ενέργειες, με σκοπό την προσέλκυση καταναλωτών, όσο πλησιάζουν οι παραπάνω ημέρες-θεσμοί, πλέον, και για την Ελλάδα, αλλά και η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων. Επειτα, στα μέσα Ιανουαρίου εκκινούν, βάσει νόμου, οι χειμερινές εκπτώσεις, διάρκειας 1,5 μήνα.
Διευκρινίζεται πως μέχρι το τέλος του έτους τα καταστήματα θα δύνανται να λειτουργήσουν και κατά τις εξής τρεις Κυριακές: 7 Νοεμβρίου, 12 και 19 Δεκεμβρίου.
Πέρυσι, λόγω των περιοριστικών μέτρων (κλειστά καταστήματα ή ανοιχτά με τις πρακτικές click away και click inside), το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η αγορά εστιαζόταν στην αδυναμία των ταχυμεταφορών να αντεπεξέλθουν στην υψηλή ζήτηση (αυξημένες ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές παραγγελίες).
Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,6% σε σχέση με το 2019, που είχε διαμορφωθεί σε 51,72 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, πέρυσι, μειώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ ή 2,7% (από 121,8 δισ. ευρώ σε 118,5 δισ. ευρώ), ενώ αυξήθηκε κατά 2,15 δισ. ευρώ ή 7% (από 30,89 δισ. ευρώ σε 33,04 δισ. ευρώ) το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2020.
Φέτος, οι λιανέμποροι αναμετρώνται με την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα. Παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, κάποιοι «στοκάρουν» εμπορεύματα εδώ και μήνες, εκτιμώντας πως θα καταγραφούν ελλείψεις σε ορισμένα αγαθά (απόρροια της εξάντλησης των πρώτων υλών που απαιτούνται για την κατασκευή τους), που παραδοσιακά έχουν ζήτηση την περίοδο των Χριστουγέννων, π.χ. ηλεκτρονικά παιχνίδια (κονσόλες), έξυπνα κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, είδη ένδυσης – υπόδησης, στολίδια – χριστουγεννιάτικη διακόσμηση κ.λπ. Δεδομένου, μάλιστα, ότι θα είναι δυσεύρετα, αναμένεται να εκτοξευτούν και οι τιμές τους. Με άλλα λόγια, σε συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων είναι πολύ πιθανό να… πάνε περίπατο οι εκπτώσεις.
Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως η Κίνα, όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η τελευταία εισάγει από τη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο εμπορεύματα αξίας 383 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ εκείνα που εξάγει προς αυτήν ανέρχονται σε 202 δισ. ευρώ.
Περισσότεροι πελάτες μέσα στα καταστήματα
Από τις αρχές της εβδομάδας, έχει αυξηθεί ο αριθμός των πελατών που μπορούν να εισέλθουν σε επιχειρήσεις λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop).
Για την ακρίβεια, επιτρέπεται η είσοδος ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. (από 9 τ.μ., μέχρι προσφάτως). Μεταξύ των ατόμων πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Παράλληλα, προβλέπεται η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε όλους τους εξωτερικούς, όπου παρατηρείται συνωστισμός. Από αυτήν την υποχρέωση εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.
Σημειώνεται πως καταργήθηκε το προαιρετικό, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας (7 π.μ. – 9 μ.μ.) των εμπορικών καταστημάτων που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Εκπτώσεις: ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ για να μην πέσετε σε… παγίδες
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλαιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένη, ενώ συμπληρωματικά δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται.
Οπότε, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …% έως …%»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη, με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.