Πώς να βοηθήσετε το παιδί, όταν κάνει εμετό

Πώς να βοηθήσετε το παιδί, όταν κάνει εμετό

Οι ιώσεις που προκαλούν εμετούς, όπως η γαστρεντερίτιδα, είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Οι περισσότεροι γονείς αγχώνονται ιδιαίτερα όταν το παιδί τους κάνει εμετό, ωστόσο αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα, θα αποφύγετε την αφυδάτωση η οποία είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από τον εμετό.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε μετά τον εμετό, είναι να ξεπλύνετε το στόμα του παιδιού ή ακόμα καλύτερα να του πλύνετε τα δόντια, γιατί τα οξέα που περιέχονται στις εκκρίσεις που βγαίνουν από το στομάχι μπορούν να καταστρέψουν την οδοντίνη και το σμάλτο των δοντιών.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να περιορίσετε τα γλυκά στα παιδιά

Στη συνέχεια και για περίπου τρεις ώρες το παιδί δεν θα πρέπει να φάει και να πιει τίποτα, έτσι ώστε το στομάχι του να ηρεμήσει. Μετά τις τρεις ώρες αρχίζουμε να δίνουμε στο παιδί νερό, χρησιμοποιώντας το κουταλάκι του γλυκού. Μπορείτε αν θέλετε να χορηγήσετε και ηλεκτρολυτικά διαλύματα πάντα σε μικρές ποσότητες και σταδιακά, που θα το βοηθήσουν να αναπληρώσει τα υγρά που έχασε.

Αν το παιδί δεν ξανακάνει εμετό, μπορείτε να του δώσετε να φάει μια φρυγανιά και αν δείχνει να έχει όρεξη, φτιάξτε του έναν λαπά. Αν όμως δεν έχει διάθεση για φαγητό, μην το πιέζετε και αφήστε το να ηρεμήσει, φροντίζοντας παράλληλα να πίνει συχνά και από λίγο νερό.

Διαβάστε Επίσης  Σχολική φοβία: Προσοχή! Η άρνηση για σχολείο δεν είναι το ίδιο με το σκασιαρχείο

 

Είναι πολύ σημαντικό να προσέξετε την διατροφή του παιδιού, γι’ αυτό ξεκινήστε με ρύζι ή μακαρόνια, συνεχίστε με κοτόπουλο και αποφύγετε για λίγο τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Από φρούτα μπορείτε να δώσετε στο παιδί μπανάνα ή μήλο.

Συνήθως, όταν η ίωση κάνει τον κύκλο της και με την κατάλληλη διατροφή, οι εμετοί σταματούν. Να θυμάστε ότι δεν επιτρέπεται να δίνετε στα παιδιά αντιεμετικά φάρμακα. Αν όμως το παιδί σας συνεχίζει να κάνει πολλούς εμετούς και παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης, ενημερώστε αμέσως τον παιδίατρο σας γιατί ίσως απαιτείται η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου θα του χορηγηθεί ενδοφλέβιος ορός.

Πηγή: mother.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *